Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Renault Altica
  Karavan budućnosti


Na 76. ženevskom auto salonu Renault je predstavio zanimljivu viziju karavana budućnosti - studijski uradak pod nazivom Altica. Altica je vozilo osebujnog i originalnog izgleda koji kombinira sportski štih sa karavanskom karoserijom, praktičnu unutrašnjost i inovativna tehnička rješenja.

Patrick le Quément, Renaultov potpredsjednik o ovom automobilu je rekao sljedeće:"Altica predstavlja uspješnu ravnotežu između dinamičnih sportskih linija i prostrane karoserije. Ovaj automobil originalna je i futuristička vizija karavana, koji je u svojim rješenjima ujedno hrabar i inovativan." Svatko svoga konja hvali, ali ovo je pastuh kojeg bi svi rado provozali.

Karavan?

Dugački poklopac motora, agresivne i fluidne, 21-inčni kotači, minimalni prevjesi samo su neki od detalja vanjštine koji odmah ukazuju na sportku dušu konceptnog Renaulta. Dvobojna vanjština još više naglašava sportske linije Altice, nudeći u isto vrijeme svojevrsnu prepoznatljivost ovom konceptu. Karoserijski možemo također reći i kako je Altica coupe s obzirom da ima troja vrata. No, ta vrata su posebno zanimljiv dio Altice, naime radi se o gullwing, ili kako se još nazivaju scissors tj., škarastim vratima koja se otvaraju pomoću optičkih senzora. Ona su velikih dimenzija kako bi se olakšao ulazak u ovo ipak nisko vozilo. Dakle pored vizualno dojma tu su i radi praktičnosti. Stražnji kraj posjeduje karavanske linije koje zajedno sa fleksibilnom unutrašnjostti daju dovoljnu količinu prostora, dok praktičnosti doprinosi i poklopac prtljažnika koji se ne otvara prema gore nego na stranu.
Prednja Valeo svjetla imaju mogućnost rada u četiri moda (ovisno u uvjetima na cesti) i koriste LED tehnologiju.

Da karavan!

Panoramski krov i vjetrobransko staklo svojom transparentnošću, veličinom, te uskim okvirom koji ih više spaja nego razdvaja čine skoro neprekinutu prozirnu površinu, te kao da brišu granice između okoline i unutrašnjosti vozila. Zahvaljujući njima kabina je znatno osvjetljena što također pridodaje dojmu prostranosti. Velika ponuda prostora u unutrašnjosti daje visok stupanj komfora kojeg se na prvi pogled ne bi očekivalo s obzirom na sportski izgled Altice.
Za razliku od uobičajenog rješenja namještanja položaja vozača i putnika u kojem glavnu ulogu igraju pomična sjedala, u Altici sjedala su fiksirana pa su za stvaranje optimalnog položaja zaslužni pomična prednaj armatura uključujući upravljač i instrumentnu ploču, pomične su i pedale nožnih komandi, pa čak i nasloni za ruke koji se automatski prilagođavaju vozaču nakon što sjedne u automobil.
Posebnost pored vertikalno postavljene instrumentne ploče predstavlja i zaslon sa dva moda rada: comfort i sport. U comfort modu trenutna brzina je prikazana u sredini zaslona dok je oko nje klasični brzinomjer koji prikazuje ograničenje brzine. Ukoliko se krećete brže od dopuštenog zaslon pocrveni. U sport modu u sredini je i dalje prikazana trenutna brzina, dok se oko nje nalazi obrtomjer i indikator tlaka turbine.
Pored cijelog niza pretinaca, Altica posjeduje i ravnu podnicu koja nastaje nakon obaranja stražnjih sjedala, ipak je ovo karavan. Ova modifikacija pretvara Alticu u sportski dvosjed sa prtljažnikom od 1300 l. Praktična vrata (poklopac) prtljažnika omogućuju jednostavan utovar.

Novi motor

Alticu pokreće 2,0-litarski dizelski dCi agregat snage 130 kW/177 KS i maksimalnog okretno momenta od 380 Nm kojeg razvija pri 2.000 o/min. Motor je uparen sa 6-stupanjskim manualnim mjenjačem, ova kombinacija, uz odlična aerodinamička svojstva, omogućava Altici ubrzanje od 0 do 100 km/h za svega 7,5 sekundi. Po svim mjerilima ovaj motor je jedan od najboljih u svojoj klasi kako po performansama i osjećaju kojeg pruža vozaču, tako i po potrošnji. Naime pored izražene aerodinamike i odličnih performansi Altica se može pohvaliti i niskom potrošnjom goriva jer prosječna potrošnja iznosi 5,3 l/100 km.
Za takve rezultate djelomično je zaslužan i Syntetic Jet sustav čija je zadaća osigurati optimalnu cirkulaciju toka zraka ovisno o brzini vozila. Ovaj mehanički sustav diskretno je smješten na rubu krova gdje se vozilo i prolazeći zrak razdvajaju, funkcionira na način da stvara mlazove zraka koji se povremeno ispuhuju i usisavaju kroz 2 mm široke otvore. Ova Renaultova patentirana tehnologija ulaganjem 10 W energije smanjuje uzgonske efekte, te sa optimalnim položajem strujnica rezultira poboljšanjem aerodinamike za 15% pri brzini od 130 km/h.
Kada svim ovim podacima dodamo i dimenzije od 4270/1830/1360 mm, širinu traga kotača od preko 1500 mm, nisko težište i sl. jasno je da Alticu krase i zavidna vozna svojstva, ako ništa drugo onda barem za karavana.
Motor će debitirati u Laguni GT dCi koja će se uskoro pojaviti na tržištu.

 

Na kraju...
Renault je već poznat po tome da u dizajnu često kroči korak ispred konkurencije, ponekad vam se takva odvažna dizajnerska politika može obiti o glavu kada naletite na konzervativnu publiku sa nekonvencionalnim proizvodom, kao što je bio slučaj sa Avantimeom i VelSatisom. Karavani su također automobili kojeg uglavnom kupuju otzbiljniji kupci bez previše želje za ekstravagancijom, pa je teško zamisliti da bi se ovakav karavan mogao brzo naći na tržištu. No jednog dana... Nada umire posljednja.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
Motor2,0 dCi
Snaga (kW/KS)130 kW/177 KS
Okreni moment (Nm)380 pri 2.000 o/min
Ubrzanje 0-100km/h (s)7,5
Dimenzije d/s/v (mm)4270/1830/1360
Potrošnja goriva - prosjek (l/100 km)5,3
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik