Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Land Rover serija I
  Prvi civilni terenac


U početku nitko nije htio imati posla s ovim automobilom – ni Rover, ni vojska, ni kupci, no svi koji su pritisnuti poratnom neimaštinom, sjeli za njegov upravljač, bili su očarani voznim svojstvima izvan ceste, što je dovelo do nastanka nove klase automobila – terenaca.

Nakon drugog svjetskog rata, Britancima je nedostajalo svega osim entuzijazma i ideja. Nedostajalo im je automobila, poljoprivredne opreme, čak i čelika da sve to proizvedu. 1948. vlada Njezinog Veličanstva dodjeljuje Roveru nešto sirovina i zadaje mu zadatak da proizvede poljoprivredno vozilo. U Roveru su na tu narudžbu gledali kao na jednokratni projekt koji će ih izvući iz poratne krize, te im omogućiti da se što prije vrate proizvodnji luksuznih limuzina.

Ustvari traktor
1947. glavni dizajner Rovera Maurice Wilks, napravio je prvi prototip zvan Center Steer. On je bio napravljen doslovce na podvozju starog američkog Jeepa Willis. Kako mu ime kaže, volan je bio smješten u sredinu kako bi bez dodatnih troškova isti automobil, oprostite – poljoprivredni stroj – mogli prodavati i izvan Velike Britanije i njenih kolonija. Center Steer je imao trajni pogon na sva četiri kotača, s mogućnošću blokade kotača koji je na mekoj ili kliskoj podlozi. Pokretao ga je 1,3 litarski benzinac snage 42 KS – također iz Willisa.
Godinu dana kasnije, na salonu automobila u Amsterdamu,  predstavljen je Land Rover Series I. U nedostatku čelika, snalažljivi Englezi napravili su ga od legure aluminija kojeg je bilo u obilju u vidu – olupina borbenih zrakoplova. Vozilo je bilo namijenjeno radu u polju, te je bilo reklamirano, da za nuždu može koristiti i bananino ulje.
Zanimljivo je da je od 1948. do 1951. krov – bilo platneni ili metalni – bilo moguće naručiti samo kao dodatnu opremu. 1952. dolazi jači, 2.0 litarski motor, a prva prava promjena dolazi 1954. godine s uvođenjem dviju novih karoserijskih izvedbi (s krovom, te pick-up).

S polja u grad
1956. godine predstavljena je izvedba sa 5 vrata i prostorom za 10 putnika. Tada je po prvi puta jedan radni stroj bio ponuđen gradskim ljudima koji trebaju vozilo koje može voziti izvan asfaltiranih puteva, a spremni su to svojstvo "platiti" nedostatkom komfora. Koncept je bio prihvaćen: prodaja putničkog modela izjednačila se s prodajom poljoprivrednog. Rođena je klasa terenaca!
Godine 1957. seija I dobiva dva nova dizelska motora, te novi benzinski motor s raširenim klipovima. Redizajnom serije I 1958. godine nastaje serija II – u osnovi serija I, ali sa voznim svojstvima i opremom znatno bliži kupcima koji njime ne misle orati njivu.

Vojna služba
1948. godine, neki od prvih Land Rovera serije I poslani su u tadašnje ministarstvo rata na testiranje. Britanska vojska nije bila impresionirana, no kako im je očajno trebalo novih vozila, ipak su naručili 20 komada. Čim se Land Rover počeo voziti po razorenoj Britaniji, pozitivna iskustva od korisnika doprijela su i do ministarstva, koje je još iste godine naručilo skoro 2.000 dodatnih Land Rovera. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, svaki četvrti Land Rover bio je proizveden za vojsku Njezinog Veličanstva.

Dobitna formula
Priča serije I se nastavlja sa serijama II (II, IIA i IIB) i III, te s Defenderom. Ti automobili toliko nalikuju i izvana i iznutra, da su se i tri desetljeća nakon predstavljanja serije I, bez bojazni mogli koristiti dijelovi serije I na Defenderu i obrtnuto! Dobitnu formulu 4x4xFar (inače prodajni slogan Land Rovera) nema potrebe mijenjati, zar ne?

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik