Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Citroen Traction Avant
  Prednji pogon za mase


Jedan od prvih revolucionarnih Citroëna, usprkos svom mjestu u povijesti automobila, i prodaji koja je trajala 24 godine, otjerao je tvrtku – u bankrot!

Kada je 1933. inženjer André Lefèbvre dizajnirao novi automobil za Citroën, nije mogao pretpostaviti koliko će dalekosežne biti posljedice Traction Avanta za kompaniju. To je automobil koji, iako nije prvi automobil s prednjim pogonom, uvodi prednji pogon u visoko serijske i jeftinije automobile. Limarija ovog automobila je po prvi puta u autoindustriji spajana je elektrolučnim zavarivanjem, a korištena je i suvremena monococque karoserija.

Ispred svoga vremena
Lakša karoserija i lakši prednji pogon omogućili su Traction Avantu i veće brzine iz istog motora. Tako je Traction Avant (francuski "vuča od naprijed"), od svog prvog osnovnog motora od 1.303 cm3 postizao najveću brzinu od 100 km/h uz potrošnju od 10 l goriva, što je za to vrijeme (1934.) bilo kako brzo tako i prihvatljivo. Tijekom prve godine proizvodnje, u ponudu ulaze još dva motora obujma 1.529 i 1.628 cm3, a kasniji motori imali su i 1.911 i 2.867 (šest cilindara) cm3. U planu su bile i izvedbe s automatskim mjenjačem, te V8 motorom, no ti se planovi nisu ostvarili. Početni model bio je sedan, a s vremenom se počeo proizvoditi u izvedbi s dva sjedala plus sklopiva klupa u prtljažniku.

 

Usprkos ratu i bankrotu…

Inovacije poput prednjeg pogona, suvremenog nezavisnog ovjesa, novih motora i nove tehnologije montaže vozila, imale su velike troškove razvoja, što je za posljedicu imalo - bankrot Citroëna 1934. godine. Tada ih kupuje Michelin koji je bio vlasnik Citroëna do 1976. godine.
Drugi svjetski rat prekida proizvodnju (iako su njemačke okupacijske snage bile oduševljene tim automobilom), koja je trajala do 1957. godine, kada ga zamjenjuje Citroën DS iliti Žaba (zanimljivo je napomenuti da je hidropneumatski ovjes koji je proslavio Žabu, zapravo napravljen četiri godine ranije upravo za Traction Avant). Za to vrijeme proizvedeno je 760.000 primjeraka. Od toga su brojni sačuvani - najstariji ima broj šasije 18. Američki ljubitelji ovog automobila još uvijek održavaju utrke izdržljivosti. Posljednja je bila 2002., kada je 30 vozila prešlo Sjedinjene Države od New Yorka do LA-a, bez ijednog kvara!
Traction Avant svoju postojanost duguje robusnosti i pouzdanosti. Još davne 1934., desetljećima prije suvremenih crash-testova, Citroënovci su Traction Avant kontrolirano izbacili s brdske ceste pri 30 km/h niz padinu od osam metara visinske razlike. Auto se prevrtao, no putnički prostor prošao je bez savijenih nosivih limova. Taj test nisu prošli njegovi francuski suvremenici iz Renaulta, Peugeota i Mathisa.

Sve u svemu legenda
Traction Avant je bio čest "glumac" u filmovima o drugom svjetskom ratu, gdje je omiljeno vozilo Gestapovaca, pojavio se u Jamesu Bondu "Iz Rusije s ljubavlju" i u "Moje pjesme…",  a status legende dodatno mu je potvrđen 1999. kada ga britanski otok Jersey stavlja na poštansku marku. Mogli bi zaključiti sa "ni auti nisu više što su nekad bili".

Goran Topić, © www.vidiauto.com



  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet



 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju





  Zapamti me
  novi korisnik