Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Saab Aero X
  I belive I can fly


Saab je na ovogodišnjem ženevskom auto salonu zablistao sa jednim od najočekivanijih ženevskih koncepata - studijom Aero X. Koliko su s njim Šveđani pogodili ukus posjetitelja i struke govori i nagrada za najbolji automobila na salonu, konkurencija je bila jako, jako daleko.

Saab je ove godine u Genevi prikazao svoju prošlost i svoju budućnost sa jednim studijskim primjerom koji je zasjenio sve ostale automobile ženevskog auto showa. Saab Aero X je svojevrsni tribute povijesti Saaba, odnosno Svenska Aeroplan Aktiebolaget koja je prije gotovo 70 godina započela svoj rad kao tvornica zrakoplova, u isto vrijeme ovo futurističko vozilo ukazuje na buduće smjernice dizajna Saabovih automobila.

Samo krila nedostaju
Silueta Aera je zapanjujuće skladna i agresivna, a na svakom koraku nailazimo na jasne znake kako je avion poslužio kao inspiracija za kreiranje ovog koncepta. Prednji kraj je izveden iz jednog dijela čime se dobija dojam nevjerojatne kompaktnosti, usisnici zraka, svjetla, pa čak i kromirana letvica na masci podsjećaju na avion. No, naravno da ti dijelovi nisu ono što čini ovaj automobil toliko posebnim. To je odsutnost krovnih nosača i klasičnih vrata, te kupola koje se diže prema gore i naprijed. Izostankom krovnih nosača vozaču je na raspolaganju pregledni kut veći od 180 stupnjeva. Nema spojeva, kvaka (kupolom se izvana upravlja daljinski), tako da su bočne linije beskompromisne, u ovakvoj cjelini jedino retrovizori, koji podsjećaju na zakržljala krila, "kvare" gotovo savršenu siluetu. Superiornom dojmu Aera pomažu i posebno za Genevu pripremljeni aluminijski naplatci 22'' sprijeda i 23'' straga inspirirani avionskim propelerima.

Novo ili pravo značenje riječi kokpit
Kada govorimo o automobilima često za kabinu upotriejbimo riječ kokpit, kod ovog koncepta to je u potpunosti opravdano. Unutrašnjost je, poput vanjštine, inspirirana rješenjima koja se susreću u avioindustriji. Minimalistički uređen kokpit Aera X podsjeća na unutrašnjost borbenog zrakoplova. Kvalitetni materijali bez klasičnih metalnih i drvenih dodataka, koža, instrumenti koji podatke pokazuju reflektiranjem svjetla na pjeskarenom staklu upotrebom lasera i LED tehnologije... U Saabu kažu kako Aero X nema niti jedan klasični instrument, a šuška se kako bi ovakvi instrumenti u dogledno vrijeme mogli u serijsku proizvodnju.

More than good looks
Aero X je lakši nego bi se dalo zaključiti na prvi pogled, naime u skladu sa svojom avioDNA Aero X je napravljen od ugljičnih vlakana. Po poklopcem se krije V6 agregat zavidne snage, ovaj eco-friendly motor pokretan je bio-etanolom i razvija 400 KS. Računalne simulacije pokazuju da bi mogao potegnuti do stotke za svega 4,9 sekundi, dok mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Pogon je stalni na sva četiri kotača, što bi Aeru na cesti dalo dobar grip.

Hoćemo li mi to ikad voziti?
To je pitanje koje se razumski nameće. A odgovor nije baš čist. Iako su isprva iz Saaba poručivali kako je ovo samo jedan showcar (pokazni automobil kojim se ispituje tržište i pokazuju dostignuća proizvođača), kasnije su se pojavili glasovi kako će se možda krenuti sa realizacijom. Možda je tome uzrok odličan prijem publike, a možda se radi samo o pukim željama nas automobilskih zaljubljenika. Kako god, ostaje nam čekati i nadati se.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
MotorV6, bio-etanol
Snaga (KS)400
Maksimalna brzina (km/h)250
Ubrzanje 0-100km/h (s)4,9
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik