Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Gumpert Apollo
  Brutalni ljepotan


Roland Gumpert je 30 godina radio za Audi, te posjeduje poveće znanje o razvoju sportskih automobila. Dovoljno će reći činjenica da je pod njegovim vodstvom Quattro ostvario 25 pobjeda u WRC-u, te četiri WRC titule. Sa takvim rezultatima iza sebe 2002. je postao voditelj projekta Apollo.

U Gumert Sportwagenmanufaktur GmbH trentutačno slažu jedne od najdojmljivijih automobila današnjice, a kao podloga im služe Audijeve komponente. U suradnji sa Tehničkim sveučilištem u Munchenu i Sveučilištem primjenjenih znanosti iz Inglostadta, uz pomoć kompjuterskih simulacija i zračnih tunela 30-ak Gumpertovih zaposlenika je složilo prvi automobil - supercar Apollo.

 

Linija vrijedna strahopoštovanja
Za dizajn ovog automobila prvenstveno je zaslužan Marco Vanetta. Prilikom dizajniranja Apolla cilj je bio stvoriti automobil podoban za svakodnevni promet, tako reći street-legal, koji će se vrlo dobro snalaziti i na trkaćoj stazi, a ujedno će biti i ekonomičan, naravno koliko je to moguće za ovako snažni automobil.

Silueta Apolla je nebrojeno puta mijenjana u želji za pronalaskom najoptimalnijih linija, a nakon mnogobrojnih testova u zračnom tunelu je dovedena gotovo do savršenstva.
Već sam izgled Apolla dovoljno govori o njegovim mogućnostima. Kokpit je pomaknut naprijed čime odmah postaje jasno da je motor središnje smješten. Široka ramena, dugačak međuosovinski razmak, veliki usisnici zraka sprijeda i s boka, te općenito vanjski izgled sasvim dovoljno govori o potencijalu ovog automobila.

Lagano ili luksuzno

Već smo rekli da se je prilikom stvaranja automobila vodila posebno briga o konačnoj težini. Mala težina je bila vodilja prilikom stvaranja Apolla, da bi postigli taj cilj u Gumpertu su koristili hi-tech materijale. Primjerice monocoque i integrirana instrumentna ploča su napravljeni od karbonskih vlakana. Gumpert Apollo je sportski automobil izrađen po mjeri, u skladu sa tim principom kupac može unutrašnjost automobila u potpunosti prilagoditi svojim željama od "gole" sportske unutrašnjosti do luksuznijeg uređenja.
Sjedala su izrađena po mjeri svakog pojedinog kupca, prilagođavanje kupcu uključuje i odabir tkanina, podešavanje položaja papučica, položaja upravljačkog stupa i slično. Također vozaču su na raspolaganju in-car-entertainment sustav sa DVD-om, navigacija i slično, a također je moguće naručiti i sada već običnu stvar poput kamere za lakše parkiranje unatrag, koja vam može poslužiti i, kako Roland Gumpert u šali kaže za to da vidite kako brzo iz vidokruga nestaju oni koje ste pretekli.


V8 650 KS
Kako bi što brže ostavili ostale vozače iza sebe pobrinut će se zvjer od motora. Naime, impresivna snaga od 650 KS dolazi iz modificiranog osmocilindričnog motora koji je baziran na već dokazanim Audijevim V8 agregatima. Motor je podjednako optimiziran kako za cestovnu primjenu tako i za trkaće uvjete. Svojom težinom od svega 195 kg dopridonosi manjoj težini vozila i odlčnim voznim sposobnostima Apolla.
Procjenjuje se da bi Apolla ovaj bi-turbo Audijev V8 središnje smješteni agregat potjerao do 100 km/h za svega 3,0 sekundi. Apollo bi uistinu mogao biti sposoban za takav sprint, jer materijali poput karbonskih vlakana, slitine kroma i molibdena, te čelika jamče čvrst, a ujedno i lagan automobil. Maksimalna brzina ovog automobila teškog 1100 kg je procjenjena na 360 km/h. Ovakva građa i motorizacija jamče bolji omjer snage i mase nego što je kod McLarena F1.
Za isporuku 650 KS kotačima zadužen je sekvencijalni šest-stupanjski mjenjač sa dvije spojke, Ovaj mjenjač baziran na znanju i know-howu iz Formule 1 garantira učinkovitu primjenu proizvedene snage.

Prikovan

Ovjes je napravljen na način da vozaču pruži izvrstan osjećaj vožnje i na stazi i na cesti, mada je prvenstveno osmišljen radi ostvarivanja vrhunskih performansi, mogli bi reći da se radi o više "čvrstom" nego tvrdom ovjesu. Stabilnosti i dobrom držanju automobila će pomoći i gotovo idealni omjer raspodjele težine između prednje i stražnje osovine od 42 naprema 58 posto. Stabilnosti dopridonosi i poprilična količina down forcea za koju je zaslužna posebno prilagođena ravna podnica koja stvara optimalno strujanje zraka ispod automobila. Podešavanjem ovjesa moguće je stvoriti down force jednak onome kod DTM automobila.

Za kraj...
Za kraj možemo reći samo da bi rado provozali ovu ganjalicu, no to će vrlo vjerojatno ostati samo san. Za one kojima je džep nešto dublji treba napomenuti da u Gumpertu kažu kako će automobili koštati između 150 i 220 tisuća eura kada krenu u prodaju, tada ga svakako imajte na umu.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
MotorV8 bi-turbo
Obujam (cm3)4163
Snaga (KS)650 pri 6000 o/min
Okreni moment (Nm)850 pri 4500 o/min
Ubrzanje 0-100km/h (s)3,0
Maksimalna brzina (km/h)360
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik