Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Peugeot 207
  Bolji od prethodnika


U sve napučeniji segment malih automobila uskoro stiže i jedan novi predstavnik. Iako Peugeot 207 dolazi na tržište nakon dolaska svoje najbliže konkurencije, poput Clia ili Punta, nešto kod tog automobila miriše na uspjeh.

Peugeotova serija 2 svoje korijene nalazi u dalekoj 1929. kada je na tržište došao Peugeot 201. U tako dugoj povijesti upravo je 207-ici najteže, ona naime nasljeđuje jednog od najuspješnijih predstavnika serije 2 i Peugeota uopće - model 206, prodan u preko 5,3 milijuna primjeraka. Da budemo točnijji 207-ica ga nasljeđuje, ali ga ne zamjenjuje. Podsjetimo, 206 Sedan tek ove godine započinje svoju međunarodnu karijeru, dok se originalna izvedba206-ice pojavila davne 1998.

Mali zavodnik

Peugeot Hrvatska je održao hrvatsku novinarsku prezentaciju na Pelješcu i Dubrovniku, a razlog zašto to spominjemo je taj da nam se čini da i nije bilo boljeg mjesta za takvo što. Ovaj automobil svojim vanjskim dizajnom odiše svježinom. Zanimljiv i atraktivan ovaj će automobil prvenstveno privući mlađe kupce, te bi dolaskom u ovo vrijeme na hrvatskom tržištu mogao postati pravi ljetni hit, a kud onda bolje s njim nego u jedan Dubrovnik...
Odmah je na prvi pogled jasno da se radi o nastavku razvoja ideje iza modela 206. Prednja maska je u skladu sa trenutnom filozofijom Peugeotova dizajna. Jedinstveni usisnik zraka i duguljasta prednja svjetla, jasno izražen logo Peugeota na poklopcu motora, na odbojniku koji doseže do kratkog poklopca motora nalaze se svjetla za maglu različite veličine i stila, tvoreći dvije izvedbe 207-ice; klasičnu i sportsku (osnovni modeli imaju integrirana svjetla za maglu u donjem dijelu branika, dok jače izvedbe s bogatijim paketima opreme imaju maglenke u samim rubovima maske hladnjaka s kromiranim obrubom), stražnja svjetla sa dioda-efektom, ispušna cijev nevidljiva na verziji Klasik i kromirana na verziji Sport, efektni retrovizori sa integriranim pokazivačima smjera...
Dakle nastavak 206-ice i zbir mnogih odlično dizajniranih detalja, no kako je cjelina puno više od zbroja svojih dijelova jasno Vam je koliko nam se automobil svidio.

Sigurno, vrlo sigurno
Model 207 je konstruiran na bazi platforme "1" PSA koncerna, time je 207-ica prešla "granicu" od 4 m, te mu ukupna dužina iznosi 4030, širina 1720, visina 1472 i međuosovinski razmak 2540 mm. U unutrašnjosti napredak je itekako uočljiv, bolja je ponuda prostora, poboljšana kvaliteta materijala i izrade. Posebno je uočljiva dosta pregledna i logična instrumentna ploča sa tri vrlo efektna bijela, okrugla brojčanika, dok je sam raspored komandi i prekidača ostao nepromijenjen. Uz povećanje prostora za putnike, korisni su i brojni pretinci, te kutijasti prtljažnik zapremine 270 litara.
Dans, hvala bogu na tome svi sve više vode računa o sigurnosti tako je i kod Peugeota. 207 je ostvario zavidan rezultat osvojivši maksimalnih pet zvjezdica na EuroNCAP testu frontalnog i bočnog testa, četiri zvjezdice za zaštitu djece, te tri zvjezdice na testu za zaštitu pješaka, čime je u samom vrhu klase. Uz četiri zračna jastuka i opcionalne zračne zavjese, struktura 207-ice je koncipirana tako da je otporna na udare snažnije od onih koji se primjenjuju na testiranjima.
U prednjem bloku je integriran dvostruki sustav ojačanja koji efikasnije upijaju energiju u slučaju sudara i olakšavaju njeno rasipanje. Ovaj dvostruki sustav ograničava posljedice naleta na pješaka,  olakšava i pojeftinjuje popravak, a preuzet je s modela 407. Uz serijski ABS, REF (elektronska raspodjela sile kočenja), AFU (pomoć pri kočenju u nuždi), po prvi put dolazi i indikator ne vezanja pojasa za svih pet putnika, dok je za ESP potrebna nadoplata.

Za svakoga ponešto
U samom strtu uz novu 207-icu moguće je izabrati između 3 benzinsaka i tri dizelska agregata. Ponuda benzinskih motora počinje sa 1,4-litrenim motorom snage 75 KS i ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa, dok izvedba sa 90 KS nudi i automatski (2-Tronic) mjenjač. Najjači benzinac u ponudi je 1,6-litreni sa 110 KS i 147 Nm okretnog momenta. Važno je napomenuti da će se tijekom 2006. godine pojavit još dva motora razvijena u partnerstvu između PSA grupacije i BMW-a. Riječ je o 1,6-litrenim benzincima, jedan s turbo-kompresorom i 150 KS, te drugi atmosferski sa 115 KS.
Što se dizelaša tiče radi se, naravno, o HDi motorima koji su u skladu je s downsizing politikom PSA koncerna koja nastoji smanjiti zapreminu i potrošnju vozila, uz zadržavanje dinamičkih svojstava. U ponudi su 1,4-litreni HDi sa 70 KS, te 1,6-litreni sa 90 KS, tj. 110 KS i filtrom sitnih čestica.
Ponuda paketa opreme bazira se na pet paketa (Urban, Trendy, Sport, Sport Pack i GT) u trovratnoj, odnosno čak šest paketa (+ Comfort i Comfort Pack, nema GT) u petovratnoj izvedbi, uz izbor 14 boja kupcima se pružaju velike mogućnosti kombinacija i personaliziranja automobila.

Od 11.450

Cijena, dakle, kreće od 11.450 eura za model 1.4 75 KS Urban, dok je najskuplja 207-ica opremljena paketom opreme GT za koji treba izdvojiti 20.730 eura. Ako netko smatra da je to previsoko, u redu, no znajte da je u Francuskoj cijena početnog modela 4.000 Kn viša nego kod nas, a tamo nema trošarina.
Prodaja u Hrvatskoj, a i u većini europskih zemalja, kreće 23. svibnja. Ukoliko se prvi podaci o prodaji u Francuskoj (+30% u odnosu na početak prodaje 206), gdje je 207-ica prisutna već mjesec dana pokažu referentnima i za ostale zemlje, 207-ica bi mogla preteći slavnog prethodnika. Prvi dojmovi govore kako to uopće ne bi trebalo iznenaditi.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik