Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Citroen C6
  Napokon u Hrvatskoj


Hrvatskoj javnosti C6 je po prvi put predstavljen još prošle godine, potom smo ga mogli vidjeti na zagrebačkom auto showu, da bi tek sad saznali kada će napokon postati dostupan hrvatskim kupcima.

Ova limuzina pomalo neobičnog izgleda u skladu sa Citroenovom dizajnerskom filozofijom već neko vrijeme kruži oko hrvatskog tržišta, no nikako da sleti. Sve one koje interesira što je Citroen spremio za visoku poslovnu klasu možemo reći kako će hrvatska prodaja krenuti u lipnju, a do tad možete se unaprijed upoznati sa C6 u daljnjem tekstu.

Buissness prije svega
Već na prvi pogled vidljivo je naslijeđe slavnih Citroenovih modela poput DS-a, CX-a i SM-a, automobila koji su svojim dizajnom i tehnologijama svojevremeno postali prepoznatljiv proizvod ovog francuskog proizvođača. C6 je nastavak takvog promišljanja prilikom izrade poslovnih automobila. Napredna sigurnosna tehnologija, udobnost i dizajn koji možemo opisati sa "totalno drugačiji od drugih" odlike su ovog automobila.
Za ovakvu limuzinu pomalo je neobičan pomalo coupeovski dizajn sa dugačkim prednjim i kraćim stražnjim prevjesom, izostanak okvira na vratima... Široki i upečatljivi chevron daje dojam visoke klase, a velika prednja svjetla je nemoguće nezamijetiti. Velike dimenzije vozila sugeriraju i veliki međuosovinski razmak koji povećava dojam ledbećeg aerodinamičnog dizajna.
Posebnu poslasticu onima željnima drugačijeg izgleda priuštit će stražnji kraj. Konkavno stražnje staklo izdužuje se do poklopca prtljažnika i jedinstveno oblikovanih svjetala, te time daje završni dodir stilu karoserije, uz spojler koji se automatski aktivira.

Luksuz
Prostranost, udobnost, vrhunska ergonomija, kvalitetni materijali i odlična završna obrada jamče svim putnicima odličan osjećaj vožnje.

Kupci će moći izabrati između tri paketa opreme C6, C6 Pallase i C6 Exclusive. Već od početnog paketa u opremi su aktivni ovjes s elektronski upravljanom krutošću i prigušenjem, automatski dvozonski klima uređaj s laganim raspršivanjem zraka, aktivni poklopac motora, zakretni Xenon farovi s dvostrukom funkcijom, te devet zračnih jastuka.
U opciji je moguće odabrati «Paket Lounge» s kojim stražnji putnici imaju dva odvojena sjedala koja se mogu električno namještati za dobivanje idealnog položaja sjedenja. Kako bi se povećao prostor za noge putnik na stražnjem desnom sjedalu može također podešavati pomicanje suvozačkog sjedala naprijed i nazad, koristeći kontrole sa strane stražnjeg središnjeg naslona za ruku. Prostor za noge se tako može povećati na 995 mm. Nadalje standardni paket je moguće nadopuniti i sa NaviDrive sustavom u boji s integriranom funkcijom prepoznavanja i sinteze glasa, itd... Uistinu mogućnosti su velike i dovoljno govore o razini luksuza koji je moguće postići u C6.

Sigurnost iznad svega

Visoka razina aktivne i pasivne sigurnosti je postignuta svom silom sigurnosne opreme poput aktivnih nasloni za glavu i devet zračnih jastuka (uključujući zračni jastuk za koljena), ESP, čvrstu strukturu karoserije... Sustav aktivnog poklopca motora je povećao sigurnost pješaka koji bi mogli na njemu završiti.
Osim inteligentnih sustava za pomoć u vožnji, poput upozorenja o nenamjernom prelaženju crte (AFIL), pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, zakretnih Xenon farova s dvostrukom funkcijom, regulatora i limitatora brzine, Citroën C6 nudi ekskluzivnost u gami s električnom parkirnom kočnicom, te aktivnim ovjesom s elektronski upravljanom krutošću i prigušenjem, što je novost kod Citroëna. Ovo zadnje će omogućiti da postane referenca u svojoj kategoriji, u pogledu udobnosti, upravljanja i držanja ceste. C6 pokazuje iznimnu stabilnost zahvaljujući upravljanom deflektoru u tri položaja, koji ne samo da smanjuje potrošnju goriva, već i zaustavni put prilikom kočenja pri velikim brzinama.

Sigurnosti, ali i udobnosti, će pripomoći i aktivni ovjes sa elektronski upravljanom tvrdoćom amortizera i opruga. C6 koristi prednji ovjes s dvostrukom vilicom i stabilizatorom, a multilink stražnju osovinu. Kao rezultat, C6 kombinira udobnost s upravljivošću kao malo koji drugi automobil.

Jedan benzinac i jedan dizelaš
C6 je dostupan s dva V6 motora, od kojih se svaki dolazi sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem i progresivnim servo upravljačem. 3,0-litreni benzinski V6 motor razvija 215 KS i 290 Nm okretnog momenta pri 3.750 o/min. Novi 2,7-litreni V6 dizelaš razvijen je u kooperaciji između grupacije PSA i Forda, a razvija 208 KS pri 4.000 o/min i okretni moment od 440 Nm. U Citroenu planiraju kako će gotovo 80% prodaje činiti izvedba sa dizelskim agregatom budući da postoje relativno male razlike u performansama, a velike naravno u potrošnji goriva.

 

Na kraju...
Na kraju cijena. Cijena se kreće od 355.000 pa do 465.000 kuna, odnosno od 48.600 pa do 63.600 eura. Zaslužuje li ovaj automobil takvu cijenu moći ćemo reći nakon testa i dužeg druženja s njim, no činjenica je da se radi o posebnom automobilu koji nudi profinjeni dizajn, vrhunsku opremu i sigurnost. Ipak pravo je pitanje je li se tradicionlano jaka njemačka konkurencija prepala C6-ice, vrijeme će pokazati.  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik