Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW 2002
  Trica dok je još nije bilo


Model 2002 afirmirao je BMW kao proizvođača sportskih coupéa, i do danas je ostao zabilježen kao jedan od značajnih modela u povijesti BMW-a.

Povijest modela 2002 započinje 1961. godine kada je predstavljen model 1500. Do tada BMW je bio poznatiji po motociklima nego po automobilima i bio je među najmanjim njemačkim proizvođačima automobila. Model 1500 i njegovi 'rođaci', među kojima je i junak naše priče 2002, to su promijenili. 1500 je 1963. ojačan te je postao 1800, a godinu dana kasnije, na osnovi 1800 nastaje 1600. Do 1968. BMW skuplja dovoljno samouvjerenosti da se odvaži prodavati 1600 u Sjedinjenim Državama, ali već tada postojali su ekološki propisi kojima motor iz 1600 nije udovoljavao. BMW je imao motor koji odgovara - ugrađivao se već dvije godine u model 2000, ali Bavarci su u Ameriku htjeli poslati coupé. Unatoč protivljenju inženjera, momci iz prodaje su odlučili - ugradite u coupé 1600 motor iz limuzine 2000, promijenite par detalja, i nazvat ćemo ga 2002.

 

Zvijezda je rođena

BMW 2002 ubrzo je postao najpopularniji model iz te "nove klase" automobila nastale iz modela 1500, a s vremenom, i jedan od najpopularnijih BMW-a svih vremena. Jednog je imao i Bob Marley. Osnovni model imao je motor snage 120 KS od 2000 'kubika' (točnije 1990) i dvoja vrata; otuda i ime svakom automobilu u seriji. Oblik karoserije bio je limuzinski, a kasnije u ponudu ulazi i Touring izvedba. To nije bio potpuni karavan kao što ime sugerira već prije kompaktni hatchbak. Kako bilo, niti jedan BMW poslije 2002 nije imao Touring izvedbu do kraja 1980-ih i serije 3.
Tijekom proizvodnje, uvedena je i izvedba 2002Ti, s 10 KS više, što je bilo dovoljno za brzinu od 185 km/h. Slovo "i", kao i u devedesetima, značilo je elektroničko ubrizgavanje goriva. Model 2002 bio je prvi BMW s tom tehničkom "novotarijom". 1973. predstavljen je i 2002 s turbo punjačem. To je bio prvi turbo-BMW, i jedan od prvih europskih automobila s turbo-punjačem, a kako se turbo palio tek na 4000 okretaja i imao znatan turbo-lag, nije ih prodano niti 1.700. Bayerische Motoren Werke se otada rijetko odlučivao na turbo punjač.
U još manjim količinama, samo po narudžbi, proizvodile su se i kabrioletska, te targa izvedba.

 

Sportski duh

Snažan i pokretan, 2002 bio je izbor mnogih entuzijasta i zaljubljenika u utrke s obje strane Atlantika. Najvažnija sportska pobjeda modela 2002 je u europskom touring-prvenstvu  s vozačem Dieterom Questerom. Za utrke, BMW je posebno razvio model na bazi 2002, s motorom sa 16 radijalno smještenih ventila i 260 KS. 1972. godine ventili se raspoređuju u klasični raspored, čime je motor dobio još 15 KS. Taj se motor kasnije ugrađivao u BMW-ovu formulu 2.

 

Politika me u životu...

Sportska krila 2000-dvice, potkresala je politika sa nekoliko strana. Odmah po pojavi modela s turbo punjačem, koji je tada bila poprilična novost u ponudi serijskih automobila, 2002 se našao na udaru njemačkih dušobrižnika koji su zamjerali BMW-u da stavlja brzinu ispred sigurnosti, a kritizirali su i njegov izgled koji ih odviše asocira na trkaći automobil. Proizvodio se do 1976., a u tih osam godina BMW je napravio kompromis i uklonio je vidljivi usisnik zraka za turbo s haube.
Godinu dana kasnije, svijet se zagledao u Bliski istok koji tada samo što nije eksplodirao sukobom,  a polovicom sedamdesetih nastupila je i čuvena naftna kriza. Tada gorivo ne da je bilo skupo kao danas, nego ga uopće nije bilo, pa snažan i žedan sportaš nije imao 'prođu'. 1975. na tržište izlazi i BMW-ova serija tri koja je naslijedila model 2002, ali su se ta dva automobila paralelno prodavala još godinu dana.
BMW 2002 i dan danas možete sresti na našim cestama, susretima turnera, a u inozemstvu i na utrkama.

Goran Topić, © www.vidiauto.com  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik