Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Citroen C-Metisse
  Strast i razum


Nakon što je objavljeno kako će na pariškom Mondial de l Automobile Citroen pokazati svoj najnoviji koncept C-Metisse, javili su se i insideri koji kažu kako ovaj automobil pokazuje i smjer dizajna buduće generacije modela C4 i C5. Je li im za vjerovati ili ne? Koga briga! C-Metisse je sjajan!

Elegantne linije najnovijeg Citroenovog koncepta pod imenom C-Metisse bit će otkrivene na pariškom auto showu krajem ovog mjeseca. Automobil iznimnog stila i snage još jedanput pokazuje kako odlične performanse mogu ruku pod ruku sa eko-promišljanjem pri izradi automobila. Naime, ovaj automobil može doseći konačnu brzinu od 250 km/h, dok mu prosječna potrošnja iznosi oko 6,5 l/100 km.
Nakrcan sa hi-tech inovacijama i zanimljivim rješenjima C-Metisse istražuje nove puteve u stvaranju automobila i nove načine uživanja u vožnji. Zamamanog izgleda ovaj automobil kombinira coupe sa praktičnošće četvoro-vratne karoserije u čemu svesrdno pripomažu tzv. gullwing vrata.

Odlična kombinacija
Dugački poklopac motora i gotovo nepostojanje stražnjeg prevjesa jasno govore da se radi o Citroenovom dizajnerskom promišljanju. Uistinu jedinstvenog izgleda ovaj automobil teško može proći nezapaženo gdje god se našao. Kombinacija coupe izgleda i četvora vrata je odlično pogođena. Dimenzije također privlače oko, jer nasuprot visine od svega 1,24 m stoje dužina od 4,74 i širina od 2 m.
Prednja vrata su, možemo reći, standardna gullwing ili scissors, dok se stražnja još pomiču i unazad kako bi se omogućila maksimalna dostupnost zadnjim sjedalima do kojih bi se, inače, kod ovako niskog automobila teško dolazilo.
Markantna prednja LED svjetla se pale postepeno ovisno o brzini vozila (što brže to dulji snop) i o tome skreće li vozilo ili ne (posljednja funkcija istovjetna zakretnim svjetlima), na taj način vozaču se uvijek pruža optimalno osvjetljenje.
Za odličan koeficijent otpora zraka koji iznosi 0,30 zaslužne su prije svega dinamične linije automobila, potom veliki usisnici zraka, ravno podvozje...
Posebna pažnja je bila usmjerena na smanjenje težine automobila, prvenstveno radi štednje - snage tj. goriva, a time i prema manjem zagađivanju. Karoserija izrađena od ugljičnih vlakana je pripomogla smanjenju težine na svega 1400 kg, uključujući akumulatore.

Kokpit unutra
Kako izvana tako i iznutra C-Metisse odvodi dizajn na sasvim novu razinu.
Jednom kada putnici uđu u unutrašnjost, uređenu po uzoru na avionski kokpit, smještaju se u četiri zasebna sjedala koja naizgled djeluju vrlo udobno, a okruženi su bijelom kožom, aluminijskim ukrasima... Zasebna sjedala ne znače samo dovoljno prostora za svakoga nego i zasebne kontrole klima-uređaja i zasebno osvjetljenje.
Zanimljivo je rješenje vozačevog naslona za glavu koje je odvojeno od sjedala i "spušta" se s krova automobila. Kada smo spomenuli pilotski interijer nismo se šalili, naime i sam automobil se može upaliti putem prekidača koji se nalazi na krovnoj konzoli, a naravno tu je i konvencionalni prekidač uz volan, na kojem se nalaze i ručice mjenjača.
Kontrolna konzola jedinstvenog izgleda je podijeljena na pet dijelova unutar kojih su smještene osnovne funkcije. Prednja armatura se proteže u kabinu mostom koji svjetlosnim signalima obavještava vozača o modu rada hibridnog pogona. Uz svjetlosne vezane su i zvučne informacije koje prate određene poteze vozača i sl.
Upravljač, pedale i vozačev naslon za glavu podesivi su zasebno tako da nije potrebno pomicati vozačevo sjedalo što ostavlja netaknutom ponudu prostora straga.
Prtljažnik nudi dovoljnu "litražu", a kao kuriozitet treba spomenuti i dva oveća pretinca za prtljagu koja se nalaze iza prednjih kotača, a upravo za njih tj. za C-Metissea su u Citroenu napravili i posebnu liniju kofera.

Nova generacija hibridnog pogona
Posebna pozornost pri izradi C-Metissea je posvećena očuvanju okoliša. Tako su za pokretanje ovog automobil odabrani, prije svega štedljivi HDi V6 dizelski agregat snage 208 KS uparen sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem i opremljen sa filterom čestica (Diesel Particulate Filter System), a potom i dva zasebna električna motora koja su zadužena za stražnju osovinu. Tako su u Citroenu došli do gotovo jedinstvenog pogona na sva četiri kotača. Naime, ovo je jedan od prvih automobila koji za pokretanje stražnje osovine koristi električne motore ugrađene u stražnju osovinu, takav potez jamči poboljšane performanse i veću trakciju u klizavim uvjetima.
Dodatni električni motori su sposobni razviti masivnih 400 Nm dodatnog okretnog momenta i 20 KS - svaki - (akumulatori visoke voltaže smješteni su u središnjem dijelu vozila, a automatski se pune prilikom usporavanja). Pogonski sklop i sustav kontrole kočnica automatski preusmjeravaju struju: u pogon sa 2 na 4 kotača, ili prilikom skupljanja energije kočenjem i punjenje akumulatora.
U gradskim uvjetima vožnje C-Metisse je sposoban voziti i u tzv. Zero Emission Vehicle modu, odnosno bez emisije štetnih plinova  - vožnja samo na struju je moguća do brzina od 35 km/h, autonomija iznosi 3 km.

Respektabilne performanse
Kombinacija dizelskog i elektrčnog agregata, optimizirane aerodinamike i vođenja brige oko težine automobila osigurava C-Metisseu odlične performanse, solidnu potrošnju i eco-friendly odnos prema okolišu - prosječna potrošnja se kreće oko 6,5 l/100 km, a emisija CO2 iznosi 174 g/km.
Za ubrzanje od 0 do 100 km/h C-Metisseu treba svega 6,2 sekunde, također za pohvalu je i ubrzanje od 80 do 120 km/h za što mu trebaju 4,2 sekunde.
Užitku za vrijeme vožnje pomoći će i boost funkcija koja se aktivira prilikom naglog ubrzavanja dajući više okretnog momenta koji se "crpi" i iz dizelskog i iz električnih motora, a sve kako se ne bi morala povećati potrošnja goriva. U tim trenucima vozilo samo aktivira pogon na sva četiri kotača (tu je još i ESP) kako dodatna snaga ne bi uzrokovala vozaču probleme.
Hidraulički ovjes obevaća ugodnu vožnju, a specijalno izrađene run-flat Michelin gume (255/40/R20) bi trebale osigurati dovoljno gripa. Gume se inače nalaze na ovećim alu-naplatcima koji su posebno dizajnirani za ovu studiju.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
Hibridni pogonV6 HDi 208KS; 2 elekt. motora 20 KS i 400 Nm
Maksimalna brzina (km/h)250
Ubrzanje 0-100km/h (s)6,2
Dimenzije d/s/v (mm)4740/2000/1240
Potrošnja goriva - prosjek (l/100 km)6,5
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik