Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi R8
  Gallardo sa četiri prstena


Spektakularnom premijerom na ovogodišnjem pariškom salonu automobila, Audi je predstavio serijsku verziju svojeg prvog supersportskog automobila - R8.

Audi R8 je nastao na osnovi studije Le Mans Quattro. Pošto je R8 Audijev prvi model u klasi supersportskih automobila, kao uzor je poslužio koncernovski brat, Lamborghini Gallardo, od kojeg je preuzeta i platforma.

Iako se mnogima neće dopasti ovakvo posuđivanje unutar koncerna, Audi se za ovaj potez odlučio iz jasnih razloga – kako bi snizio proizvodne troškove R8-ice.
Izvana se na Audiju također prepoznaju dizajnerska rješenja preuzeta s Gallarda, no Audijevi dizajneri potrudili su se automobilu pridodati i svoje prepoznatljive elemente.

Što se pak opremljenosti tiče, R8 raspolaže sa 18 inčnim aluminijskim naplatcima, biksenonskim zakretnim svjetlima, stražnjim svjetlima u LED tehnologiji i stražnjim spojlerom koji se podiže pri brzini višoj od 120 km/h.

Audi je također proširio i ponudu boja za R8, pa su dostupne Ibis bijela, briljantno crvena, ledeno srebrna, Daytona siva, Montery zelena, Mugello i Jet plava, te crna.
Svaka boja dolazi sa određenom kombinacijom bočnog umetka, no izdvojit ćemo Oxygen srebrni i karbon Sigma koji dolaze u kombinaciji sa svim bojama.

Unutrašnjost obiluje najfinijom kožom, automatskim klima uređajem, CD radio uređajem sa kvalitetnim audio sustavom, potpunim sigurnosnim i električnim paketom... Dodatna oprema još je raskošnija pa će između ostaloga kupci moći odabrati Bang & Olufsenov audio sustav sa 12 zvučnika, poklopac motora izrađen od karbona, navigacijski uređaj sa TV funkcijom, magnetski aktivni ovjes itd.

Motornu ponudu za sada čini samo jedan agregat. Riječ je o Audijevom središnje smještenom 4,2 litrenom V8 motoru preuzetom iz nedavno predstavljenog modela RS4, koji razvija 420 KS pri visokih 7.800 i okretni moment od 430 Nm u rasponu okretaja između 4.500 i 6.000.

Performanse koje razvija zadivljujuće su - samo 4,6 sekundi do stotke i maksimalnih 301 km/h. Sve to može ponajviše zahvaliti maloj masi od 1560 kg, pa tako 1 KS mora nositi samo 3,7 kg.

Tim performansama Audi jasno naznačuje kako svojim modelom R8 jasno cilja na segment kojim vlada Porsche 911 Turbo. R8 snagu prenosi putem ručnog 6-brzinskog mjenjača na sve kotače, dok se kao opcija nudi poluautomatski (Lamborghinijev) R Tronic.

Iako budućim vlasnicima neće biti od neke važnosti, spomenimo kako R8 ima i prtljažnik koji je smješten sprijeda, te raspolaže sa skromnih 100 litara zapremnine.

Potrošnja, također, još jedan manje važan podatak, iznosi u kombiniranim uvjetima 13,7 litara, no sasvim je jasno kako će se ta brojka najčešće kretati na više od 20.
Audi R8 krenuo je u prodaju netom po završetku pariškog salona automobila s početnom cijenom od 104.400 eura, odnosno 115.000 eura za verziju sa R Tronic mjenjačem.

Isporuka prvih primjeraka se pak očekuje tek sredinom iduće godine, kada će biti predstavljena i jača varijanta koja će kao pogonski agregat koristiti Lamborghinijev petolitreni V10 agregat.

Usprkos svemu nikako se ne možemo oteti dojmu kako ovaj automobil, osim što koristi platformu i brojna tehnološka rješenja, nevjerojatno podsjeća na ″najmanji Lambo″, čime će profitirati jedino Audijevi kupci koji će po znatno nižoj cijeni od Gallarda dobiti gotovo isti automobil zapakiran u nešto drugačiji lim. Pitamo se što o tome misle vlasnici prestižnih i skupih Lamborghinijevih modela.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik