Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  MINI Cooper S JCW GP
  Papreni Mini


Kada je prvi puta predstavljen još 2000. godine, pod sloganom ″Is it love″, novi Mini rijetko je koga ostavio ravnodušnim.


Kako bi zadovoljio i zahtjevnije kupce, BMW ubrzo na tržište lansira Cooper S i One D izvedbe. Mi ćemo se ipak posvetiti Cooper S izvedbi, koja već sredinom 2001. za popriličnu svotu novaca dobiva John Cooper Works kit, koji osim vizualnih dodataka donosi i znatno više snage.

Nešto više od pet godina kasnije, tik pred uvođenjem novog faceliftanog modela, BMW u suradnji sa renomiranim karoseristom Bertoneom lansira posebno dorađenu GP izvedbu Minija.

Beskompromisni je to model koji donosi više snage i manju masu. Mogli bi ga nazvati ″baby M″ ili čak možda ″junior CSL″. Vanjskim izgledom GP od prvog trenutka kada ga ugledate jasno daje do znanja kako s njim nema šale. Izraženiji prednji i stražnji odbojnik napravljeni od karbonskih vlakana, te ogroman krovni spojler, čak 18 inčni naplatci na Dunlop 205/40 gumama i niz GP amblema vanjska su obilježja ovog super-minija.

Dakako, mišljenja smo kako se ovaj izgled mnogima neće svidjeti. U jednu ruku, djeluje poput neuspjelog tjunerskog uratka. U unutrašnjosti dominiraju kožom presvučena Recaro prednja sjedala, te još nekoliko GP amblema i izostanak stražnje klupe. Da, dobro ste pročitali, GP nema stražnju klupu. Na njenom mjestu se nalazi poprečna karbonska cijev čija je uloga povećanje krutosti automobila.

Tako izostanak stražnje klupe još dodatno ograničava svakodnevnu upotrebljivost automobila s jedne strane, dok s druge donosi veći obujam prtljažnika. Pogonski agregat GP-a poznati je Chryslerov 1,6 litreni četverocilindraš koji u Cooperu S uz pomoć mehaničkog kompresora razvija 170 KS.

Za GP, agregat je prošao opsežnu kuru dorada, pa razvija impresivnih 218 KS pri 7.100 okretaja i okretni moment od 245 Nm pri 4.600 okretaja. Performanse koje ovaj Mini razvija zadivljujuće su – samo 6,5 sekundi do stotke i 240 km/h maksimalne brzine.

Kao jedna od najvećih zamjerki Cooperu S uzimala se poveća masa. Bertoneovi inženjeri poradili su i na tome. Koristeći aluminij pri preradi ovjesa uštedjeli su 7,5 kilograma po strani automobila, lakše naplatke, koji su pojedinačno 2 kilograma lakši, te izbacivanjem stražnje klupe i još nizom dodataka smanjili masu za 50 kg.

Automobil je također, zbog boljeg ležanja na cesti dodatno približen tlu za 10 mm. Mini Cooper S JCW GP biti će proizveden u ograničenoj seriji od samo 2.000 primjeraka, od kojih je većina već unaprijed rasprodana. Cijena jednog primjerka u potpunosti potvrđuje kako se radi o najsnažnijem Miniju ikad proizvedenom i tzv. ″baby M-u″. 33.000 eura koliko košta na europskom tržištu velika je količina novaca za takav automobil.

Eventualni konkurenti u vidu Clija RS 197 ili Golfa GTI  znatno su povoljniji, nude više udobnosti, svakodnevnu upotrebljivost i stražnju klupu.

No, također treba spomenuti kako Mini GP nije automobil s kojim ćete otići do obližnjeg dućana po namirnice, već ultimativni sportski automobil željan zavojitih cesta i izvlačenja maksimuma. Automobil koji će većinu vremena provoditi u mračnom kutku Vaše garaže nestrpljivo iščekujući svoj nastup.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik