Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Fiat Linea
  Još jedna zvijezda u C segmentu


Posrnuli talijanski proizvođač automobila nedavno je bio u teškim financijskim problemima, no lansiranjem Grande Punta čitava se situacija za Fiat stubokom promijenila.

Gotovo preko noći Fiat se iz gubitaša pretvorio u dobitnika, a sve na krilima uspješne prodaje Grande Punta koji je postao prvi talijanski automobil koji se popeo na listu najprodavanijih europskih automobila u posljednjih deset godina. Ovaj kompaktni nasljednik Punta kupce je osvojio uspješnim vanjskim dizajnom potpisanim od strane Giugiara.

Sada pak Talijani igraju na dobitnu kartu i svoju ponudu šire novim automobilom baziranim na Europskom bestselleru. Nova Fiat Linea koja se upravo sprema debitirati na istanbulskom autosalonu zapravo je limuzinska izvedba Grande Punta uz nešto drugačiji dizajn prednje maske i unutrašnjosti.

Linea je nastala pod dizajnerskom palicom Fiatovog europsko centra te je jasni pokazatelj dizajnerskog smjera u kojem će se Fiat u budućnosti kretati. Inovativnost u dizajnerskom izričaju na talijanski način, kako se čini, stvar je prošlosti… poput mnogih drugih konkurentnih proizvođača i Fiat se odlučio za uspješno kloniranje linija i prepoznatljivosti što se posebice očituje u spomenutom izgledu prednje maske i izgledu rešetke hladnjaka.

Premda je riječ o kompaktnoj limuzini koja će se u klasi sukobiti sa automobilima poput Renaultove Thalie, ili pak Škode Fabie i Dacie Logan valja priznati kako zahvaljujući vrlo elegantnim linijama duž čitave površine Linea izgleda mnogo veće. Linea je dugačka 4,35 m, široka  1,73 m, visoka 1,5 m uz čak 2,1 m međuosovinskog razmaka. Automobil je građen na izduženoj platformi Grande Punta koji je pak nastao u suradnji sa Opelom (nova Corsa i Punto su građeni na istoj platformi).

Talijani jamče udobnost i prostranost u unutrašnjosti, te kvalitetu materijala na visokoj razini. Osnovna značajka je prostrani prtljažnik od petstotinjak litara zapremnine zbog kojeg je ovaj automobil prvenstveno namijenjen tržištima istočne Europe. Naime, dok zapadnjacima prtljažni prostor nije od nekog značaja prilikom kupovine kompaktnog gradskog automobila, istraživanja pokazuju da istočnjaci iznimno cijene tovarne sposobnosti svojih vozila. Linea leži na neovisnom ovjesu tipa McPherson sprijeda te torzijskoj osovini straga što bi trebalo osigurati zadovoljavajuće vozne osobine. Standardni prednji pogon snagu i moment crpiti će iz etablirane linije Fiatovih benzinskih i odličnih dizelskih agregata.

Pod poklopcem motora nalaziti će se 1.2 i 1.4 benzinci te sofisticirani 1.3 i 1.9 common-rail dizelaši. Raspon snage iznositi će od 65 do 77 KS kod benzinaca, te 75 do 130 KS kod dizelaša. Za sada nema informacija u turbopunjenom 1.4 benzincu koji bi se uskoro trebao pojaviti u liniji Grande Punta.

Svi motori dolaziti će upareni sa ručnim peterostupanjskim mjenjačima. Linea će se graditi u Tofinoj tvornici u turskoj. Čitav projekt težak je 170 milijuna eura a u Fiatu vjeruju kako će automobil postići odlične rezultate s početkom prodaje sredinom iduće godine. U isto vrijeme očekujemo Lineu i na našem tržištu a cjenovno bi se nova Fiatova kompaktna limuzina trebala smjestiti u rang sa Grande Puntom.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik