Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen IROC
  Povratak "malog zelenog"


Koncepti, jedinstveni prozor u stvaralačku sposobnost dizajnerskog tima, na svakom salonu automobila igraju sve važniju ulogu. Uz, već standardnu ulogu očaravanja publike, cilj im je prikazati nešto novo, nešto do sada neviđeno.

IROC na nedavno završenom pariškom auto salonu nije odigrao ovakvu ulogu. Volkswagen ga je prikazao s namjerom ispipavanja potrošačkog pulsa. Vodeći ljudi proizvođača iz Wolfsburga željeli su se uvjeriti koliko će još jedan kompaktni sportaš izazvati zanimanja. Volkswagenu nije do zafrkancije, posljednji financijski rezultati nisu dali mnogo razloga za entuzijazam a  nedavno se po medijskom prostoru počelo raspredati i o mogućem stranom preuzimanju VW-ovog udjela.

Nijemci baš i nemaju višak manevarskog prostora stoga svaki budući projekt mora biti pogodak. Poneseni dobrim prodajnim rezultatima novog Golfa GTI pete generacije u VW-u vjeruju kako je svijetu potreban još jedan "vrući kompakt". Ovaj put Nijemcima je namjera paket ponudu dodatno začiniti pikantnim imenom. Ime IROC aludira na 70-te godine prošlog stoljeća i Volkswagenov mega uspješan Scirocco kompaktni coupe koji je zavladao srcem i maštom mnogih.

I novi IROC je ovladao maštom mnogih. Valja priznati kako su Volkswagenovi dizajneri odradili odličan posao omogućivši kompaktnom coupeu veoma moćan izgled. IROC izgleda veoma dinamično sa kratkim prevjesima sprijeda i straga, širokim profilom, povijenom siluetom, trapezoidnom prednjom maskom te masivnim 18-colnim felgama.

Iznutra se dinamično iskustvo začeto vanjštinom nastavlja sportski profiliranim sjedalima presvučenim perforiranom kožom i prošivenim zelenim koncem te velikim panoramskim krovom. Tu su i nezaobilazni umetci od aluminija i ugljičnih vlakana, te posebno plavičasto pozadinsko osvjetljenje komtrolnih uređaja.

Pod poklopcem konceptnog modela nalazio se 1.4 litreni TFSI motor sa kompresorom i turbopunjačem koji razvija 210 KS. Serijska verzija Scirocca bi pak trebala dobiti niz poznatih Volkswagenovih agregata a navodno dečki iz Wolfsburga planiraju i kakav snažniji dizelski motor. Standardno bi za prijenos trebala biti zadužena Volkswagenova automatizirana šesterobrzinska mjenjačka kutija sa dvostrukom spojkom.

Premda su se u Volkswagenu libili dati bilo kakve podatke o IROC-ovim performansama mišljenja smo kako bi ovako motorizirani konceptni primjerak trebao biti nešto brži od posljednje generacije Golfa GTI, ali ipak sporiji od najsnažnije R32 verzije.

Volkswagen ima velike planove za uskrsnuće imena Scircco. Novi automobil očekuje se do 2009. a biti će građen na platformi nadolazećeg Golfa šeste generacije. Dijeljenje platforme trebalo bi znatno sniziti troškove izrade te učiniti Scirocco financijski pristupačnijim automobilom, no to isto tako znači da se tehnički gledano automobil neće u mnogočemu razlikovati od običnog Golfa što može biti mač sa dvije oštrice.


Kako će se IROC snaći na tržištu ostaje za vidjeti, sudeći prema interesu koji je izazvao na Paris Motor Showu pred njim je svjetla budućnost.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik