Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen Scirocco
  Sutra nikad ne umire


Sa predstavljanjem IROC koncepta na nedavno održanom auto salonu u Parizu Volkswagen je najavio mogućnost stvaranja još jednog kompaktnog automobila.

Kao da Golf GTI sa 200 KS i snažnija izvedenica – model R32 sa 250 KS nisu dovoljni u Volkswagenu su se odlučili za uskrsnuće još jednog imena. Scirocco, legendarni Volkswagenov kompaktni coupe s početka 70-ih vraća se na velika vrata.

Koncept predstavljen na pariškom auto salonu iznjedrio je znatnu količinu interesa okupljenog mnoštva pa je stoga vjerojatno pitanje vremena kada ćemo početi dobivati fotografije prototipnih modela novog Scirocca na hladno-toplim i zimskim testiranjima.

No većina mlađe populacije vjerojatno niti ne zna što je Scirocco, ili kako uopće izgleda. Za ovo je djelom kriv sam Volkswagen koji usprkos Sciroccovom uspjehu koji u SAD-u i na starom kontinentu nije nastavio liniju nakon druge generacije.

Scirocco, koji je razvijan pod kodnim imenom Type 53, stvoren je kao nasljednik Karmann Ghie. Kako bi uštedjeli na izradi i smanjili konačnu cijenu novog automobila u Volkswagenu su se odlučili na posuđivanje Golfove platforme u svrhu izrade Scirocca. Ipak većina dijelova je dorađena za sportskiji osjećaj u vožnji budući da je Scirocco bio namijenjen mlađim i dinamičnijim vozačima. Dva automobila dijelila su prednji smještaj motora, prednji pogon te konfiguraciju ovjesa i osovinski razmak.

Dizajn je potpisao Giorgetto Giugiaro, a Volkswagenovi inženjeri kasnije su ga doradili u zračnom tunelu. Automobil je prvi put javnosti predstavljen na ženevskom auto salonu 1973. Scirocco u Europi u prodaju kreće koncem 1974. a u SAD-u već godinu dana kasnije.

Bazni model pogonio je 1.5 litreni četverocilindrični benzinski agregat snage 70 KS što je uz masu automobila manju od 1000 kg omogućavalo ubrzanje 0-100 km/h za 12.7 sekundi. 1976. istom motoru povećana je zapremnina na 1588 kubika. Godinu dana kasnije motor dobiva Boschov sustav direktnog ubrizgavanja a snaga raste na 78 KS.

Idućih nekoliko godina označilo je povratak Volkswagena na slabiji i manji agregat zbog rigoroznih ekoloških normi SAD-a. Scirocco je iz istog razloga dobio pedesetak kilograma na masi.

Prva generacija Scirocca ostala je relativno neizmijenjena kroz čitavo proizvodno razdoblje. Volkswagen je diljem svijeta prodao čak pola milijuna primjeraka što Scirocco prve generacije čini jednim od najuspješnijih automobila u VW-ovoj povijesti.

1982. Volkswagen predstavlja drugu, blago dizajnerski preuređenu, generaciju Scirocca. Za dizajn je ovaj put bila zaslužna Volkswagenova dizajnerska ekipa koja je tek «napuhala» i zaoblila Giugiarove linije s prve generacije. Zadržana je i platforma prve generacije no aerodinamički koeficijent je smanjen sa 0.42 na 0.38 Cd, što je u kombinaciji sa novim 1.7 litrenim, 74 KS snažnim agregatom približilo ubrzanje 0-100 km/h na deset sekundi.

1983. 1.8 litreni agregat razvija 90 KS, brana od deset sekundi je srušena (9.7 s). Tri godine kasnije Scirocco dobiva dva najsnažnija motora u Volkswagenovoj ponudi: 90 KS snažnog 8-ventilca i čak 123 KS snažnog 16-ventilca s kojim je sprint do stotke trajao tek osam sekundi a Scirocco je bio sposoban za maksimalnu brzinu od 180 km/h. Tijekom 11 godina proizvodnje Volkswagen je prodao više od 300.000 primjeraka druge generacije no zbog kontinuiranog opadanja interesa, ponajviše u SAD-u, u Wolfsburgu se nisu odlučili na predstavljanje nasljednika.

Sada je, čini se, tomu došao kraj. Prema posljednjim informacijama novi Scirocco trebao bi debitirati do kraja 2008. godine.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik