Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Citroen C-Crosser
  Francuski odgovor


Citroenu je trebalo desetak godina da se uključi u SUV ludilo koje je zavladalo auto industrijom. Metodičnosti neskloni Francuzi ovaj put su ipak, čini nam se, zakasnili.

Budimo realni, bez obzira na trend opadanja cijena naftnih derivata posljednjih mjeseci publika je dobila priliku iz prvog reda vidjeti što se točno događa kada ponestane nafte, i nije joj se svidjelo. Čak i benzinsko-orijentiranim, masivnim naftopijama sklonim Amerikancima kupnja SUV-a pada u drugi plan a na prvo mjesto dolazi kupnja, pazite sad ovo, kompaktnog automobila kojim, kako oni to računaju, možete prevaliti više od 50 milja po galonu (čitaj prevaliti 100 kilometara sa manje od deset litara).

Citroen ipak razmišlja drugačije, tržište za njihov novi SUV nije SAD, već Europa a ovdje su kupci i dalje ludi za SUV-ima, pogotovo ako dolaze uz razumnu cijenu. C-Crosser je u konceptnom izdanju i pod istim imenom predstavljen prije tri godine. Od konceptne verzije, novi automobil je preuzeo tek ime, ostalo je posudio od Mitsubishijeva Outlandera na čijoj se platformi, zajedno s bratskim mu modelom 4007 iz Peugeota, gradi.

C-Crosser, usudili bismo se reći, izgleda odlično. Francuzi su uspjeli nametnuti svoj tradicionalno avangardni stil a da pritom nisu pretjerali. Premda se u osnovnim gabaritima te nekim detaljima primjećuju naznake Outlandera, C-Crosser izgleda kao potpuno nov automobil.

Kako i priliči SUV-ima nove generacije C-Crosser će raspolagati sa tri reda sjedala, a budući da je motor sprijeda smješten poprečno trebao bi nuditi i zadovoljavajući obujam prtljažnog prostora.

Za pogon će biti zadužen potpuno novi 2.2 litreni common-rail dizelski agregat koji pomoću turbopunjača varijabilne geometrije istiskuje 156 KS. Mnogo impresivnije zvuči količina okretnog momenta – čak 350 Nm koji će dostupno od najnižih okretaja, a moderni dizelaš sposoban ih je stvarati i iz biosmjese sa 30 postotnim udjelom biodizela.

Za prijenos snage i momenta na podlogu odabran je ručni šesterostupanjski mjenjač. Sustav integralnog prijenosa preuzet je sa spomenutog Outlandera što je, s obzirom na Mitsubishijev renome u off-road svijetu, veliki plus za C-Crosser. Elektronski kontrolirani integralni prijenos snage podložan je podešavanju u tri režima – isključivo na prednje kotače, sva četiri kotača ili sva četiri sa blokadom diferencijala prilikom vožnje po izrazito skliskim terenima.

C-Crosser službeno bi trebao biti predstavljen na ženevskom autosalonu iduće godine, neposredno nakon kojeg će krenuti i prodaja za koju Francuzi, pomalo sramežljivo, vjeruju kako će iznositi tek 40-ak tisuća primjeraka godišnje.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik