Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen Tiguan
  Ubojica Toyote RAV4


Volkswagenu nije trebalo mnogo vremena da shvati kako su europski kupci ludi za SUV vozilima. Nakon više nego uspješnih rezultata koje je postigao njihov prvi SUV – Touareg, u Wolfsburgu su zaključili kako je došao red na novog rivala – Tiguana.

Za razliku od Touarega koji je na pariškom auto salonu prije mjesec dana debitirao u drugoj inkarnaciji, Tiguan predstavljen na upravo otvorenom auto salonu u Los Angelesu tek je konceptni model u kompaktnoj SUV klasi. No budimo iskreni… dugo najavljivani koncept, čije ime «Tiguan» su odabrali sami automobilski zaljubljenici glasajući tijekom nekoliko tjedana za najbolje ime, predstavljen u L.A.-u gotovo je serijska izvedba automobila kojeg ćemo, ukoliko VW održi obećanje na cesti vidjeti do kraja iduće godine.

U osnovi, da nije jarkom narančastom bojom prošaranih utora u gumama, pomalo ekstremno velikih felgi, i neuobičajenog dizajna presvlaka sjedala mogli bismo slobodno zaključiti kako gledamo automobil spreman za prodaju.

Tiguan u mnogočemu vizualno podsjeća na nedavno predstavljeni Concept A, s kojeg je vjerno prenesen izgled prednje maske. Kako ne bi bilo zabune, kromirani obrub rešetke hladnjaka i svjetlosnog sklopa po uzoru na Eosa jasno daje do znanja kako je riječ o Volkswagenu.

Unutrašnjost je u velikoj mjeri, uključujući armaturu, presvučena kožom  što je značajka koja će se vrlo vjerojatno izgubiti u serijskom modelu. Tiguan bi trebao biti građen na izduženoj Golfovoj platformi, što u osnovi znači kako će uz nešto duži međuosovinski razmak nuditi zadovoljavajuću količinu prostora za putnike i prtljagu.

Konceptni model predstavljen u L.A.-u za Volkswagen je značajan iz još jednog razloga. Tiguan je prvi model koji pogoni novo razvijeni «čisti TDI» agregat nastao u zajedničkoj suradnji Volkswagena, Mercedes-Benza i Audia. Riječ je zapravo o common-rail dizelskom agregatu koji koristi Mercedesovu tehnologiju BLUETEC s ciljem smanjivanja udjela dušikovog oksida u ispušnim plinovima.

Premda su zakoni rigorozni i u Europi, norme koje nameće ekološki najzahtjevnija država svijeta – Kalifornija, su takve da je SAD idealno mjesto za prezentiranje nove tehnologije. Volkswagen čini se ne brine činjenica što niti Mercedes sa svojom E-klasom BLUETEC nije uspio zadovoljiti zadane kriterije.

Kako god bilo, u VW-u se ustručavaju dati specifikacije o motoru i pogonu, poznato je tek kako se za prijenos snage koristi DSG mjenjač i integralni pogon. Iako ima još dosta vremena do početka prodaje Tiguana čini nam se kako bi se Toyota i Honda, koji sa RAV4 i CR-V-om predvode klasu, mogle zabrinuti.

Dosadašnja reakcija medija i javnosti na Tiguan koncept više je nego zadovoljavajuća što će dečki iz Volkswagena sigurno znati upotrijebiti u vlastitu korist.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik