Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volvo XC60
  Manje je više


Shvatili su to i u Volvu. Nakon iznimnog uspjeha s modelom XC90 Šveđani su odlučili zakoračiti i u kompaktne SUV vode. Prema studiji koju gledate bit će to novi mamac za šminkere.

Zaista, jedan od najvrućih SUV-ova dolazi nam iz hladne Švedske. Pretenciozno? Nimalo, jer Volvo je odavno odbacio epitet «kocke na kotačima» i danas su ovi automobili među najliješima na tržištu. No s posljednjim konceptom XC60, predstavljenim na NAIAS-u, Šveđani izgleda žele postati šminkeri broj jedan među velikoserijskim proizvođačima automobilima.

 

Steve Mattin – iz Mercedesa u Volvo

Naglasio je to na prezentaciji u Detroitu i šef dizajna u Volvu, Steve Mattin: «Ukoliko danas Volvo možete prepoznati s udaljenosti od 50 metara, ja želim u budućnosti dostići točku kada će ljudi moći prepoznati naš automobil s dvostruke udaljenosti. Koncept koji gledate nosi DNA budućih Volvo modela». Britanac koji je 2005. iz Mercedes-Benza (nakon punih 18 godina dizajnirajući za stuttgartsku zvijezdu) prešao u Volvo, na čelno mjesto dizajna, sasvim je, dakle, jasan što želi učiniti od branda.

 

Tržišna utakmica

Segment kompaktnih SUV modela iz godine u godinu raste. Jer, činjenica je, mnogi su željni SUV-a (naravno, ne zbog terenskih sposobnosti) ali većina njih ne može si priuštiti skupe big size modele ili ih jednostavno zaobilaze zbog svoje nepraktične glomaznosti. Uz etabliranu japansku konkurenciju koja je to apsolvirala puno ranije od europljana, sada gotovo da nema ozbiljnog proizvođača koji nije ušao u ovaj segment ili barem najavio svog konkurenta. XC610 temelji se na Fordovoj C1 platformi, koristi većinu zajedničkih komponenata (uključujući i opcionalni Haldex pogon na sve kotače) s modelima V70 i novo predstavljenim Land Rover Freelanderom.

 

Ledeni interijer

I u unutrašnjosti jednako impresivan dojam. «Ledeni zid», kako u Volvu nazivaju središnju konzolu, zaista djeluje atraktivno. Kada je automobil ugašen zid je u potpunosti sivkasto leden, a kada se upali zasvijetli atraktivnim plavičastim tonom. Mattin je za njega rekao kako je misoa vodilja pri dizajniranju bio «divovski iPod». Iako je riječ o studiji velika je vjerojatnost kako će se zid zadržati i na serijskom modelu, no nismo sigurni i za futurističke instrumente.

 

Bio etanol

XC60 je predstavljen s novim 3.2 V6 agregatom koji je zaživio u modelima S80 i redizajniranom XC90, no ovdje je modificiran kako bi mogao koristiti ekološko gorivo. FlexiFuel razvija 265 KS i 340 Nm okretnog momenta, a u konačnici razvija čak 80 posto manju emisiju ugljičnog dioksida od istog motora pokretanog benzinom. «Vjerujemo kako FlexiFuel ima potencijala i kod većih motora te planiramo proširivanje naše ponude s novim bio-etanol agregatima u slijedećim godinama», rekao je Magnus Jonsson iz odjela istraživanja i razvoja u Volvu.

 

Dolazak

Uz BMW X3 i novi Freelander te najavljene modele Audi Q5 i Mercedes MLK jasno je kako Volvo nema previše vremena za razmišljanje. Njegov tajming dolaska na tržište bit će tempiran upravo s predstavljanjem glavnih konkurenata, a jedno je sasvim jasno – bit će to zanimljiva tržišna utakmica.

 

* više fotografija možete pogledati u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik