Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Toyota Auris
  «Zlatni» japanac


Nakon punih 40 godina legendarna Corolla odlazi u povijest. Njen nasljednik sada se zove Auris i nudi poptuno nov pristup Toyote u iznimno jakom segmentu niže srednje klase.

40 godina i titula najprodavanijeg automobila na svijetu zaista su respektabilni podaci. Uz to, uz Corollu se vežu i epiteti poput iznimno puzdanog, praktičnog i cjenovno dostupnog automobila i zapravo se postavlja pitanje zašto ugasiti 40 godišnju legendu za čije bi ime i status drugi proizvođači učinili gotovo sve?

 

Novo ime za novi uspjeh

Iako se čini poput marketinške katastrofe u Toyoti su uvjereni kako idu dobrim putem. Naime, za Auris tvrde kako je potpuno nov automobil, nespojiv s prošlom generacijom Corolle, i stoga samo s novim imenom mogu kvalitetno istaknuti sve adute novog modela. Kad smo već kod imena valja kazati kako je naziv Auris (Aurum je latinska riječ za zlato) stvorila specijalizirana zagrebačka tvrtka za ime branda Nomen Est Omen i upravo oni otkrivaju pravi razlog umirovljenja Corolle: „U Europi se Corolla nije mogla osloboditi imidža veoma pouzdanog, ali pomalo staromodnog i neprivlačnog automobila. Ova psihološka barijera nastoji se ukloniti poboljšanim dizajnom, ali i novim imenom.“

 

Dizajnirana u Europi

Dakle, novo ime za nove pobjede, a u njih se krenulo posebnom «ratnom» strategijom. Tako je Auris u potpunosti kreiran u Europi, u Toyotinom dizajn studiju u Francuskoj, i to po principu dizajniranja iznutra prema van. Prilikom razvoja modela ključne su bile slijedeće smjernice – Auris mora kupcu ponuditi atraktivnost, emocije i zadovoljstvo u vožnji, ono što je kod posljednje generacije Corolle manjkalo. Što se tiče sirovih vanjskih gabarita, «Zlatni dečko» je 4 cm dulji, 6.5 cm širi te 5 cm (422x176x151) viši od Corolle. Nije puno, a zahvaljujući dinamičnom dizajnu automobil djeluje vrlo kompaktno. Ipak, što se tiče samog izgleda mišljenja smo kako Auris ne donosi baš takvu revoluciju kakvu priželjkuju u Toyoti. Po mnogima to je tek redizajn Corolle koji se i ne ističe nekim šarmom.

 

Puno bolji u vožnji

No zato je Auris potpuno nov ispod lima. Zahvaljujući novoj šasiji, širem tragu kotača i novom sistemu ovjesa (prisjetimo se, Corolla je najviše kritika dobivala zbog zastarjelog sistema stražnjeg ovjesa) automobil je puno upravljiviji i zabavniji u vožnji. Tu su i novi pomodni detalji poput paljenja na gumb ali i dosad neviđeno riješen središnji most, uzdignut iznad koljena putnika. Instrumenti su atraktivnog dizajna s već standardnom Optitron iluminacijom. Što se tiče ponude prostora on je izdašniji nego kod Corlloe zahvaljujući većim ukupnim dimenzijama i većem međuosovinskom razmaku. Prtljažnik sprema od 354 do777 litara kada se obore stražnja sjedala. 

 

Od ožujka

Motorizaciju čine 5 motora. Od benzinaca tu su provjereni 1.4 sa 97 KS te novi 1.6 sa 124 KS i Dual VVT-i tehnologijom upravljanja ventilima. Ponuda dizelaša kreće s 1.4 D-4D snage 90 KS, u sredini je 2.0 D-4D sa 126 KS, a top ponudu predstavlja 2.2 D-4D Clean Power sa 177 KS, opremljen D-CAT tehnologijom. Prodaja Aurisa u Hrvatskoj počinje u ožujku po korektnoj cijeni od 121.646 KN za osnovni modeli 1.4i s Terra paketom opreme.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik