Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Chevrolet Volt
  Draga, ne zaboravi napuniti baterije!


Upravo ovako zamišljaju konverzaciju bračnog para budućnosti čelni ljudi američkog Chevroleta. I to ne samo zbog mobitela i laptopa, već i zbog automobila!

Koliko god to neobično zvučalo, automobili budućnosti voziti će na struju. I to kućnu. Barem tako razmišljaju u GM-u, odnosno Chevroletu, a što su sasvim realno i predstavili svojim modelom Volt. GM-ova «strujna» ideja seže još u 1996. godinu kada je predstavljen model EV1 (Electric Vehicle 1) no projekt je ubrzo obustavljen. Sada, desetak godina kasnije, GM misli kako ima tehnološki potpuno spremno i ekonomski isplativo vozilo.

 

Od EV1 do Volta

Za razliku od EV1, koji je bio opremljen samo elektro motorom, Chevy Volt, čije porijeklo imena vjerujemo nije potrebno objašnjavati, uz elektro motor koristi i klasični motor s unutrašnjim izgaranjem. Sada ćete vjerojatno kazati pa što, to već nekoliko godina gledamo u Toyoti Prius, no Volt je za razliku od spomenutog te sličnih hibrida prvenstveno elektro mobil. To znači kako se primarno koristi elektro motorom, odnosno gorivom koje crpi iz baterija, dok se ostali poznati hibridi hrane gorivom, tj. klasičnim motorom kojemu u pomoć uskače elektro pogon.

 

Dobar za većinu

Što to znači? To znači kako je zahvaljujući struji, kao glavnom pokretaču, ovaj automobil ponosni nositelj titule ZEV (Zero Emission Vehicle) – vozilo čija je emisija štetnih plinova jednaki nuli. Ekolozi sada likuju, dok skeptici lamentiraju, logično razmišljajući kako danas ne postoji adekvatna baterija koja bi mogla suvislo (čitaj: barem 500 kilometara) pogoniti ovaj automobil. Istina, takva tehnologija ne postoji, Volt naime samostalno na struju može voziti samo 64 kilometara po gradu, no bacimo li pogled na statistiku koja kaže kako većina Amerikanaca dnevno na gradskim relacijama prevali do 60-ak kilometara, tada stvar postaje smislenija.

 

Utičnica!

A kad se isprazni usred gradske gužve, tada na scenu stupa maleni jednolitreni trocilindrični turbo motor snage 72 KS. Isti koristi bioetanol (s 15 % benzina) s kojim se put pretvara u klasični scenarij – toči i vozi. No, vratimo se struji. Dakle, većina Amera će odraditi svoje dnevne obveze s Voltom «na baterije», odvesti ga u garažu i jednostavno uštekati u struju. Da, klasična kućna utičnica, preko koje će se Voltove poprilično velike Litij-ionske baterije napuniti za pet sati. Ujutro ga isključite iz struje i pravac na posao. Tiho, mirno i potpuno ekološki čisto.

 

Bob kaže very soon

Al sigurno je spor, kažete. E pa nije. S oba pogona, elektro motor razvija oko 160 KS plus 72 KS klasičnog motora, Volt dostiže sto kilometara za svega 8.5 sekundi dok je maksimalna brzina, zbog štednje, ograničena na 192 km/h. Dolazak Volta, unatoč mnogim nevjernicima, Bob Lutz, čelnik GM-a, najavljuje vrlo brzo, a uz struju Volt dobiva i verziju s gorivim ćelijama no njegova sudbina još nije toliko izvjesna. Eh da je Tesla živ...

 

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik