Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW M3
  Welcome to the Powerdome!


Četvrta generacija jednog od najobožavanijih i najkompletnijih sportskih automobila svih vremena prvi puta dolazi s osam cilindričnim motorom. Redni šest cilindraš s M potpisom tako odlazi u povijest, no sudeći prema genijalnosti minhenskih inženjera, razloga za brigu nema.

BMW-ovi M modeli uvijek se iščekuju s najvećim entuzijazmom. Slovo M je postalo sinonim automobilskg savršenstva no jedna je brojka ipak najslađa – 3, kao M3. Predstavljena na auto salonu u Ženevi, četvrta generacija ovog supersportaša za «svaki dan», cilja samo na jedno – prvo mjesto u svojoj klasi. Iako su konkurenti, Audi i Mercedes-Benz, jači i bolji nego ikada, s gotovo bahatom sigurnošću tvrdimo kako je novi M3 ponovo klasa za sebe.

 

Genijalan dizajn

Možda je dovoljno reći kako nam je prvi susret s novim M3 u Ženevi bio sasvim dovoljan za ovakvu konstataciju. Moćna, gotovo brutalna pojava šepurila se u kutu BMW-ovog štanda. Poseban pijedestal i ventilator koji je asocirao na brzinu ali i vrhunsku aerodinamiku isklesanu u zračnom tunelu. Dizajneri BMW-a ponovo su napravili vrhunski posao jer je M3 u odnosu na običan Coupe trenutno prepoznatljiv no istovremeno je zadržana elegancija bez nepotrebnih proširenja, krila i spojlera. Upravo je to jedan od razloga zašto je M3 oduvijek bio san brojnih vozača – na pogled brz poput munje ali i jednako adekvatan za odlazak u kazalište. Genijalno!

 

9000 okretaja!

Dva velika okrugla instrumenta s integriranim mjeračima količine goriva i temperature ulja sve je što će ispred sebe gledati vozač. No, tu je i mala legendarna M Motorsport ikonica koja, u konkretnom slučaju, znači – 330 km/h (kraj skale na brzinomjeru) te 9000/min (kraj na okretomjeru). Ludnica, ništa drugo! Spomenimo još kako i ova generacija «M trojke» na Tour Zelleru ima diode koje vozača upozoravaju na temperaturu ulja, odnosno na granicu do koje se motor smije vrtiti prije nego dostigne optimalnu temperaturu za jurnjavu. A ostalo? Sjedala, upravljač, materijali, završna obrada – ma budimo realni, ovo je BMW. M BMW!

 

Zbogom rednom M šestaku

Kad smo kod jurnjave, novi M3 zahvaljujući novo razvijenom V8 motoru direktno izvedenom iz V10 serije M5 (zajedničko im je: 90 stupnjeva, isti provrt i hod, četiri ventila po cilindru i kompresijski omjer 12:1), to čini bez ikakve zadrške. Vozaču na raspolaganju stoji čak 420 KS koje V8 isporuča pri ultra visokih 8300/min. Sasvim u skladu s M tradicijom, no oduševljava podatak kako je V8 težak svega 202 kg, odnosno fantastičnih 15 kg manje u odnosu na 3.2 R6 kojeg zamjenjuje. Znamo, mnogi zagriženi fanovi ipak tuguju za legendarnim rednim šestakom (i mi smo u toj skupini) no konkurencija je bacila rukavicu. «Mi nismo razmišljali o većem motoru no vijest kako konkurencija priprema automobile s više od 400 KS primorala nas je na to. Ostanak u igri značio je veći motor s više snage», rekao je Gerhard Richter, šef razvoja u M Motorsportu.

 

Brže od Carrere

S dvostrukim Vanos sustavom upravljanja bregastim osovinama, zasebnim leptirima na gasu za svaki cilindar te sofisticiranom elektronikom sposobnom za obavljanje 200 milijuna (!) operacija u sekundi, motor novog M3 jednako je adekvatan za cestu i za pistu. S najvećim momentom od 400 Nm pri svega 3900/min (čak 360 Nm dostupno je u rasponu od 2500-8000/min) novi M Drei je na 100 km/h za svega 4.8 sekundi. Brže od Entry Level Porsche Carrere! Poznavaoci vrlo dobro znaju maksimalnu brzinu no da nema restriktora...

 

Najbolji!

Spomenimo još i dva puta po dvije ispušne cijevi, 18 inčne naplatke impresivnog izgleda, ali i dvije velike novosti. Welcome to the Powerdome! Ne, ne zovemo vas na Rave Party, iako vožnja u M3 definitivno ima sličnosti sa spomenutim događajem, već je riječ o Powerdome grbi na poklopcu motora. Druga je novost krov izveden od ugljičnih vlakana (hmmm... vlakna, Rave Party... rekli smo vam) koji je tu zbog spuštanja centra gravitacije automobila. Konkurencija? Pa tvrdnja s početka priče ipak je realna, zar ne...

 

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

 

*više fotografija možete vidjeti u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik