Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Honda FCX
  Hibrid za kojim će se ljudi okretati


Osim što je poznata po izvanrednom hibridnom pogonu Honda FCX kod ljubitelja automobila postala je obožavana i zbog genijalnog futurističkog izgleda koji bi sasvim dobro pristajao i Lucasovim antologijskim «Ratovima zvijezda».

Mislite da ne bi? No dobro, ali onda bi to definitivno mogao Kiwami. Kiwami? Što ovaj priča?, sigurno ste ispalili jer stvarno su rijetki oni koji znaju o čemu je riječ (i mi smo donedavno spadali u grupu neznalica). Riječ je naime o modelu (možete ga vidjeti na prvoj donjoj slici),  predstavljenom na domaćem terenu 2003. godine, koji je prethodio FCX-u. Star Wars dizajn ali i Star Wars pogon. Samo je nedostajala brzina svjetlosti...

 

1999. godina

No priča o Hondinom FC programu počinje još 1999. godine kada je predstavljen model FCX koji, gledamo li vanjski dizajn, nije imao nikakvih dodirnih točaka s modernim FCX-om i Kiwami konceptom. Automobil koji je predstavljao Hondinu ulaznicu u novo tisućljeće bio je poseban po nečem drugom – gorivim ćelijama. Tada su čelnici japanske kompanije govorili kako bi upravo ovakava vrsta pogona mogla u budućnosti zamijeniti klasične automobile s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Nekolicina je tada vjerovala ambicioznim najavama no danas, osam godina kasnije, ta tvrdnja ne djeluje nimalo nevjerojatno.

 

Gorive ćelije

Dakle, što su gorive ćelije? Najkraće, to je elektro kemijska supstanca potrebna za konverziju energije. Automobil koji ih imaju primarno koriste vodik kao pogonsko gorivo. Da bi se taj vodik pretvorio u energiju potrebnu za pokretanje pogonskih kotača automobila potrebne su gorive ćelije. Naime, kod njihove primjene vodik se miješa s kisikom iz čega nastaju dva nus produkta – voda i struja. Voda koja u obliku pare izlazi na ispuh i, naravno, struja koja pokreće automobil. Jednostavno? Pa i ne baš jer u razvoj istih je uključena sva sila svjetskih mozgova koja se suočava s najkompliciranijim konceptom pogona za vozila ikada. Prvenstveno je skup, i tu nastaje najveći problem njegove ozbiljnije komercijalizacije. Nadalje, klasični motori su još uvijek kudikamo praktičniji za uporabu (nikakvo čudo jer ipak se s njima radi stotinjak godina), no za gorive ćelije zdušno navijaju ekolozi i svjetski čelnici koji razmišljaju razumno jer gorive ćelije ne zagađuju. Voda iz auspuha, sjećate se?

 

Grije kuću

Konkretno, kod FCX-a, taj je razvoj u spomenutih osam godina došao do prilično respektabilnog nivoa. Toliko značajnog da je upravo ovih dana (op.a. svibanj 2007.) najavaljena ranija komercijalizacija ovog automobila. Naime, to će se dogoditi već iduće godine, i to prvo u SAD-u i Japanu, godinu-dvije ranije od očekivanog. SAD nije bez vraga odabran kao lansirna točka jer upravo je tamo najjača svijest o prednostima automobila s gorivim ćelijama. Uz to, Amerika je bila

i pokusni teritorij na kojem je Honda testirala 30-ak svojih FCX prototipova od kojih svaki vrijedi cca. 1.5 milijuna dolara. Jednoj su američkoj obitelji Japanci uz automobil sagradili i specijalnu kućnu stanicu Home Energy Station (HES) preko koje se puni automobil ali i preko koje se stvara energija za grijanje kuće i struja potrebna za kućanstvo. S HES-om je pokusna obitelj svoje troškove kućanstva i prijevoza smanjila za čak 50 posto. Bolju promociju Honda nije mogla izmisliti.

 

Sve je u podu

Specifičnost FCX-a u odnosu na ostale hibridne modele je posebna konstrukcija podnice koja omogućava izvrstan smještaj tehnološki iznimno sofisticiranog pogona. S posebnom podnicom omogućena je odlična iskoristivost prostora samog automobila. Uz to, Honda je predstavila i novu generaciju gorivih ćelija kojima je doseg s jednim punjenjem narastao na 550 km, automobil može raditi u bitno težim klimatskim uvjetima nego što je to bio slučaj s prethodnicima, a istovremeno je ukupna težina smanjena za čak 200 kg. Kod FCX-a gorive ćelije pogone tri elektromotora – jedan snage 107 KS zadužen je za prednje kotače, a dva od po 37 KS za stražnje. Iako nije na razini svemirskog broda Han Sola, po izgledu i tehnologiji pogona FCX bi bio sasvim dobar i za Jedi ratnike, zar ne.

 

*više fotografija možete vidjeti u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik