Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Fiat 500
  Bambino


Fiat je, prije točno 50 godina, na sve veću želju Talijana za jeftinom motorizacijom odgovorio malenim gradskim automobilčićem nazvanim Fiat 500. Nije ni slutio kakav će uspjeh popularni Bambino ostvariti.

I to ne samo u domovini. Naime, Fiat je u cijelom svijetu prodao više od 3.6 milijuna primjeraka Cinquecenta. Ova talijanska riječ je u stvari slovima broj 500 i pod ovakvim je imenom Fiat 500 i najprepoznatljiviji u svijetu. Simpatični automobilčić se proizvodio čak 18 godina, od 1957. do 1975., a Fiat je upravo prije nekoliko dana, točnije na samu 50. obljetnicu rođenja Cinquecenta predstavio i novi retro model koji označava ponovo rođenje legende. Uspjeh novog modela, poput Minija i Bube, ne bi smio izostati.

 

Sve je počelo Topolinom

Cinquecento je zamišljen kao nasljednik vrlo popularnog modela Topolino, u prijevodu miš, koji se od 1936-1955. proizveo u gotovo 520.000 primjeraka. Bio je to jedan od najmanjih automobila na svijetu, a njegova popularnost i danas je velika među ljubiteljima oldtimera. Fiat 1957. godine Topilina zamjenjuje novim modelom imena Fiat 500 Nuova (Nuova=nov). Dizajnirao ga je glavni Fiatov konstruktor Dante Giacosa. Iako je Topolino koristio prednji pogon, Giacosa je htio s novim modelom postići još veću prostranost i uspio je Fiatove čelnike nagovoriti na koncepciju stražnjeg pogona. Za automobil dugačak svega 297 cm i težak 499 kg bio je dovoljan dvocilindarski motor obujma 497 ccm, zračno hlađen. Za današnje uvjete smiješnih 13.5 KS Cinquecenta je moglo potjerati do 85 km/h.

 

Dizajn - pun pogodak

Izgled malog automobilčića je bio genijalan. Simpatična faca, bok s gotovo smiješnom kupolom i stražnji kraj jednako slatkog izgleda svidio se svima – od klinaca do staraca. Miš, kako su ga mnogi prozvali, privlačio je poput magneta. No ne samo svojom pojavom već i onime na čemu je Giacosa inzistirao – ponudi prostora. Unatoč svojim mini dimenzijama, Cinquecento se pokazao iznimno praktičnim što mu je osiguralo veliku popularnost u cijeloj Europi. Fiat je prepoznao kako ga mnogi kupuju upravo zbog toga i stoga je ponudio i jednako originalnu i simpatičnu karavan verziju naziva Giardiniera. Kod karavana je motor bio pomaknut u stranu, međuosovinski razmak je produžen za 10 cm čime je dobivena i potpuno iskoristiva stražnja klupa, a dodan je i otvor koji se protezao cijelim krovom.

 

Stalna poboljšanja

1958. Bambino je poboljšan. Snaga je povećana na 15 KS, dodano je više kroma ali i bočni prozori koji su se mogli spuštati. Predstavljen je i sportski model s čak 21.5 KS. Između 1959. i 1963. (model 500D) uvedene su još neke novosti, između ostalog i motor snage 17.5 KS. Najbitnija promjena dogodila se 1965. kada model 500F dobiva normalna vrata, za razliku od ranijih koja su se otvarala u suprotnu stranu. I motor sada ima 19 KS s kojim Bambino može pojuriti 95 km/h. Tri godine kasnije predstavljena je verzija 500L sa značajnim promjena u interijeru vozila. Stigli su novi volan, instrumenti, sjedala ali i tepisi.

 

Peglica

1972. Fiat predstavlja nasljednika, model 126, kod nas popularno prozvan Peglica. No 126 ne uspijeva nastaviti uspjeh. Doduše ne u Italiji ali je Peglica bila vrlo popularna u zemljama istočnog europskog bloka. Fiat je uz 126 i dalje proizvodio Cinquecento koji se u finalnoj verziji 500R prodavao od 1972. do 1975. Upravo se posljednji Bambino smatra i najuspješnijim.

 

Fićo

Valja, naravno, spomenuti i Fiću. Srbijanska je Zastava počela s proizvodnjom ovog modela 1960. po licenci. Fićo, kako je ubrzo prozvan, odnosno Fiat 600, postaje hit na prostorima cijele bivše Jugoslavije. Bio je simpatičan, iako ni približno atraktivan kao talijanski original, jeftin i dobro je služio. Osim izgleda Fićo se od Cinquecenta razlikovao i drugim tehničkim detaljima pa ga se slobodno može nazvati sirovijom verzijom originala za Balkance i ostale istočnjake. Mnogima je upravo Fićo bio prvi automobil uopće ili pak prvi s kojim su otišli na more ili prvi u kojem su radili znate već što. Uglavnom, iz današnje perspektive posljednje konstatacije zvuče prilično neobično, zar ne, no sve je to bio Fićo.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik