Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Peugeot 308
  Za broj veći... i bolji


U Frankfurtu će Peugeot ponuditi dodir s novim lavom iz sredine svoje ponude. Dizajnerski ovdje nema posebnog odmaka u odnosu na aktualne Peugeot modele, no prema informacijama novi je lav u svemu bolji od prethodnika.

I ne samo što će posjetitelji najvećeg europskog auto salona iz prve ruke moći dodirnuti novi 308 već će na licu mjesta moći vidjeti i studiju nove 308-ice s hibridnim dizelskim pogonom. Zahvaljujući kombinaciji dizelskog motora i elektro pogona kod ovog je modela potrošnja smanjena više od 30 posto u odnosu na bazni model. Preneseno u brojke riječ je o potrošnji od svega 3.4 litre dizela na 100 prijeđenih km. Nadalje, razina emisije CO2 iznosi samo 90 grama po kilometru. Super štedljivi 308 na tržištu bi se trebao naći do 2010. godine.

 

207 na kvadrat

No vratimo se mi «normalnom» modelu. Sa sportski elegantnim dizajnom i novom tehnikom ispod lima novi lav želi vrh prodajnih ljestvica. Prilično optimistično jer ovaj je segment još uvijek u rukama njemačkih igrača no 308 ima jače adute nego ikada. Prethodnik, model 307, u šest je godina prodan u više od 3 milijuna primjeraka, što je svakako respektabilna brojka. Još veću brojku Peugeot želi postići prvenstveno dizajnom. Nema tu neke ekstravagancije kakvu smo navikli s vremena na vrijeme dobiti od Peugeota, no 308 sasvim solidno nastavlja priču započetu s modelom 207. Neki će reći – obično, dosadno, posebno stržanji kraj, no Peugeot igra na kartu od 18-88 (godina, razumije se) čime bi novi 308 trebali odabirati baš svi.

 

Dulji, širi no ne i viši

Novi 308 dugačak je 427 cm, 181 širok te 150 visok. Nešto dulji i širi od prethodnika, dok je visina ostala na istoj razini, govori kako se novi model više neće činiti tako «monovolumenski» visok. U svakom slučaju nuditi će još više mjesta za putnike kao i izdašniji prtljažni prostor. On je u klasičnoj varijanti velik 348 litara dok u verziji sa sklopljenom stražnjom klupom nudi 1201 litru prostora. Što se tiče samog uređenja kabine Peugeot je ponovo napravio prilično dobar posao. Vrlo ukusno i prije svega elegantno. Definitivno najbolje među francuskim kompaktima. Prema riječima Peugeotovih čelnika očekujte i bolje materijale te višu završnu obradu. U Frankfurtu ćemo upravo to isprobati.

 

Šest motora

Tri benzinca i tri dizelaša Peugeot je pripremio za svoj novi model. Ponuda počinje 1.4 litrenim benzincem s 95 KS, zatim slijedi 1.6 sa 120 KS te, naposlijetku, 1.6 turbo, poznat iz modela 207, koji isporučuje 150 KS, odnosno 140 KS u verziji s četvero brzinskim automatskim mjenjačem. Upravo nas ta činjenica – 4 brzine – muči jer danas je zaista teško naći takvu zastarjelu konstrukciju automatskogh mjenjača. Što se tiče dizelaša tu su dva agregata zapremine 1.6 litara i snage 90 te 109 KS kao i dvolitreni motor sa 136 KS. Pet od šest motora je opremljeno pet brzinskim manualnim mjenjačem dok samo najjači dizelaš ima 6 brzina. Uz spomenuti 4-brzinski automatik nuditi će se i dvije sekvencijalne Titpronic getribe.

 

Pet varijanti opreme

Peugeot 308 biti će dostupan u pet varijanti opremanja - Filou, Tendance, Sport, Sport + i Platinum. Ovisno o verziji 308 dolazi s Panorama staklenim krovom, sustavom koji upozorava na prelaženje trake, Bi-Xenon farovima sa svjetlima koja prate zavoj, dvozonskom klimom itd. Na početku će se 308 nuditi isključivo kao model s 5 vrata dok kasnije dolazi trovratna verzija, karavan ali i novi motori. U Francusku prvi primjerci stižu ubrzo nakon Frankfurta dok u Hrvatskoj novi 308 očekujte krajem godine.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik