Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Lamborghini Gallardo Superleggera
  Gallardo brutale


Poigrati se s bikovima iz štale imena Lamborghini nikada nije bila stvar za mlakonje. No svog malenog bika majstori za dresuru sada su pripremili samo za prave znalce.

Ukratko, maleni je bik stvorio formu poput pravog atletičara. Na 100 metara, razumije se. Smanjio je težinu, povećao snagu i do savršenstva istesao one dijelove tijela koji su imali prostora za napredak. Naravno, ovo maleni je sasvim uvjetno jer ipak je riječ o prilično ozbiljnoj beštiji no ipak je tu kralj bikova, istinski 12-cilindrični Lamborghini – Murcielago.

 

Dijeta

Dakle, za sve one koji su se smatrali prejakim za 520 KS snažan «obični» Gallardo, Talijani su hladnokrvno rekli nema problema i ponudili odgovor. Superleggera iz imena znači superlagan i tradicionalna je talijanska oznaka za olakšane automobile. U slučaju našeg bika-atletičara riječ je o smanjenju težine od čak 100 kilograma u odnosu na obični Gallardo. Redukcija je ostvarena zahvaljujući uporabi lakih materijala pa je tako poklopac motora napravljen od plastike ojačane ugljičnim vlaknima (CFK). Uz to, korišten je i transparentni polikarbonat čime je moćno srce Gallarda, V10 motor, vidljiv svima. Nadalje, CFK se nalazi i na stražnjem difuzoru, retrovizorima, na unutarnjim oblogama vratiju i na središnjoj konzoli. Bočna stakla i stražnje staklo također su od polikarbonata.

 

Detalji

Pogled u unutrašnjost odmah otkriva svu raskoš jednog Lanborghinija. Pogađate, ovaj puta još brutalniju. Specijalna trkaća sjedala također su napravljena od ugljičnih vlakana, a osim što su pero lagana, izgledaju savršeno. Naravno, presvučena su Alcantarom jer bi se u klizavim kožnim sjedalima vozač teško mogao boriti s ovim bikom. Na boku je potpis Superleggera, fenomenalnog fonta, u pravoj tradiciji ultra Lamborghinija. Talijani jednostavno obožavaju detalje i tu nemaju konkurenciju što je vidljivo i po novim instrumentima srebrne boje kao i po ukrasnim letvicama na unutranjem pragu automobila.

 

2.5 kg/KS

Minus 100 kg na vagi znači kako na jednu konjsku snagu dolazi svega 2.5 kilograma. S ukupnih 530 KS, koje isporučuje izvrstan 10 cilindarski motor, Gallardo Superleggera do 100 km/h dolazi brže nego što neki biraju telefonski broj. Za samo 3.8 sekundi! Iako je snaga povećana svega 10 KS u odnosu na standardni model, vrhunski sprint, dvije desetinke brži, je stvar dijete koja je donijela 100 kg minusa. Stvar je sasvim jasna – nije bitno samo imati jak udarac, već dovoljno snažan ali i tehnički savršen.

 

Countach krilo

Gallardo Superleggera serijski dolazi s trkaćim automatiziranim mjenjačem e-gear. Snaga od 530 KS razvija se pri vrlo visokih 8000/min, a najveći okretni moment od 510 Nm pri 4250/min. Iako snažan i brutalan, bik bez problema ispunjava zahtjevne ekološke norme Euro 4 i LEV 2. Uz ionako odličan izgled standardnog Gallarda kupci ovdje dobivaju posebne ukrasne natpise na boku automobila, gume Pirelli P Zero Corsa dimenzija 235 sprijeda i 295 straga na Scorpius naplacima od 19 inča i, naravno, krilo na stražnjem kraju koje osim onog starog brutalnog Countach izgleda omogućuje i vrhunski potisak na stražnje kotače.

 

Za svakog ponešto

Valja spomenuti kako Superleggera ima i olakšani sustav ispuha koji zvuči... a što mislite? Uz trkaći feeling Lamborghini nije zanemario niti komfor pa tako kupci mogu odabrati i multi medijski sistem, navigaciju i kameru za vožnju unatrag. Ipak, Superleggera je vrhunski pripremljen sportaš pa bi se tako kupci s popisa opreme možda ipak trebali odlučiti za ponuđene pojaseve s četiri fiksirajuće točke, pripremu za Roll-Bar ili keramičke kočnice (14.280 Eura). Zanimljivi dodaci za kroćenje najjačeg i najbržeg bika iz porodice Gallardo. Naravno, ukoliko imate otprilike 180.000 Eura plus davanja.

 

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik