Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mercedes F 700
  Istraživač


Pod svjetlima blještavih reflektora auto salona gotovo svi automobili izgledaju dobro, no neki se posebno ističu. Jedan od njih je ovaj, zvijezda salona ne po ljepoti već po nekom novom dobu koje predstavlja.

Mercedes je tajnu oprezno čuvao do samog otvaranja salona. Razumljivo, jer ipak je riječ o automobilu koji je još jednom konkurenciju izbacio iz takta. F 700 je posljednji u nizu Mercedesovih istraživačkih automobila i riječ je o zaista posebnom vozilu.

 

Neko novo doba

Dizajn, svakako, neće svi zavoljeti. Linija automobila je fantastična - fluidna, mekana i automobil djeluje kao da plovi cestom. Zaista, primjerak ispred vremena u kojem živimo. Pazite, riječ je o automobilu duljem od S-klase, odnosno ukupne duljine od 518 cm, s međuosovinskim razmakom od čak 345 cm. Obratite pažnju na iznimno kratke prevjese. No, svjetla nam jednostavno ne izgledaju dobro. U Mercedesu, odnosno u Mercedesovom Advanced Design studiju u Kaliforniji, su vjerojatno željeli upravo i sa svjetlima stvoriti poseban, potpuno nekonvencionlan izgled. I tu se vjerojatno krije ideja za neku od budućih štutgartskih zvijezda.

 

DiesOtto - revolucija

Impozantnim dimenzijama valja dodati i širinu, samo četiri centimetara manju od dva metra. E sad, kakav to motor ima i koliko troši? Onakav kakav nikada niste vidjeli, sigurno, i za kakav vjerojatno nikada niste čuli (osim ukoliko pratite naše novosti J). Da, i onakav za kakav će Vam svaki mehaničar starije škole reći da ste prolupali. Naime, riječ je o svjetskoj senzaciji imena DiesOtto. Već će auto laici u ovome prepoznati dvije ključne riječi: Diesel i Otto. Naime, Mercedesov DiesOtto je prvi motor u svijetu koji kombinira najbolje od oba koncepta, koji nas već stotinjak godina, u manje-više originalnom obliku, motoriziraju.

 

Benzinac bez svjećice

Na početku da razjasnimo stvari – riječ je o benzincu. Četverocilindrični motor iz obujma od 1.8 litara razvija 238 KS, a dodatni elektromotor, koji se pali tijekom stajanja na semaforu i u sličnim situacijama, razvija još 20 KS. Cijeli sistem tako proizvodi 400 Nm okretnog momenta. Opremljen je sistemom direktnog ubrizgavanja goriva, dvostrukim turbo punjačima koji rade povezano (jedan na nižim okretajima, drugi na višim) ali i varijabilnom kompresijom. S takvom kompleksnom gradnjom četverocilindrični DiesOtto postiže performanse na razini 3.5 litrenog benzinskog V6 ili 3.0 V6 dizelaša iz S-klase. Nadalje, vrlo važan detalj za postizanje ovako visoke učinkovitosti krije se u kontroliranom automatskom paljenju, visoko učinkovitom procesu izgaranja vrlo sličnom onome kod dizelskih motora. Dakle, bez svjećice, a za paljenje smjese uopće nije potrebno posebno gorivo.

 

5.3 l/100 km

Podvučemo li, novi DiesOtto velikom F 700 modelu omogućuje sprint do 100 km/h za svega 7.5 sekundi. Koliko troši? Svega 5.3 litre na 100 prijeđenih kilometara! Da, znamo da djeluje nevjerojatno, no čini se kako nas očekuje svjetla budućnost, barem što se potrošnje tiče. O cijeni takvih automobila još je prerano pričati i, stoga, nemojte već sada početi skupljati za S-klasu koja troši kao Saxo diesel jer smo sigurni kako će cijena ipak biti u tradiciji brenda. Naravno, mizernom potrošnjom će svakako biti zadovoljni svi koji cijene ekološki problem Zemlje jer F 700 emitira samo 127 g/km ugljičnog dioksida.

 

Pre-Scan – ovjes s laserima

Uz fantastični DiesOtto «Istraživač» nam je predstavio i potpuno novi sustav ovjesa. Mercedes novu tehniku naziva «Pre-Scan» i prilično je sofisticirana. Pomoću dva lasera skenira se cesta, kompjuter mjeri sve parametre i anomalije (neravnine i slično) te unaprijed prilagođava aktivni ovjes automobila - Mercedsov poznati, super napredni ABC (Active Body Control) ovjes. Zvuči prilično komplicirano, no današnji kompjuterski procesori omogućuju izvršavanje zadataka u milisekundama.

 

Razgovor s automobilom

F 700 je opremljen i novo razvijenim «Servo-HMI» (Human Machine Interface) sustavom preko kojeg vozač može komunicirati sa svojim automobilom. Komunikacija se vrši glasom, preko izmišljenog lika, tzv. Avatara koji se pojavljuje na displeju. Što se tiče samog ugođaja u kabini, Mercedes buduća vozila visoke klase vidi prvenstveno kao Relax automobile. Iznimno udobna sjedala moguće je okretati, a stakleni krov brine se za poseban ugođaj.

 

Budućnost

Na kraju, jasno je kako F 700 neće u serijsku produkciju, no svi ranije navedeni sustavi hoće. Budućnost automobila je, tako, prilično zanimljiva.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik