Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi A4
  Četvorka za 5


Nakon čak 20 milijuna testnih kilometara Audijev novi takmac spreman je za kupce.

Riječ je, naravno, o potpuno novom modelu A4, automobilu koji je za Audi iznimno važan u realizaciji najavljenog cilja – dostizanje magične brojke od milijun prodanih primjeraka iduće godine. Audi, naime, bilježi rekordne rezultate diljem svijeta te je stoga ovaj optimističan plan i sasvim realan. Novi A4 zasigurno će vjetar usmjeriti u Ingolstadtska jedra, no krenimo redom.

 

Agresivan pogled

S izgledom, naravno, jer je dizajn ključan u premium segmentu. Ukratko, novi A4 predstavlja još jedno odlično izdanje Audijevog dizajnerskog tima. Ipak, osobnost mu nije jača strana jer su svi bitniji elementi gotovo preslikani s ostalih modela, posebice s prekrasnog coupea A5, no bez obzira na obiteljsku sličnost, novi je A4 zaista atraktivan. Ono nešto što nam je nedostajalo na fotografijama novi A4 u potpunosti projicira kada ga vidite uživo. Iznimno sportski agresivno ali istovremeno i s pravom dozom elegancije. LED-ice, naravno, djeluju sasvim drugačije u zbilji i definitivno su detalj koji se nikako neće svidjeti BMW fanovima kada ih ugledaju u retrovizoru. Sve u svemu, novi A4 možda djeluje i najatraktivnije u svom segmentu premium igrača i čini se kako mu je upravo BMW-ova trojka zacrtana lovina. Hoće li ju i uspjeti skinuti s trona najprodavanije limuzine segmenta ostaje da vidimo.

 

Nova konstrukcija

Uz izgled Audi se temeljito pozabavio i svim tehničkim komponentama. Najvažnija novost – prednja je osovina pomaknuta za 15 centimetara prema naprijed. Time je omogućen bolji smještaj motora i ostalih pripadajućih komponenti čime se uz snižavanje težišta u konačnici postiglo i ono najvažnije -  dinamičnije vozne osobine. Tome treba pridodati i povećanje međuosovinskog razmaka kao i prošireni trag kotača. Zaključak – stabilnost vozila je izvrsna što je još jedan razlog za brigu BMW-a. Iako minhenska «ekipa» preferira potpuno drugačiji koncept sa stražnjim pogonom, ostaje da vidimo kakva će biti vremena obaju konkurenata na test stazi.

 

Vrhunska tehnologija

Nadalje, valja spomenuti i potpuno nove sustave Drive Select, kojim vozač putem gumbiju na središnjoj konzoli određuje set-up ovjesa (sportski tvrdo ili udobno mekano) i ostalih komponenti te izvanredni Dynamiklenkung, odnosno dinamični volan kojim se smanjuje potreba za motanjem upravljača u gradu dok se pak na autocesti osjetljivost reducira za ugodniju vožnju. Zamislite zavoj pod 90 stupnjeva i isprobajte koliko Vam treba okreta volana. Istu tu stvar Audijev Dynamiklenkung smanjuje za duplo ili čak i više. Na autocesti, pak, upravljač postaje mekaniji što znači kako ćete ga više pomicati prilikom blagog skretanja ali će tako vožnja biti udobnija i putnici neće osjetiti zamorno trzanje automobila. Također, Audi je predstavio i sustave Audi Side Assist i Audi Lane Assist koji upozoravaju na vozila u mrtvom kutu odnosno na opasno prelaženje trake.

 

Unutrašnjost na top nivou

Iznutra tipična Audi priča. Naravno, ovaj puta još bolja. Izrada i korišteni materijali su jednostavno perfektni, a prostranost je zaista izvanredna. Ugođaj u kabini također zaslužuje top ocjenu te još jednom potvrđuje kako Audi i u ovoj klasi silovito grabi naprijed. Ergonomija je također savršena, a sada je tu i izvrsni MMI (Multi Media Interface) sustav, trenutno najjednostavniji i najpraktičniji, jednom rječju – najbolji, Interface sustav na tržištu.

 

Zbogom pumpe-düse

Od uvođenja A4 će se nuditi s dva benzinca i tri dizelaša. Svi koriste izravni sustav ubrizgavanja goriva, dakle, Audi ali i cijeli Volkswagen koncern se oprašta od dizelskog crpka-brizgaljka (pumpe-düse) koncepta. Isti je, naime, imao prednosti, kao što je manja potrošnja i veća iskoristivost momenta no i prilični nedostatak – prilično grub rad motora. Audi se tako vraća common-railu koji ipak jamči puno uglađeniji rad. TDI je tako zadržao obujam od dvije litre i, sada, s common-railom razvija 143 KS. Uz njega TDI ponudu zaokružuju još dva V6 motora: 2.7 snage 190 KS te moćni 3.2 sa 240 KS. S njime A4 dostiže impresivne performanse: ubrzava za izvrsnih 6.1 sekundu, najveća brzina je 250 km/h uz deklariranu potrošnju od svega 6.9 litara na 100 km. Benzinci su 1,8 TFSI od 160 konja i V6 od 265 konja.

 

Od 34.000 Eura u Hrvatskoj

Cijene će se u Hrvatskoj kretati od 34 tisuće Eura za najslabiji benzinac i dizelaš, a prvi primjerci stižu potkraj studenog. Sve u svemu, novi je A4 izvrstan automobil i sigurno je kako Audi ima pravog aduta za borbu s Mercedesom i BMW-om.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik