Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Nissan GT-R
  Superautomobil za svakoga


Upravo tako Nissan predstavlja svoj novi sportski automobil iz slavne GT-R serije. Brže od 300 km/h za svega 80.000 Eura.

Cijena, naravno, još nije definirana, no upravo oko ove brojke trebala bi se kratati kada GT-R stigne u europske salone krajem iduće godine. Riječ je o zaista posebnom sportskom automobilu vrhunskih performansi i s izvrsnim tehnološkim finesama, a sve to moći će se, prema riječima šefa koncerna, Carlosa Ghosna, dobiti po upola manjoj cijeni od Porschea 911.

 

Skyline

Novi GT-R nasljednik je tradicije stvorene dugom lozom GT-R-ova, najviše klase domaće serije Skylineova, iznimnih sportskih automobila koji su se rijetko pojavljivali u Europi. U Americi te posebice Japanu, Skyline modeli uživaju kultni status (više o Skylineu možete također pročitati u rubrici auti snova). Novi Nissan GT-R nastavlja tradiciju ali ljestvicu podiže na još višu razinu. Nürburgrinškom stazom, čiji je zastrašujući brzi zavoj Kesselchen bio mokar, projurio je za 7 minuta i 38 sekundi što ga svrstava među najbrže serijske automobile.

 

Vrhunske komponente

Jedno od njegovih najznačajnijih obilježja je napredan sustav stalnog pogona na sve kotače koji donosi bolju vuču i povećava dostupnu snagu u zavojima. Taj posve nov sustav integralnog pogona veću okretnost postiže integralnim pogonom s neovisnim postavom transaxle (prvim na svijetu). Automobil pogoni potpuno nov V6 motor s dvostrukim turbopunjačem od 480 KS i 588 Nm okretnog momenta, koji objedinjuje uzbudljivu snagu i iznimno nisku emisiju ispušnih plinova te najveću ekonomičnost u klasi. Laka karoserija, postavljena na novu platformu (Nissanova "Premium Midship"), načinjena je od aluminijske slitine, ugljičnih vlakana i naprednog čelika. Može se podičiti najboljim aerodinamičkim koeficijentom u klasi od samo 0.27. Ugrađen je nov sustav prijenosa snage s dvostrukom spojkom i polugicama, s iznimno velikom brzinom mijenjanja, koji, usto, nudi mogućnost vožnje u potpuno automatskom režimu, što dodatno olakšava vožnju. Usto, prema podacima iz službenih japanskih homologacijskih ispitivanja, velike ventilirane Brembo disk-kočnice imaju najbolje zaustavne performanse na svijetu.

 

I G mjerač

To je, kako ističu u Nissanu, jedini superautomobil na svijetu koji se zahvaljujući naprednom pogonu na sve kotače jednako dobro snalazi na suhom asfaltu, na snijegu i na mokrim cestama. Amortizeri, mjenjač i sustav integralnog pogona podešavaju se jednostavnim prekidačima na instrumentnoj ploči. Tu je i višefunkcijski instrumentni zaslon, koji su osmislili autori grafike videoigre Gran Turismo za Sonyjevu igraću konzolu PlayStation. Izgleda zaista perfektno, a svakako je najveća posebnost mjerač g-sile na instrumentnom zaslonu, koji prikazuje bočnu (ubrzavanje i usporavanje) i poprečnu (skretanje) silu.

 

Ispitivanja na najzahtjevnijim trkaćim stazama

Ispitivanja na trkaćoj stazi obavljana su ponajviše na Nordschleife, povijesno znamenitom dijelu glasovite staze Nürburgring u Njemačkoj. Na toj brzoj, valovitoj i iznimno izazovnoj stazi, koja slovi kao najzahtjevnija na svijetu, svoja ispitivanja provode mnogi proizvođači automobila i guma. Nissan GT-R prošao je 5000 km testiranja pri velikim brzinama na Nürburgringu. Dosljedno je postizao vremena krugova od malo ispod osam minuta. Iscrpna ispitivanja obavljena su i na zahtjevnoj japanskoj stazi Sendai, koja se, poput Nürburgringa, sastoji od valovitih dijelova te spoja brzih i sporih zavoja, te slovi kao osobito teška i zahtjevna staza. Nissan je zaobišao većinu ostalih trkaćih staza. "Bile su prelake", kaže Kazutoshi Mizuno, glavni inženjer za Nissan GT-R. Jedan od mnogih neobičnih testova koje je Nissan GT-R morao proći prije izlaska na tržište sastojao se u vožnji pri 300 km/h tijekom koje su vozač i suvozač morali moći normalno razgovarati, bez podizanja glasova. "Brza vožnja mora biti jednostavna i opuštajuća", kaže Mizuno. "Buke ne smije biti, čak ni pri 300 km/h." GT-R inače maksimalno juri 310 km/h, uz ubrzanje do 100 km/h za svega 3.6 sekundi.

 

Testovi i na Autobahnu

Za ispitivanje ponašanja pri velikim brzinama izabrano je nekoliko lokacija. Redovito su korištene dionice njemačkih autocesta bez ograničenja brzine. "To su najbolji ispitni laboratoriji sa stvarnim uvjetima", kaže Mizuno. Tijekom prve tri godine nakon kupnje, Nissan svim kupcima nudi potpunu podršku. Svi automobili prolaze pregled i ugađanje nakon prijeđenih tisuću kilometara, a zatim svakih dvanaest mjeseci. Nedvojbeno je kako je Nissan proizveo vrhunski supersportski automobil koji će definitivno ostvariti zapaženu karijeru, ponajprije zbog tehnoloških inovacija dosad neviđenih kod ostalih automobila. I to za dosad sasvim neuobičajenu cijenu.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 

Motor:   V6, 24v, biturbo, 3800 cm3

Snaga (kW/KS): 353 kW/480 KS @ 6400/min

Okretni moment (Nm):    588 @ 3200-5200/min

Ubrzanje 0-100 km/h (s):            3,6

Maksimalna brzina (km/h):          310

 

Cijena u EU: cca. 80.000 Eura

 

11/2007, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik