Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Subaru Impreza
  Ne baš impresivno


Izgled najnovije generacije kultnog japanskog automobila ponovo nije briljirao. Dapače, razočarao je, no nema sumnje, Impreza, kao i uvijek, briljira negdje drugdje.

Točnije, na cesti, bilo da je riječ o suhoj ili skliskoj podlozi, ali i na terenu u što se konkurenti baš i ne bi upuštali. Filozofija Subarua je jasna – mi radimo automobile kakve ne nudi nitko drugi. Da, zato ih i cijenimo, no činjenica je kako su dizajneri podbacili.

 

Zašto ne kao Legacy?

Nevjerojatno kako Legacy, veća limuzina, ima izvrstan styling. Impreza pak predstavlja potpuni zaokret te u sebi ne krije niti jednu dizajnersku smjernicu spomenutog modela. No, Subaruovi problemi s nenalaženjem dizajna nisu nikakva novost. Sjetimo se pompozno najavljivanog novog izgleda s, blago rečeno, čudnom «facom» predstavljenom na konceptu B11S. Ta je «faca» trebala postati prepoznatljiv znak svih budućih Subarua, no Japanci su odustali nakon loših kritika. Prvi poraz. Kasnije je stigla Tribeca sa sličnom facom da bi i njeno lice temeljito redizajnirali jer su Amerikanci zapitkivali: «Što je ovo?!». Nažalost, novo lice SUV-a izgleda dosadnije od prvog. Drugi poraz.

 

Čudno

I dok smo svi brojali posljednje dane nimalo atraktivne Impreze, očekivanja od novog modela bila su ogromna. No, rezultat je šokirao! Naposlijetku, o izgledu, kao i uvijek, odlučujete Vi, no gotovo je nevjerojatno da u današnjoj auto industriji, u kojoj čak i Korejanci, donedavno s najmanje atraktivnom ergelom modela, spremaju u ladicu loš dizajn, a Subaru lansira ovakav izgled.

 

Prvi puta kompakt

Najveća novost, uz izgled naravno, je promjena forme. Od limuzine, Impreza je postala kompakt čime Subaru želi ugrabiti veći dio kolača u najprodavanijem segmentu. Nadalje, legendaran simbol Impreze, i svih ostalih Subaru modela, vrata bez okvira (zbog snižavanja težišta) ovdje su zamijenjena klasičnim rješenjem. Nije nešto zbog čega treba plakati, no ono je rješenje definitivno imalo šarma. Oba detalja govore u prilog kako je Impreza od «alternativca» prešla u «main stream».

 

Gumb za paljenje

Kvaliteta kabine je podignuta no izgled nije ništa posebno. Jednostavno, ali zato ergonomski vrlo dobro. Kako bi pratili današnji trend i ovdje je svoje mjesto našao gumb za paljenje/gašenje vozila. Zgodan detalj – kazaljke okretomjera i brzinomjera i ovdje naprave svoj put do maksimalnih vrijednosti i spuste se na nulu. Instrumenti svjetle crvenom bojom i djeluju prilično agresivno, baš kako Subaruu i dolikuje.

 

Izvrstan 4WD

Automobil je dugačak 442 cm, 174 širok i 148 visok. Međuosovinski razmak je povećan za 9.4 cm što u konačnici jamči veću ponudu prostora u kabini. Impreza dolazi s dva benzinska motora, oba, jasno, bokser konstrukcije. Slabiji 1.5 litreni razvija 107 KS (cijena 147.000 kn), a jači, dvolitreni, 150 KS. Naravno, ta priča ovdje ne završava jer se tek očekuje WRX sa 225 KS te posebice STI model koji će imati čak 308 KS i, nema sumnje, ponovo će predstavljati ultimativni predmet želja. Po tradiciji svi modeli dolaze s izvrsnim simetričnim pogonom na sve kotače i upravo taj detalj i najobičniju Imprezu stavlja korak ispred konkurencije. Dok mnogi vlasnici kompakata negoduju kad ujutro vide snijegom prekrivene ceste, vozači Impreze vjerojatno ne skidaju osmijeh s lica.

 

11/2007. © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik