Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Chevrolet Corvette ZR1
  Super Vette


Kod legendarnog američkog superautomobila sve je jasno - Vette nije za mlakonje. Ogromni V8 u osnovnoj verziji nudi 430 KS, a za prave macho muškarce tu je model Z06 sa 505 KS. No tu je sada i kralj za, pa valjda za muškarce kraljeve – ZR1 sa 620 KS.

Ukoliko se nikada niste vozili u genijalnoj Corvettei, ove bi vam riječi mogle zvučati kao obično pretjerivanje. No, ako se za jedan američki automobil može reći da je osnova učenja o automobilima, onaj o kojem klinci oduševljeno pričaju, onda je to, uz europske Porschea i Ferrarija, svakako Chevrolet Corvette. Dakle, za ovaj automobil svi znaju no sve je to ništa u usporedbi kada jednom sjednete u Vette. Automobil zaista djeluje muški i od prvog trenutka ulijeva osjećaj kako je iznimno brz. A vjerujete, to definitivno je!

 

Z06 je odličan ali...

Ljubitelji ovog automobila vjerojatno sanjaju o donedavno najjačoj izvedbi oznake Z06 ispod čijeg poklopca čuči ogromni 7.0  litreni (ne, nismo pogriješili) aluminijski V8 koji razvija 505 KS. Impresivni osmak s ventilima od titana vrti se na 7000 okretaja. Zvuk? Bolesno! Performanse? Jednako ludo, odnosno 3.7 s do 100 km/h i maksimalna brzina veća od 318 km/h. No, Z06 je sada naglo pao u drugi plan. Novi «King» je ZR1!

 

1990. prvi ZR1

No ZR1 oznaka nije novost u Corvette gami. 1990. godine je GM skrenuo pažnju na sebe upravo s Corvette ZR1 koja je ubrzo dobila nadimak «King of the Hill». Sada, nakon 18 godina, dolazi poptuno nova ZR1, jača i bolja nego ikada. Srce novog kralja je 6.2 litreni aluminijski V8, oznake LS9, s kompresorom i intercoolerom. S pritiskom u kompersoru od 0.72 bara motor razvija 620 KS i impresivnih 823 Nm okretnog momenta. U tradiciji najjačih Corvette i ZR1 je opremljen manulanim mjenjačem sa 6 brzina. A on zahtijeva pravu mušku ruku. Mijenjanje brzina i pritiskanje kvačila u ovom automobilu zaista nije opuštajuće. Gradska vožnja? Bolje zaboraviti.

 

Gume 335 mm

Po prvi puta serijski se ugrađuju i keramičke kočnice, detalj po kojem Amerikanac nikako ne smije zaostajati za europskom konkurencijom. Sprijeda su diskovi veličine 390 mm sa šesteroklipnim kliještima, a straga 384 mm s četveroklipnim. Šasija je preuzeta s modela Z06 što znači kako je napravljena od aluminija. Ovjes se regulira putem elektronike, amortizeri su podesivi, a ugrađeni su i čvršći stabilizatori za što manje naginjanje automobila u zavojima. Gume su, kao i uvijek kod Corvette, šokantnih dimenzija. Sprijeda je riječ o 19 inča i širini 285/30, a straga se šepure čak 335/25 široke gume na 20 inčnim naplacima.

 

Velik ali lagan

Corvette teži svega 1519 kilograma. To je postignuto poklopcem motora od ugljičnih vlakana koji u sebi ima i poseban prozorčić s pogledom na kompresor. Nadalje, blatobrani su od karbona, jednako kao i prednji i stražnji spojler te krov. Poboljšan je i raspored težine pa je tako motor još niže postavljen dok je akumulator preseljen straga. Kako ne bi bilo zabune, logo ZR1 se nalazi na više mjesta, s posebnim naglaskom na brzinomjer čija skala seže do 370 km/h.

 

Detroit

I koliko ide, pitate nas? Ne znamo. Naime, GM još nije obajvio podatke o performansama, isti slijede nakon premijere u Detroitu, no sigurno je kako če najjača Vette ikada biti sasvim na razini europskih konkurenata – Porschea GT2, Ferrarija 599 i Lamborghnijia LP640. Uf, kakva ekipa...

 

*više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 

12/2007. © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik