Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Fiat 500
  Piccolo bello


Dolazak jednog automobila rijetko je kada pobudio takav interes kao novi Fiat 500. Jer originalni je Cinqucento označio prekretnicu u Italiji ali i šire te je jedan od najprepoznatljivijih proizvoda na četiri kotača svih vremena.

Originalni Fiat 500 (više čitajte ovdje) proizvodio se punih 18 godina, a s licencnim izvedbama i dvostruko više. Automobil je predstavljen 4. srpnja 1957. godine, a Fiat je točno 50 godina nakon tog dana svijetu predstavio svojevrsnu reinkarnaciju originalnog modela. Rezultat je i više nego uspješan. Dapače, novi Fiat 500 slobodno možemo prozvati jednim od najlijepših automobila današnjice. 

Trepiuno 2004. godine

Iza izvanrednog izgleda stoji grupa dizajnera Fiatovog vlastitog studija - Fiat Centro Stile. Prvotno je mališan predstavljen kao koncept 2004. u Ženevi pod imenom Trepiuno. Izložbeni prostor Fiata je bio doslovce pod opsadom, a na licima zainteresiranih posjetitelja iščitavalo se oduševljenje. Čelnici Fiata bili su jednako oduševljeni i odlučeno je kako Trepiuno mora zaživjeti. Od tada se stvara strategija dolaska na tržište koja je uključivala pozicioniranje samog modela, odnosno da li će novi 500 biti jeftin model ili će se nametnuti kao kvalitetan ali i ponešto skuplji lifestyle automobil, zatim, trebalo je izvući ono najbolje od originalnog modela i prenjeti na novi, i konačno trebalo je odrediti datum svjetskog predstavljanja automobila za što je odabran savršen datum, točno na 50 obljetnicu rođenja talijanske ikone.

 

Malen i velik

Izgled serijskog modela gotovo uopće nije mijenjan u odnosu na Trepiuno. Tipičan pogled s dva okrugla svjetla se tako vraća na gradske ulice. Novi 500 je model s tri vrata te iznimno kompaktnih dimenzija: samo 355 cm dug, 163 cm širok, 149 cm visok s međuosovinskim razmakom od 230 cm. Dakle, istovremeno malen ali i velik. U današnjim okvirima malen ali ako ga usporedimo s originalom riječ je o 60 cm većoj dužini i 30 cm većoj širini. Prevelik? Ni u kom slučaju. Upravo onakav kakav moderan Fićo treba biti.

 

Pola milijuna kombinacija

Jednako kao izvana, Fiat Centro Stile se u potpunosti oslanjao i na izgled originala kod dizajniranja unutrašnjosti. Rezultat je jednako impresivan. Fiat je vrhunski talijanski stil ukomponirao s kvalitetnim materijalima tako da interijeru malog Cinquecenta nitko ne bi smio prigovoriti. Fiat 500 nudi se s 12 boja, uključujući 6 retro boja koje donose stil 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća, 15 različitih interijera, izbor ukrašavanja linijama koji se nudi kod skupljih automobila, 9 različitih naplataka i 19 različitih naljepnica (personaliziranje eksterijera), praveći tako nevjerojatnih 500.000 različitih kombinacija. Sve to s ciljem kako bi vlasnici mogli ponosno kazati: «Ovo je moj. Takvog nema!»

 

Maksimalno siguran

Fiat 500 na hrvatskom se tržištu nudi s tri nivoa opremljenosti; POP kao startna verzija, zatim slijede verzije LOUNGE i SPORT za one koji žele više elegancije ili sportski indetitet. Prvi puta je automobil lansiran s punom paletom motora (1.2 sa 69 KS, 1.3 MultiJet 75 KS sa DPF i 1.4 16v sa 100 KS) od kojih svi zadovoljavaju strogu Euro 5 ekološku normu. Emisija CO2, dakle, neće predstavljati nikakav hendikep za novog Fiću. Nadalje, ovo je ujedno i prvi puta da automobil u ovoj klasi ima 5 zvijezdica na EuroNCAP-u. Ovo je siguran proizvod, a to se vidi iz opreme koju nudi: 7 zračnih jastuka kao standardna oprema (jedini koji nudi jastuk za koljena) te napredni ESP dostupan sa svim motorima (standardan na motoru 1.4 16v 100 KS),.

 

Od 85.840 kuna

Cijena osnovnog modela iznosi 85.840 kuna. Već prvi bolje opremljeniji model, s opremom Lounge, stoji čak 105.080 kuna. Svakako nemale cifre po čemu je jasno kako je dostupan mali Fićo stvar prošlosti. Ovo je sada puno ozbiljniji automobil, prvenstveno trend seter namijenjen imućnijima, jedan od rijetkih automobila danas koji prvenstveno zrači osobnošću. A da je Fiat pogodio s takvim pozicioniranjem govori i podatak kako su u cijeloj Europi liste čekanja na novi Fiat 500 rekordne.

 

* više fotografija u galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik