Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mazda 5 facelift
  Osvježenje za peticu


Od predstavljanja 2005. do danas Mazda5 ostala je jedini predstavnik kompaktnih jednovolumena s dvije jedinstvene značajke: praktičnim bočnim kliznim vratima i koncepcijom sjedenja 6+1.

Do sada je proizvedeno više od 275.000 komada, od kojih je više od 100.000 prodano u Europi, čime je Mazda5 uzela približno 3,3 posto stalno rastućeg segmenta. Nešto manje od tri godine nakon uvođenja na tržište u prodaju stiže obnovljena i dotjerana verzija, koja uz određene dizajnerske izmjene donosi i neke tehničke novosti, više udobnosti, više kombinacija motora i opreme te sveukupno bogatiju razinu serijske opremljenosti.

 

Novi sportski izgled

Redizajnirani su prednji i stražnji odbojnik, a promijenjena je i grafika prednjih i stražnjih svjetala. Prednja maska hladnjaka sada ima još izraženji peterokutni oblik, a nov je i dizajn naplataka dimenzija 16 i 17 cola. Na raspolaganju je osam boja karoserije, od kojih su neke po prvi puta raspoložive uz Mazdu5. Novi SAP (Sport Appearance Package), serijski na raspolaganju uz top paket GTA, sada još više ističe individualnost i jasnije se razlikuje od obične izvedbe, a među ostalim obuhvaća i LED stražnja svjetla.

 

Manje buke

Ovisno o paketu opreme, u obnovljenoj Mazdi5 na raspolaganju su dvije različite vrste crnih presvlaka, dok središnja konzola i dio oko ručice mjenjača ima titan ili crnu podlogu. Novi su i brojčanici instrumenata s pozadinskim osvjetljenjem i bijelim brojkama. Kao i do sada, osnovni paket CE imat će pet sjedala, dok će svi ostali modeli imati sedam sjedala uz već afirmiranu Karakuri tehniku preklapanja. Zahvaljujući promjenama napravljenim na usisnom i ispušnom sustavu, novim izolacijskim panelima od materijala Thinsulate® postavljenim u strop te povećanoj krutosti naplataka, sve izvedbe Mazde5 mogu se pohvaliti nižom razinom buke u kabini tijekom vožnje.

 

Bočna vrata na struju

Novi paket TX Plus, koji na određeni način zamijenjuje paket GT, na raspolaganju je uz 2,0-litreni benzinski i snažniju izvedbu dizelskog motora (CD143). U odnosu na prethodni GT izostala su prednja ksenonska svjetla, a novost su CD-changer i Bluetooth sučelje za mobilni telefon s mogućnošću glasovnog upravljanja, jednako onom u novoj Mazdi6. Najveća novost, raspoloživa od paketa TX Plus naviše, električno je pokretanje bočnih kliznih vrata, koje se aktivira pomicanjem kvake, pomoću ključa ili putem tipki na instrumentnoj ploči. Električna klizna vrata imaju sustav zaštite od priklještenja. Također, tempomat je po novome osim uz dizelske na raspolaganju i uz 2,0-litreni benzinski motor.

 

Novi 2.0 benzinac

Među motorima najveće je promjene doživio 2,0-litreni benzinac. Dobio je varijabilno upravljanje usisnim ventilima i elektronički upravljanu usisnu zaklopku. Snaga je ostala neizmijenjena (107 kW/146 KS), no motor je sada razvija pri 6500 o/min, dok je najveći okretni moment od 185 Nm na raspolaganju pri 4000 o/min. Uz taj motor sada se serijski isporučuje ručni 6-stupanjski mjenjač. Sve navedene promjene omogućile su bolja ubrzanja (0-100 km/h za 10,2 s) i za 4 posto (0,3 l/100 km) nižu potrošnju goriva. Uz doplatu je uz taj motor moguće dobiti i 5-stupanjski automatski mjenjač, koji dopušta i ručnu izmjenu stupnjeva. Provjereni 1,8-litreni benzinski motor, koji razvija 85 kW/115 KS i 165 Nm okretnog momenta pri 4000 o/min, preuzet je neizmijenjen iz modela prije facelifta, no uz prosječnu potrošnju smanjenu za 4 posto, odnosno 0,3 l/100 km. Dizelski motori CD110 i CD143 također su neizmijenjeni, no kod oba je potrošnja smanjena za 0,2 l/100 km, odnosno za približno 3 posto.

 

Od 157 tisuća kuna

Stabilnost stražnjeg kraja, posebno kod opterećenog vozila, poboljšana je novim položajem poprečnih ramena stražnje multi-link osovine, dok je pojačivač sile kočenja modificiran da bi pružio bolji odziv i osjećaj na papučici kočnice. Stražnja LED svjetla od 12 elemenata (uz SAP) svjetle snažnije i brže se pale, što također utječe na sigurnost, a uz to troše i manje energije. Važno je naglasiti da je Mazda5 s osvojenih maksimalnih pet zvjezdica i 33 boda na Euro NCAP testu i dalje jedan od najsigurnijih automobila u segmentu. Cijene nove Mazde5 kreću se od 156.990 kuna.

 
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik