Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi A4 Avant
  Praktični sportaš


Nedugo nakon predstavljanja limuzine Audi donosi i vrlo popularnu karavansku inačicu modela A4. Novi je A4 Avant veći od prethodnika te je zadržao zavodljivost limuzine.

Audi A4 Avant nadmašuje svog prethodnika. Baziran na jednakoj tehnologiji kao i limuzina, novo razvijena prednja osovina pomaknuta je prema naprijed. To osigurava da su opterećenja na osovinama idealno raspodijeljena, što jamči najveću preciznost i agilnost po pitanju upravljivosti. Avant stoga također nudi novo i uzbudljivo iskustvo vožnje slično onom koje je novinare navelo da proglase limuzinsku inačicu najboljim automobilom u srednjoj klasi.

 

Veći no još uvijek lijep

Kada se usporedi s prethodnim modelom, proporcije su promijenjene s novim i sportskijim dizajnom. Prednji prevjes je skraćen, a poklopac motora i međuosovinski razmak su značajno povećani. Ravni D-nosači Audiju A4 Avant daju dinamičku kupeovsku siluetu, dok dizajn stražnjeg dijela naglašava njegovu širinu sa snažnim, vodoravnim linijama. Novi A4 Avant mjeri u dužinu 4,70 metara, skoro 12 centimetara više od prethodnika, te je usprkos većoj krutosti šasije čak 10 posto lakši.

 

Najveći prtljažnik u klasi

Sa do 1.430 litara, najnoviji član Audijeve obitelji ima najveći kapacitet prtljažnika u klasi; u osnovnoj konfiguraciji posjeduje 490 litara. Stražnja sjedala, djeljiva u omjeru 60/40 dolaze s opcijom otvora u naslonu s odvojenom torbom za skije ili snowboard. Prtljažnik modela A4 Avant je presvučen s finim tepihom i standardno posjeduje inteligentne detalje kao što su reverzibilni pod i praktični pokrov koji se povlači na dodir. Audi također nudi luksuzne funkcije kao što je električno otvaranje stražnjih vrata ili kukice za pričvršćivanje prtljage.

 

Izuzetan ugođaj

Unutrašnjost novog A4 Avant je svijetla i prostrana. Unutrašnjost odražava Audijeve jače strane – najvišu kvalitetu izrade, sofisticirani izgled i logično, intuitivno opsluživanje. Kokpit je orijentiran prema vozaču te posuđuje mnoge funkcije iz većeg modela A8. Zahvaljujući novoj elektro-mehaničkoj parkirnoj kočnici, ručna parkirna kočnica više nije potrebna. Čak je i standardni klima uređaj potpuno redizajniran. Posjeduje deset posto veći kapacitet hlađenja, ali ipak radi efikasnije od prethodnog sustava, te na taj način štedi 0,2 litre goriva na 100 km.

 

Sigurnost

Što se tiče sigurnosti, Audi je podigao letvicu, na primjer, sa svojom kombinacijom prilagodljivih zračnih jastuka, zatezača sigurnosnih pojaseva s promjenjivom silom zatezanja, te senzorim položaja prednjih sjedala. Uz pomoć ovog sustava, sila aktiviranja zračnog jastuka i sile zatezanja pojaseva se selektivno kontroliraju ovisno o položaju sjedala i jačini sudara. U slučaju udara u stražnji dio, nasloni prednjih sjedala i naslona za glavu podržavaju gornji dio tijela. Ovaj sustav je nazvan Audi backguard i dobio je puno specijalnih pohvala nakon brojnih neovisnih testova.

 

Pet motora

Novi Audi A4 Avant će u prodaju krenuti s dva snažna benzinska (1.8 TFSI 160 KS, 3.2 FSI 265 KS) i tri dizelska (2.0 TDI 143 i 170 KS, 3.0 TDI 240 KS) motora, čime pokriva raspon snage od 105 kW (143 KS) do 195 kW (265 KS). Svi motori rabe FSI i TDI direktno ubrizgavanje goriva, a četverocilindraši uz pomoć turbo punjača postižu i zavidan okretni moment. Potrošnja goriva benzinskih motora je smanjena za skoro 12 posto, a ionako iznimno štedljivih TDI motora za skoro devet posto. Novi 3.2 FSI je najsnažniji motor koji se trenutačno ugrađuje u novi A4 Avant. Isporučuje snagu od 195 kW (265 KS) i 330 Nm okretnog momenta između 3.000 i 5.000 okr/min. Poboljšanja na ovom V6 agregatu uključuju smanjenje unutrašnjeg trenja, te sustav nazvan Audi Valvelift System, koji mijenja položaj otvorenosti usisnih ventila.

 

Mjenjači, quattro

Što se tiče mjenjača, kupci na izbor, ovisno o motoru, imaju tri opcije: ručni i tiptronic automatski mjenjač, oba sa šest stupnjeva, te multitronic mjenjač s varijabilnim prijenosnim omjerom. Agregati 3.2 FSI i 3.0 TDI dolaze serijski opremljeni s quattro stalnim pogonom na sve kotače. Pod normalnim uvjetima vožnje quattro raspoređuje okretni moment u odnosu 40:60 između prednje i stražnje osovine. Po potrebi, Torsen diferencijal prenosi većinu momenta na osovinu s boljim prianjanjem. U pogonskoj liniji novog A4 Avant diferencijal je pomaknut direktno iza motora. Zamijenio je mjesto s kvačilom i pretvaračem momenta. Iz tog je razloga bilo moguće pomaknuti prednju osovinu za 154 milimetra prema naprijed. Ovo rješenje pruža duži međuosovinski razmak i idealnu raspodjelu opterećenja osovina, što podjednako poboljšava upravljanje i udobnost.

 

2/2008. © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik