Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Agila
  Dinamičija i ljepša


S petorim vratima i sjedalima, nova Opel Agila nije samo jednako praktična kao i njen prethodnik koji se prodao u 440.000 primjeraka, nego se odlikuje i puno agilnijim i dinamičnijim dizajnom.

Novi Opelov mini-jednovolumen pojavit će se na tržištu u proljeće 2008. s cijenom od početnih 9.990 eura (u Njemačkoj). Putnici još uvijek sjede na povišenom i uspravno, no linija krova je značajno snižena te se sada pretapa u blagi luk koji se spušta niz stražnji dio vozila, što omogućuje da Agila ima koeficijent aerodinamičnosti 0,32 što je relativno malo za vozilo tih dimenzija. Nova Agila sada je dvadeset centimetara duža i šest centimetara šira te sedam centimetara niža od svojeg prethodnika.

 

Simpatičan izgled

Prednji dio vozila odlikuje se stilom tipičnim za Opel. Sa svojim okruglim prednjim svjetlima integriranim u lampe bademastog oblika koje podsjećaju na novu Corsu, Agila gleda svijet širom otvorenim očima. Stražnji dio također ima nekoliko zaobljenih elemenata. Smještaj uskih okomitih svjetala omogućio je dizajnerima da naprave velik poklopac prtljažnika koji olakšava utovar. Dojam koji ostavlja stražnji dio vozila dodatno je pojačan sferično stiliziranim stražnjim svjetlima.

 

Visoko sjedenje

Agila dolazi u velikom izboru boja i modernih stilova, što stvara poseban ugođaj u unutrašnjosti vozila, dodatno pojačan zahvaljujući visokom krovu. U ovom peterosjedu putnici su smješteni dosta visoko što osigurava dobru vidljivost, dok ergonomski smještena ručica mjenjača te podesivi upravljač s kontrolama za radio osiguravaju lako upravljanje. Brojač okretaja smješten je zasebno na ploči s instrumentima. Sve ostale informacije bitne tijekom vožnje mogu se lako očitati s velikih okruglih instrumenata.

 

Do 1050 litara

Agilin standardni kapacitet do poklopca prtljažnika iznosi 225 litara, što je primjerice dovoljno za smještaj dječjih kolica. Jednim okretom ručice spušta se naslon stražnjeg sjedala, čime se prtljažni prostor povećava na impresivnih 1.050 litara - najviše u ovom segmentu. Kod verzije Enjoy naslon stražnje klupe sklopiv je u omjeru 60:40. Sklapanje jednog dijela naslona također snižava visinu klupe tako da se dobiva posve ravan prostor za utovar. Kao pravi automobil za gradsku vožnju, Agila također nudi mnoštvo pretinaca.

 

Dva nova motora

Dva benzinska motora imat će u novoj Agili svoju svjetsku premijeru. Proizvodi ih Opelova partnerska tvrtka Suzuki i dijele isti dizajn: aluminijski blok cilindara i glava te dvije bregaste osovine. Početni model je jednolitarski benzinski motor s tri cilindra. Ovaj četveroventilski motor snage je 48 kW/65 KS i pogoni Agilu do maksimalno 160 km/h. Benzinski motor zapremine 1,2 litre ima četiri cilindra i snagu 63 kW/86 KS, a ubrzava od 0 do 100 km/g za 12,3 sekunde uz najvećih 175 km/h. Ovaj će motor biti uskoro dostupan i s opcionalnim četverostupanjskim automatskim prijenosom koji je posebno pogodan za gradsku vožnju. Gospodar ekonomične vožnje među Agilinim motorima je 1,3-litarski common-rail turbo dizelski motor kojeg je razvio GM Powertrain. S ovim motorom nova Agila ima snagu 55 kW/75 KS, dostiže maksimalnu brzinu od 165 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za 13,9 sekundi.

 

Segment u porastu

Segment mini-jednovolumena bilježi još veći rast. U posljednjih deset godina ova kategorija narasla je od praktički nepostojeće do brojke od oko 750.000 vozila godišnje. Analitičari predviđaju za narednih osam godina povećanje na znatno više od milijun registracija, što bi značilo tržišni udio od 5,5%.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik