Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Renault Megane II
  Hrabar potez


Uz avangardan dizajn novi Megane se ističe i modernim, te donekle avangardnim tehnologijama. Iz Lagune je preuzeto rješenje kartice koja zamjenjuje ključ, sustava nadziranja tlaka u gumama…

Novi Renault Megane zaista je radikalan korak u dizajniranju automobila kompaktne klase u kojoj se već odavno niti jedan proizvođač nije usudio učiniti sličan dizajnerski eksperiment. Dovoljan je i jedan pogled da shvatimo u čemu su dizajneri ovog automobila tražili inspiraciju. Vel Satis, Avantime i Laguna kao elementi od kojih je sastavljen avangardni Megane – definitivno najhrabrije dizajniran automobil kompaktne klase.

Avangardan dizajn

Čini se da Renault polako ali sigurno preuzima ulogu koju je u prošlosti imao Citroen, a ta je da sve više proizvode automobile koji morate voljeti ili mrziti. Megane II upravo je takav automobil, može vam se sviđati ili ne, no nigdje neće proći nezapažen. U ponudi će s početkom prodaje biti dvije karoserijske verzije – s petora vrata i coupe. Za razliku od starog, još uvijek aktualnog modela, Megane u Cope verziji nije kraći od verzije s petora vrata te s njim dijeli jednako prostranu unutrašnjost. S dužinaom od 421 cm novi Megane ostaje u granicama kompaktne klase, dok u unutrašnjosti prostranošću odskače u smjeru više klase. Međuosovinski razmak od 263 centimetara (Megane II nastaje na novoj platformi koja je razvijena u suradnji s Nissanom) garantira veliki komfor na prednjoj i stražnjoj klupi, a prtljažnik s 330 litara zapremine prosječno je velik za automobil te klase. Dizajn unutrašnjosti je estetski uredan no istodobno moderan i razigran. I ovdje kao kod vanjskog izgleda teško da ćete prepoznati neki detalj iz starog Meganea. Unutrašnjost je bogata brojnim praktičnim pretincima, a uz nadoplatu možete u nju pustiti pregršt svjetla kroz dva krovna prozora koji se prostiru gotovo čitavom površinom krova. U ponudi će biti tri razine opreme (pack, comfort i luxury) no već će i osnovni model biti opremljen električnim paketom, ABS-om i drugim sigurnosnim pomagalima.

Nove tehnologije

Uz avangardan dizajn novi Megane se ističe i modernim, te donekle avangardnim tehnologijama. Iz Lagune je preuzeto rješenje kartice koja zamjenjuje ključ, no ono je još dodatno unaprijeđeno i poboljšano. Tako je sada uz nadoplatu dostupna njena «hands free» verzija koja potpuno otklanja bilo kakvu potrebu za stiskanjem «gumbića» ili guranjem kartice u čitač. Jednostavno, kada se približite na manje od 120 centimetara od automobila senzori prepoznaju vašu karticu, a na dodir kvake rukom vrata se automatski otvaraju. I motor se pali automatski, no tek nakon što stisnete papučicu spojke ili kočnice. Također iz Lagune dolazi sustav za automatski nadzor tlaka u gumama. U ponudi će kao dodatna oprema biti i xsenon svjetla s automatskom regulacijom visine snopa. Novosti se kriju i na polju sigurnosti. Uz uobičajene zračne jastuke u novi Megane će se ugrađivati i takozvani «anti submarining airbag». Riječ je o zračnom jastuku presvučenom tankim slojem (0,3 mm) čelika koji će se nalaziti u sjedalu te se aktivirati po potrebi. Prilikom aktivacije ovakav zračni jastuk ne izlazi iz sjedala već služi kao njegov učvršćivač koji sprečava da tijelo potone u sjedalo i znatno smanjuje mogućnost ozljeda kralježnice.

Novi štedljiviji motori

Za pogon novog Meganea od početka prodaje biti će zaduženo pet pogonskih strojeva. Tu su tri benzinca od kojih je najslabiji (1.4 16v – 98 KS) već poznat iz starog modela. Dva nova stroja nose oznaku VVT (varijabilno upravljanje ventilima) te razvijaju 115 (1.6 16v VVT) i 136 KS (2.0 16v VVT). I na ljubitelje dizela (ili njihove štedljivosti) se nije zaboravilo. Slabiji dizelski motor razvija 80 KS (1.5 dCi), a snažniji 120 KS (1.9 dCi). Oba motora poznata su već od prije iz Meganea ili nekih drugih modela Renaulta. Uz motore 2.0 VVT i 1.9 dCi serijski će se ugrađivati novi mjenjač s šest stupnjeva prijenosa, dok će preostali motori dolaziti uz novi mjenjač s klasičnih pet brzina. Što se performanasa tiće posebno trebamo istaknuti štedljivost VVT benzinaca, no i činjenicu da će s početkom prodaje najbrži Megane juriti «samo» 200 km/h uz ubrzanje do 100 km/h za 9.2 sekunde. Snažniji model za sada nije najavljen, no sigurno je da će i on uslijediti kroz otprilike godinu dana. Potpuno novo razvijeni ovjes trebao bi jamčiti visoku razinu komfora i dobro ležanje na cesti.

Cijene nepoznate do Pariza

Cijene novog Meganea ostati će nepoznanica najmanje do auto salona u Parizu, no prema najavama, unatoč velikom napretku kod novog Meganea, ne bi trebale previše rasti. Razlog tome bi prije svega trebala biti unaprijeđena tehnologija proizvodnje koja omogućuje da se novi Megane sastavi u dvostruko bržem vremenu od starog modela. U Renaultu planiraju prodati oko 5,5 milijuna primjeraka (do zamjene idućim modelom) novog Meganea, a već iduće godine planiraju zauzeti 14% tržišta u klasi kompaktnih automobila (stari model trenutno ima oko 11%).

Dubravko Kolarić, © www.vidiauto.com
Motori1.4 1.6 2.0 1.5 dCi 1.9 dCi
Snaga (KS):98 115 136 80 120
Maksimalna brzina (km/h)183 192 200 170 196
Ubrzanje 0-100 km/h (s)12,5 10,9 9,2 14,3 10,5
Dimenzije421x178x146
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik