Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen Tiguan
  Prema vrhu


Novi Volkswagenov kompaktni SUV ima jasne ambicije – kupcima ponuditi izvrsne terenske sposobnosti ali i suvereno osvojiti vrh prodajnih ljestvica u svojoj klasi.

Volkswagen nije imao gotovo nikakvog terenskog iskustva, a onda je na scenu stupio Touareg. Veliki, luksuzni SUV je dobro izgledao no VW-ov nedostatak off-road iskustva je upućivao na činjenicu kako je novi model koji, simbolično, nosi ime afričkog plemena, tek puki šminker za cestovno krstarenje. No, upravo suprotno. Naime, Touareg je izvrstan kada govorimo o cestovnoj vožnji no iznenađujuće sposobnim se pokazao i na zahtjevnim off-road terenima. S odlično položenim ispitom VW je udario dobre temelje i za manji SUV model.

 

Mini Touareg

Tiguan, čije je ime pak dobiveno glasovanjem preko 300.000 njemačkih ljubitelja automobila, na prvi pogled djeluje kao umanjeni Touareg. Upravo to učiniti će ga favoritom i kod onih koji traže sigurnost SUV-a ali u manjim dimenzijama koje su više pogodne za gradsko manevriranje. Automobil je dugačak 443 cm, 181 cm širok te 168 visok. To je tek 22 cm veća dužina od Golfa Plus ali i 33 cm manje od Touarega. Za gradsku džunglu, idealno.

 

Visoka kvaliteta

Interijer je gotovo preslikan sa spomenutog Golfa Plus, što će svakako dobro sjesti ljubiteljima njemačke marke. Isti su, svakako, navikli i na vrhunsku izradu i na odličan odabir materijala u kabini s čime Tiguan ostavlja vrlo ugodan dojam. Prostranost je također na visini, a svakako valja spomenuti i pomičnu stražnju klupu, moguće ju je pomicati 16 cm, čime prtljažni prostor varira od 470 do 600 litara.

 

Odličan na terenu

Pogon na sve kotače koristi novorazvijenu tehnologiju s Haldex spojkom preuzetu s Passata 4Motion. Ista je u Passatu namijenjena za cestovnu vožnju dok je kod Tiguana upotrijebljeno više novih detalja kako bi automobil postao spreman i za prave off-road izazove. Tu je i potpuno nov elektromehanički upravljački mehanizam koji apsorbira udarce u kamenje i sličan neravan teren. U praksi – vozač gotovo da ne osjeća kako automobil prelazi preko off-road terena te nestaje osjećaj kako upravljač želi «izletjeti» iz ruku.

 

Dva motora

Sam osjećaj u vožnji je na razini onog kod Golfa i sličnih modela. Dakle, vozač i putnici jednostavno nemaju osjećaj kako se voze u povišenom SUV-u što je svakako doprinos sigurnosti ali i vrhunski udobnoj vožnji. Tiguan se, na startu svog životnog ciklusa, nudi s dva motora. 2.0 TDI agregat je nov, a najveća je promjena uvođenje common-rail sistema. Motor razvija 140 KS, već sada ispunjava buduće Euro 5 norme te se nudi i s automatskim mjenjačem. Za ljubitelje benzinaca tu je izvrstan 1.4 TSI jednake snage.

 

2WD pogon

Nešto kasnije tržištu će se predstaviti i dva jača TSI motora, sa 170 i 200 KS te snažniji TDI sa 170 KS. Nadalje, VW priprema i verziju s pogonom samo na prednje kotače. Tiguan je dostupan u čak tri različite karoserijske izvedbe i po tome je jedinstven u klasi. Dvije su on-road izvedbe – Trend&Fun i Sport&Style, dok je za off-roadere namijenjena verzija Track&Field. Da je Volkswagen pogodio s Tiguanom svjedoči podatak o iznimnoj potražnji zbog čega su morali pojačati proizvodnju, a tome u prilog govori i adekvatno pozicionirana cijena koja počinje od 224.223 kune.

 

*više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 

4/2008, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik