Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Nissan Tiida
  Dobar koncept upakiran u običan izgled


U vremenu kada dizajn odlučuje o zahtjevima kupaca, Nissan je predstavio automobil kod kojeg je izgled sasvim u drugom planu.

Tiida, čije je ime izvedeno iz riječi koja dolazi iz japanskog dijalekta i koja u prijevodu znači vječna mijena, cjenovno se nalazi između Notea i Qashqaija i ona će privući kupce u potrazi za  konvencionalnijim tipom automobila. Dostupna je u verziji sa 4 ili s 5 vrata.

 

Iskoristivost ispred izgleda

S izborom između tri razine opreme/presvlaka, Tiida će u prvom redu privući kupce koji udobnost, kvalitetu i prostornost stavljaju iznad svih ostalih zahtjeva. Što ne znači i da će kupci  koji cijene dobar užitak u vožnji biti zakinuti. Tiida je napravljena na poznatoj Nissanovoj B platformi i dijeli izvedbu šasije s Noteom koji se ističe uzornom upravljivošću.

 

Četiri i pol metra

Koristeći Nissanovu B platformu, Tiida ima isti međuosovinski razmak od 2600 mm kao i Nissan Note. Ukupan dojam vozila s maksimalno pomaknutim kotačima prema rubu vozila jest da se ne ističe previše stilom, već svojom praktičnošću. Što se tiče dimenzija, Tiida je na samom vrhu C-segmenta. Obadvije izvedbe imaju vodeći međuosovinski razmak u klasi od 2600 mm, uz 1695 mm širine i 1535 mm visine.  Dužine 4474 mm, limuzinska izvedba duža je za 179 mm u odnosu na izvedbu hatchbacka od 4295 mm. Svi se ti dodatni milimetri mogu pronaći iza stražnjih kotača, a pomažu limuzini da ostvari zapreminu prtljažnika od 500 litara. Međutim, ni izvedba hatchbacka ozbiljno ne zaostaje po tom pitanju. Hatchback izvedba Tiide ima zapremninu tovarnog prostora od 300 litara, odnosno 425 litara s pomaknutom stražnjom klupom. Prednost ovih dimenzija koje su veće od prosječnih može se vidjeti unutar vozila. Prema veličini kabine Tiida nadmašuje sva vozila u ovoj klasi.

 

Tri motora

Tri motora koji zadovoljavaju normu Euro IV predstavljaju paletu koja će zadovoljiti većinu potreba. Dva benzinska motora, 1.6 odnosno 1.8-litreni, novi su Nissanovi proizvodi, zajedno s 1.5-litrenim dizelskim motorom s common rail sustavom koji je izrađen u Alijansi s partnerom Renaultom. Osnovni model je 1.6-litreni iz Micre 160SR, C+C i Notea. Sa snagom od 81 kW (110 KS) i 153 Nm zakretnog momenta, cjelokupna aluminijska izvedba znatno je lakša od sličnih izvedbi konkurentnih proizvođača i otprilike 25 kg lakša od Nissanove prethodne obitelji QG motora. Dostupan s petostupanjskim ručnim mjenjačem ili četverostupanjskim automatskim mjenjačem, Tiida 1.6 može doseći 186 km/h. Potrošnja u mješovitoj vožnji iznosi 6,9 l/100km, a zamjena je ulja potrebna svakih 30.000 km.

 

Posve novi 1.8 benzinac

Najbolji benzinski motor Tiide posve je nova 1.8-litrena (1797 cm3) izvedba motora. Taj motor dijeli slična obilježja izrade i postava s 1.6-litrenim motorom te razvija snagu od 93 kW (126 KS) s 173 Nm zakretnog momenta pri 4800 okr/min. Dostupan samo sa šestostupanjskim ručnim mjenjačem, Tiida 1.8 postiže najveću brzinu od 195 km/h. Potrošnja u mješovitoj vožnji iznosi 7,8l/100 km, dok je zamjena ulja potrebna svakih 30.000 km.

 

Renaultov dizelaš

Renault je razvio poboljšan turbopunjač i 1,5-litreni dCi motor s interkulerom sa 78 kW (105 KS) i značajnih 240 Nm zakretnog momenta pri 2,000 okr/min.  Poznata po svojoj kombinaciji performansi, štedljivosti i niskih emisija uz profinjenost i finoću, najnovija izvedba Renaultovog motora od 1461 cm3 i 8 ventila dolazi sa zadnjom generacijom Siemensove common rail tehnologije. Dostiže brzinu od 186 km/h, a potrošnja mu iznosi 5,2l/100km u mješovitoj vožnji. TIIDA s dizelskim motorom standardno je dostupna sa šestostupanjskim mjenjačem.

 

Iz Meksika

Tiida se već prodaje u Japanu i u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se zove Versa. Modeli namijenjeni europskom tržištu proizvodit će se u Nissanovoj tvornici Civac u Meksiku. Tiida se još proizvodi u Japanu i u Tajlandu. Cijena osnovnog modela iznosi 119.900 kuna.

 

6/2008, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik