Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Insignia
  Totalni zaokret


Opel će prvi put na London Motor Showu, od 23.7. do 3.8., javnosti predstaviti četverovratnu notchback i peterovratnu hatchback verziju svoje nove limuzine koja zamjenjuje Vectru.

1988. godine Opel je predstavio Vectru. Nakon 20 godina i tri generacije vrijeme je za zatvaranje poglavlja i otvaranje novog naziva Insignia. Već na prvi pogled jasno je kako Nijemci novim modelom žele pošteno zakoračiti u premium segment i tako uloviti korak s ljutim konkurentom, VW Passatom.

 

Elegancija prije svega

Nova Opel Insignia odlikuje se izvrsnim dizajnom. Karoserija kod obje varijante ima atletsku, no istovremeno elegantnu siluetu s linijom krova koja podsjeća na kupe. Dizajneri novog automobila namjerno su napravili te dvije verzije sličnima kako bi naglasili karakterističnu ljepotu najnovijeg Opelovog automobila iz srednjeg segmenta. S Insignijom Opel se konačno pozdravlja s tipičnim oštrim linijama i kockastim formama. Dužina novog modela je 4.830 mm dok je međuosovinski  razmak između kotača 2.737 mm, jednak kod notchbacka i hatchbacka. U odnosu na Vectru riječ je o 20 cm većoj dužini. Dosta, no upravo time nova Insignia želi vratiti i kupce Omege, vrlo uspješnog modela kojeg je pokušao zamijeniti nimalo uspješni Signum.

 

Aerodinamikom do niže potrošnje

Potrošnja goriva kod Insignije, emisija ugljičnog dioksida te vozna dinamika znatno su unaprijeđeni zbog velike aerodinamičnosti koja je usavršena tijekom više od 650 sati testiranja u zračnom tunelu. Rezultat je najbolji koeficijent aerodinamičnosti u segmentu: 0,27. Ponuda obje varijante, notchbacka i hatchbacka, od samog početka vrlo je bitna za tržište poput Velike Britanije i Francuske, na kojima peterovratne limuzine već tradicionalno uzimaju velik tržišni udio u segmentu srednje velikih automobila. Kupci iz Njemačke i Španjolske, s druge strane, preferiraju notchback-limuzine. Cijene za Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Njemačku, Austriju i Švicarsku bit će objavljene 22. srpnja u Londonu, a automobili će se naći u njemačkim zastupstvima u prosincu. Kod nas Insignija stiže početkom iduće godine. Opel očekuje da će se oba modela prodavati podjednako.

 

Sedam motora

Od samog predstavljanja javnosti Insignia će biti dostupna s bogatom ponudom motora. Bit će ponuđeno čak sedam motora, a svi su usklađeni s emisijskim standardima Euro 5 i dolaze sa šesterostupanjskim sustavom prijenosa. Četiri benzinska motora kreću se od četverocilindričnog snage 115 KS do modela V6 sa 260 KS. Tri nova turbo dizelska motora s izravnim ubrizgavanjem razvijeni su ekskluzivno za Insigniju. Zapremina im iznosi dvije litre, a snaga se kreće od 110 do 160 KS.

 

Pogon 4x4

Novo podvozje može se unaprijediti inovativnim i integriranim mehatroničkim sustavom FlexRide, kao i sofisticiranim sustavom pogona na sva četiri kotača - Adaptive 4x4. Njegova raspodjela okretnog momenta na četiri kotača osigurava vrhunsku stabilnost i držanje ceste, dok se istovremeno unaprjeđuju dinamičke performanse upravljanja. Nadalje, Insignia će se predstaviti i s adaptivnim svjetlima AFL s čak 9 programa. Ovisno o uvjetima (otvorena cesta, autoput, grad, kiša...) svjetla će se prilagođavati kako bi vozaču pružila najučinkovitiju osvjetljenost. Opel očekuje 5 zvjezdica na Euro NCAP-u, a što se tiče ergonomije i komfora tvrde kako će Insignia  postaviti nove standarde u klasi.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 

7/2008, © www.vidiauto.com

 
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik