Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Renault Ondelios
  Francuska ugoda


Namijenjen ljubiteljima dugih putovanja željnim udobnosti i profinjenosti, Ondelios simbolizira Renaultovu viziju crossovera visoke klase: uživanje u udobnoj vožnji uz brigu za okoliš.

4,80 metara dug i 1,60 metara visok, Ondelios ima vrlo aerodinamične karakteristike inspirirane iz svijeta avijacije s otporom zraka od samo 0,29 Cx. «Inspiriran kretanjem više nego brzinom, Ondelios je novi odgovor na poziv na putovanje» objašnjava Patrick Le Quément, direktor Dizajna Renault.

 

Izgled budućnosti

Povezana usisnom rešetkom boje aluminija, svjetla također sugeriraju fluidnost i kretanje. Žarulje funkcioniraju pomoću elektroluminiscentnih dioda visoke učinkovitosti pa stoga dulje traju. Još jedna odlika Ondeliosove aerodinamičnosti, stražnja svjetla u obliku bumeranga ugrađena u karoseriju okružena su ekstraktorima zraka za kontrolu protoka zraka iz unutrašnjih blatobrana. Staklena struktura krova naglašava zračni izgled vozila i omogućava svjetlosti da ulazi u kabinu. Strmo vjetrobransko staklo širi se prema poklopcu motora i još više naglašava osjećaj eteričnosti.

Bočna vrata tipa leptir stilu automobila daju dodir elegancije. Vrata, također velikim dijelom staklena, podižu se vertikalno, dok se obloga praga spušta kako bi pristup vozilu bio što lakši.

 

Iz jednog dijela

Tamno plava antracit boja karoserije savršeno je usklađena s bojom ostakljenih površina, što vozilo čini kao da je napravljeno iz jednog dijela i jedne boje. Stražnji profilirani vizir kliže u unutrašnjost vozila kako bi omogućio prozračivanje kabine. Postavljen na sedmerokrakim aluminijskim naplatcima od 23 inča, Ondelios potvrđuje svoj profilirani stil. Propelerski dizajn naplataka omogućava usmjeravanje zraka prema bočnim dijelovima šasije kako bi spriječio turbulencije. Ovaj koncept kotača moguć je zbog ugradnje perifernih disk kočnica.

 

Avionska sjedala

Ondelios otkriva elegantnu unutrašnjost u skladu s pozivom na putovanje koji sugerira njegov vanjski izgled. Kao prvo, Ondelios nudi velik unutrašnji prostor. Konceptualno vozilo je opremljeno s tri reda sjedala u kojima se može smjestiti šest odraslih osoba. Ove eterične fotelje s istaknutim montažnim elementima daju utisak lebdjenja. Podsjećaju na avionska sjedala svojom posebnom kinematikom: njihov električno podesivi naslon pomiče se u položaj «velike udobnosti» kao u poslovnoj klasi, a putnici mogu izvlačiti podložak za noge po želji. Iako njihov tanak oblik sugerira laganost, njihov dizajn je poput velikih fotelja u kojima se putnik može sklupčati i uživati u udobnosti i podršci. Različite komande u skladu s Renaultovim pristupom Touch Design jamče jednostavnu ergonomiju. Svaki putnik (uključujući i one u trećem redu sjedala) ima vlastiti, interaktivni prijenosni multimedijski zaslon Samsung, koji se može koristiti za razmjenu podataka ili igranje igrica s drugim putnicima. Zvučnici su također integrirani u naslone za glavu. Višezonske komande klima uređaja nude mogućnost individualnog podešavanja temperature.

 

Dva elektro motora

Uz veliki rad na aerodinamičnosti, neki elementi Ondeliosove strukture napravljeni su od prirodnih lanenih vlakana radi veće mogućnosti recikliranja. Uzimajući u obzir obvezu da vozila budu što lakša, karoserija je od ugljika, a stakla od polikarbonata. Ondelios je opremljen hibridnim motorom koji kombinira snažniju verziju od 205 KS (150 kW) motora 2.0 l dCi s dva električna motora sprijeda i straga. Ovi električni motori od 20 kW svaki djeluju u blagom hibridnom načinu, dajući motoru dodatni poticaj kad je potrebno. Koriste tehnologiju «brake & boost» za prikupljanje energije tijekom kočenja koju prenose u motor za veće ubrzanje. Motor smješten u prednjem dijelu vozila također koristi tehnologiju štednje gorive tipa «Stop & Start».

 

Niska emisija CO2

Električni motor smješten na stražnjem mostu upravlja stražnjim kotačima u slučaju da senzori ESP-a otkriju gubitak motorike, pa tako pružaju Ondeliosu sposobnosti vozila s pogonom 4x4. Vozilo je opremljeno litij-ionskom baterijom koja može razviti snagu do 4kW/h. S okretnim momentom od 450 Nm između 1700 i 3800 okr/min, diesel motor nudi udobnost i fleksibilnost u svim razinama prijenosa tijekom dugih putovanja. Motor 2.0 l dCi omogućava Ondeliosu ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 7,8 sekundi. U kombinaciji s automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom i 7 brzina, ovaj motor pruža izniman užitak u vožnji uz potrošnju od samo 4,5 l/100 km i vrlo ograničene emisije CO2 od 120 g CO2 / km za vozilo visoke klase.

 

Bliska budućnost?

Ondelios je aerodinamični crossover koji poziva na putovanje i koji je rođen za otvorenu cestu. On je dokaz da su briga za putnike i okoliš u potpunosti kompatibilne. Ovim konceptualnim automobilom Renault prikazuje svoju viziju vozila visoke klase iz bliske budućnosti.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik