Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Nissan Murano
  Još radikalniji


S novim izgledom, poboljšanim performansama i profinjenošću, brojnim inovativnim obilježjima i, ponajprije, novom unutrašnjošću, stiže novi Murano.

Kad je izvorni Murano prije pet godina uveden na tržište Sjedinjenih Američkih Država, odmah je naišao na dobar prijam kod kupaca koji su tražili sportsku vožnju u vozilu s najboljim elementima SUV-a. Crossover je ubrzo postao pojam o kojem su svi počeli govoriti, posebice kad se taj koncept proširio i u Europu. Murano je u Europi predstavljen 2005., a njegov je uspjeh bio ključan za razvoj Nissanova Qashqaija, izvornog kompaktnog crossovera.

 

Zajednički DNK

S dizajnerskog motrišta, očito je da Murano druge generacije svoj DNK dijeli s izvornikom. Silueta i prema gore uzdignuta linija stražnjih bočnih prozora – prepoznatljivo obilježje Nissanovih crossovera – zadržane su, ali je svaki karoserijski element nov. Najvidljivije promjene načinjene su na prednjem i stražnjem dijelu, s očito različitim dizajnom svjetala sprijeda i straga. Umjesto okomito postavljenih svjetala izvornika, tu su sad elegantna vodoravna koja se protežu preko prednjeg dijela. Naglašavajući obiteljsku vezu, stražnja su svjetla oblikom slična onima na Qashqaiju. Mnogo dojmljiviji profil dobiven je promjenom kuta bočnih vrata i stakala, kako bi prozori postali zaobljeniji, dok su blatobrani sad uglatiji radi robusnijeg i sportskijeg izgleda. Također je zadržao mnoge dimenzije izvornika – širok je 1880 mm, visok 1730 mm, a međuosovinski mu razmak iznosi 2825 mm – ali je s ukupnom duljinom od 4834 mm od originala dulji za 64 mm.

 

Luksuzna unutrašnjost

Kad je riječ o unutrašnjosti, doista luksuzni interijer pomiče novi Murano među automobile poslovnog razreda. Novi instrumenti, nova sjedala, profinjena ugođajna rasvjeta i poboljšani materijali – uključujući dvostruko prošivenu kožu i detalje od pravog aluminija – unutrašnjost su od sportskog SUV-a uzdigli na standard luksuznih limuzina. Kako bi naglasio povećanu profinjenost, novi Murano prepun je obilježja namijenjenih da život u pokretu učine još udobnijim. Među njima su i automatizirana peta vrata, kao i nasloni stražnjih sjedala koji se mogu spustiti jednim jednostavnim pokretom. Usto, nasloni se također mogu podignuti daljinskom komandom. Automobil također raspolaže ostakljenim krovom pune dužine spremnim da unutrašnjost okupa sunčevom svjetlošću. Stražnji je dio staklenog krova nepomičan, dok se dio iznad prednjih sjedala može otvoriti i pomaknuti straga kako bi u kabinu ušao svjež zrak. Panoramski stakleni krov moći će se naručiti na hrvatskom tržištu od 2009. godine.

 

Multilink

Osnova novog Murana je Nissanova najnovija D-platforma, već viđena na Altimi, modelu za američko tržište. Otprilike je 50 posto kruća nego kod prethodnog modela, pa je novi Murano jednako agilan kao i prije, ali uz mnogo profinjenija vozna svojstva i udobnost. Konstrukcija ovjesa sad uključuje multilink postav straga radi bolje preciznosti upravljanja, dok servoupravljač osjetljiv na brzinu poboljšava manevarska svojstva na malim brzinama i nudi više osjećaja na većim. Za pogon na sve kotače zadužena je Nissanova napredna ALL MODE 4x4-i tehnologija.

 

Prerađeni motor

Premda novi Murano i dalje pogoni 3,5-litrena inačica Nissanova višestruko nagrađivanog motora serije VQ, on je radi povećanja snage i manje potrošnje uvelike izmijenjen. Snaga mu je porasla na 256 KS, a okretni moment sad iznosi 334 Nm. Poboljšanim performansama i manjoj potrošnji goriva također pridonosi prerađeni napredni CVT (bezstupanjski) mjenjač. Veliki Murano tako postiže najveću brzinu od 210 km/h, a od 0-100 km/h ubrzava za dojmljivih 8 sekundi.

 

Kamera i za bočno parkiranje

Možda najdomišljatije obilježje novog Murana su kamere za pomoć kod parkiranja. Uz već pomalo standardnu stražnju kameru, novi Murano ima još jednu kameru ugrađenu u zrcalo na suvozačkim vratima. Slika na konzolnom zaslonu vozaču pokazuje svaku prepreku koja bi tijekom manevara parkiranja mogla biti skrivena u mrtvom kutu.

 

Malo manje od pola milijuna

Novi Murano, poput prethodnika, predstavlja posebnu filozofiju izrade automobila koji ne spadaju u tipične SUV-ove. Pravi crossover, u punom smislu te riječi, nudi se po cijeni od 477.500 kuna.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik