Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Renault Megane
  Vraćanje u normalu


Nakon dvojbenog izgleda prošle generacije, Megane se vraća korijenima. No, i ovaj puta francuski kompakt donosi priličnu dozu avangarde.

Linije novog Renault Megana su rezultat želje za proizvodnjom automobila uočljivog na prvi pogled. Novi Renault Megane je robustan, s jakim naglaskom na oblik i završni izgled karoserije, kao i na materijale koje koristi. Rezultat je obiteljska berlina dužine 4,30 m, s razmakom osovina od 2,64 m. Široki razmak između kotača (1,55 m) jamči dobro ležanje na cesti i osjećaj stabilnosti, naglašen strmim stražnjim vjetrobranom i cijelim dizajnom stražnjeg kraja vozila. Brisači stakla su estetski skriveni ispod linije poklopca motora, odabir koji također ide u korist boljim akustičnim i aerodinamičnim karakteristikama.

 

Prepun opreme

Unutrašnjost novog Renault Megana opremljena je praktičnim karakteristikama za veću udobnost i ergonomiju. To uključuje kombinirane analogne i digitalne brojače s novim sučeljem limitatora-regulatora brzine u boji. Osim toga ima i opremu koja se obično povezuje s višim segmentom, kao što je automatska parkirna kočnica, hands-free ulazak i pokretanje vozila, automatsko zaključavanje vozila kad se vozač udaljava od auta, navigacijski sustav Carminat Bluetooth DVD i audio sustav po mjeri (3D Sound by Arkamys). Obujam prtljažnika od 405 dm3 je među najboljima u segmentu.

 

Bolji upravljač, jače kočnice

Novi servo upravljač pruža bolju usklađenost vozačevih naredbi i reakcije sustava, te smanjuje fenomen inercije za upravljačem. Uz dinamične kvalitete šasije, novi Megane ima vodeće kočione performanse u svojoj kategoriji zahvaljujući velikim dimenzijama kočnica. Kombinacija prednjih ventiliranih diskova od 296 mm i stražnjih diskova od 260 mm omogućava novom Meganu zaustavljanje nakon ponovljenog kočenja sa 100 km/h za samo 37 metara, što predstavlja jednu od najboljih kočionih udaljenosti u segmentu.

 

Pregršt dizelaša

Od lansiranja novi Megane će raspolagati temeljito obnovljenom gamom dCi i TCe (Turbo Control efficiency) motora koja kombinira umjerenu potrošnju i užitak u vožnji. Motori dCi 85 i dCi 105, već su poznati, a dopunjeni su motorom dCi 90 i dCi 110 s filterom za čestice. Svaki od ovih motora ispušta manje od 120g CO2/km. Novi dCi 130 koristi najnapredniju tehnologiju izgaranja i turbo punjenja s emisijom od samo 135 g/km CO2. Najveća snaga (130 KS/ 96 kW) također je brže dostupna (pri 3,750 o/min umjesto pri 4,000 o/min), a najveći okretni moment (300Nm) dostupan je od 1,750 okr/min umjesti 2,000 o/min. Ovu će ponudu uskoro dopuniti dCi 160 s ručnim mjenjačem i dCi 150 uparen s automatskim mjenjačem.

 

Turbo benzinci

Ovisno o tržištu, ponudu benzinskih motora činit će motori 1.6 16V 100KS i 110KS, kao i 2.0 16V 140KS i TCe 180. Motor 2.0 16V bit će dostupan od lansiranja s ručnim mjenjačem sa 6 brzina, dok će trajno varijabilni mjenjač za ovaj motor biti uveden kasnije. Renaultov zadnji benzinski motor, TCe 130 bit će uvršten u katalog na proljeće 2009. godine. U ponudu Novih Megana uključit će se i motori kompatibilni s biogorivom (bioetanol i biodiesel).

 

Ekolog

Osim što je veći i prostraniji, novi Megane je u prosjeku 8 kg lakši od svog prethodnika. Kombinacija manje težine i optimalne aerodinamike dovela je do iznimno male potrošnje goriva i emisija CO2, ali  ne nauštrb užitka u vožnji i voznih karakteristika. Dizajniran je da pruži najbolju sigurnost u klasi. Naslijedio je dvostruke senzore za bočni sudar i zračne jastuke iz dva dijela kao na Laguni III koji umanjuju posljedice bočnih sudara. Ekološki naglasak prepoznatljiv je po 95 % mase koja se može ponovno iskoristiti na kraju životnog vijeka, dok je skoro 12 % plastike reciklirano i iznosi prosječno 22 kg po automobilu.

 

Još pet modela

Do 2010. obitelj novih Megana činit će šest različitih modela. Ovih šest modela osmišljeno je  isključivo za kupce na europskim tržištima i proizvodit će se u Palenciji (Španjolska) i Doualu (Francuska). Na tržištima izvan Europe bit će dostupni drugi modeli opremljeni posebnim tehničkim rješenjima u skladu s lokalnim uvjetima korištenja.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik