Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Porsche Boxster
  Redizajn bestselera iz Stuttgarta


Redizajn je donio tek neznatne izmjene na samom izgledu, no zato su oba modela dobila snažnije motore što je postignuto modificiranjem Vario Cam tehnologije zakretanja bregaste osovine.

Činjenica kako je Porsche tek nakon šest godina odlučio minimalno redizajnirati već duže vrijeme najprodavaniji model u svojoj gami dovoljno govori o njegovoj atraktivnosti. Što je novo na Boxsteru?

Brojna poboljšanja

Na prvi pogled oko laika neće vidjeti ništa novo, no pravi poznavatelji Porschea odmah će prepoznati redizajnirane usisnike zraka u samim kutovima prednjeg branika, bočne usisnike u boji karoserije, nove aluminijske naplatke, bijele pokazivače smjera na stražnjim svjetlima te drugačiji dublji stražnji odbojnik s novo dizajniranom ispušnom cijevi. Ono što nećete primijetiti dok je Boxster u mirovanju je stražnji spojler koji je također redizajniran, a vidjeti ga možete tek kad Boxster dostigne brzinu od 120 km/h. Nov je i platneni krov koji sada uvelike podsjeća na hard-top verziju s time da je stražnje plastično staklo zamijenjeno kudikamo boljim rješenjem od stakla. Unatoč ovoj činjenici vrijeme otvaranja ili zatvaranja ostalo je na istoj razini, odnosno fantastičnih 12 sekundi.

Snažniji motori

Novi motor u slabijem modelu razvija 228 KS pri 6300/min odnosno 8 KS više u odnosu na prethodni model ili čak 24 KS više od prvog Boxstera predstavljenog 1996. godine. Okretni je moment povećan na 260 Nm pri 4700/min, a za ubrzanje do 100 km/h slabijem je Boxsteru potrebno 6.4 sekundi ili 0.2 s manje od modela koji zamjenjuje. Serijski se ugrađuje vrhunski peterostupanjski manualni mjenjač kojeg je uz nadoplatu moguće zamijeniti isto tako vrhunskim Tiptronic S mjenjačem kada se brzine mijenjaju pomoću tipaka na volanu. Top ponudu predstavlja model Boxster S koji iz 3.2 litrenog bokser šestaka razvija točno 260 KS pri 6200/min (također 8 KS više u odnosu na prethodnika). Okretni moment sada broji 310 Nm okretnog momenta pri 4700/min što je bio i razlog za modificiranje odlične manualne 6-stupanjske mjenjačke kutije. I za ovaj je model moguće naručiti Tiptronic S mjenjač, no iz prve vam ruke savjetujemo kako je Porscheov manualni mjenjač puno bolje rješenje od gumbića na volanu. Pravi sportski feeling, po našem skromnom mišljenju, dobiva se samo igrom ručice mjenjača i spojke. Na kraju krajeva i brojke to potvrđuju – 5.7s naprema 6.4s u korist “šaltanja” pri ubrzanju do 100 km/h. Potrošnja je kod oba modela smanjena zahvaljujući novom engine management sustavu koji upravlja novo razvijenom Vario Cam tehnologijom zakretanja bregaste osovine do 40 stupnjeva.

Mnogo Porschea za manje novaca

Ostale komponente nije bilo potrebno mijenjati što samo dokazuje kako je Boxster od prvog dana bio vrhunski sportski automobil bez mane. Struktura je zadržala izuzetnu krutost te je poniranje karoserije prilikom jakih ubrzanja i kočenja svedeno na minimum. Status automobila s najboljim kočnicama vrijedi za sve modele iz Stuttgarta pa tako i za Boxster. Samoventilirajući perforirani diskovi s četiri aluminijska klipa omogućuju najvišu razinu aktivne sigurnosti. Interijer je također izmjenjen samo u detaljima, a najvažnija je novost novi PCM sustav komunikacije koji uključuje radio c CD-om, navigacijski uređaj, putni kompjuter i GSM telefon. Sve se informacije prenose na ekranu u boji dimenzija 16:9. Prodaja redizajniranog Porscheovog roadstera počinje u rujnu i nema sumnje kako je pred roadsterom iz Stuttgarta svjetla budućnost.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
ModelBoxster Boxster S
Obujam (cm3)2687 3179
Snaga (KS)228 @ 6300/min 260 @ 6200/min
Ubrzanje (0-100) 6.4 (7.3)* 5.7 (6.4)*
Maksimalna brzina (km/h)253 (248)* 264 (258)*
*podaci u zagradama odnose se na Tiptronic S
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik