Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Ferrari Enzo Ferrari
  As good as it gets!


Hommage slavnom Commendatoreu Ferrari je iskazao na najbolji mogući način. Sprint do 100 km/h traje samo 3.7 sekundi, do 200 km/h tek 9.5s, a najveća brzina premašuje 350 km/h. Bolje ne može….no samo do iduće evolucije cestovne Formule 1.

I dok smo svi očekivali kako će nova izvedba cestovne verzije Formule 1 napravljena u najboljoj talijanskoj kuhinji za spravljanje automobila nositi ime F60, ovaj su nas puta tri vodeća kuhara iz Maranella iznenadila. Naime na press konferenciji gospoda Luca di Montezemolo, Piero Ferrari i Amedeo Felisa ponosno su predstavili state of the art automobilske industrije – Ferrari Enzo Ferrari.

Hommage Enzu

Vjerojatno je i laicima jasno kako je bolid naziv dobio po slavnom osnivaču ove tvrtke i jednom od najpoznatijih Talijana diljem svijeta uopće – gospodinu Enzu Ferrariju. Poznato je kako je Commendatore uvijek tražio najbolje od svojih automobila, ponekad izluđujući svoje suradnike, no vjerujemo kako bi s ovim “masterpieceom” i sam Commedatore bio itekako zadovoljan. Krenimo od motora. Prema riječima tehničkog direktora Ferrarija gospodina Amedea Felise V12 je bolje rješenje za cestovni bolid od V10 motora koji se trenutno koristi u Formuli 1. A mi mu vjerujemo u potpunosti. Posebna konstrukcija glave cilindara kao i komore za sagorijevanje i varijabilna geometrija usisa samo su detalji koji podsjećaju na F1. Čak 660 konjskih snaga Enzo razvija pri visokih 7800/min uz vrijednost okretnog momenta od 657 Nm pri 5500/min. Sprint do 100 km/h traje samo 3.7 sekundi, do 200 km/h tek 9.5s, a najveća brzina premašuje 350 km/h. Brzine se mijenjaju pomoću polugica smještenih iza volana, a snaga se prenosi na stražnje kotače pozamašnih dimenzija 345/35-19.

Poput Formule 1

Dizajn popisuje Pininfarina, razumije se. Enzo najbolje izgleda sprijeda s visoko podignutim nosom koji neodoljivo podsjeća na Formulu 1. Ništa nije obično na ovom automobilu, pa tako ni veliki bočni usisnici zraka ili vrata koja se na jedinstven načinu otvaraju prema gore. Motor je preko prozirnog pokrova vizualno dostupan sretnicima koji će na cesti imati prilike ugledati jedan od 349 primjeraka. Savršenu liniju u statici ne remeti nikakvo krilo no ono se pri većim brzinama automatski podiže i uz difuzore i Venturijeve kanale donosi potisak na karoseriju od 344 kg pri 200 km/h te čak 775 kg pri 300 km/h. Potisak na karoseriju pri različitim brzinama moguće je regulirati posebnim aerodinamičkim sistemom čije korištenje u F1 nije dopušteno. Cjelokupnu aerodinamičku sliku zaokružuju dva ogromna difuzora na stražnjem kraju automobila, no koliko je sati automobil proveo u zračnom tunelu najbolje vam može pokazati slika snimljena iz ptičje perspektive. Tada najbolje shvaćate kolika je važnost protoka zraka pri velikim brzinama. Ovjes je također izvedenica onog u bolidu F1. Amortizeri su smješteni horizontalno, a razmak između tla i karoserije moguće je regulirati podesivom prednjom osovinom.

«Samo» 700.000 Eura!!!

Ugljična vlakna i keramika korišteni su za izradu šasije i ogromnih diskova, kao i za dijelove u unutrašnjosti gdje F1 “feeling” najbolje oslikava sportski volan s gumbićima za reguliranje nivoa prednje osovine, ASR-a, hoda unazad, podešavanja ovjesa (sportski i trkaći «mod»), i displeja kao i pokazivačima smjera. Uz to na volanu su i led diode brojača okretaja po uzoru na Schumacherov bolid. Ispred volana se nalaze dva okrugla instrumenta s crvenom podlogom – veći ima maksimalnu vrijednost od 10 000 (o/min!!!), a manji od 400 (km/h!!!). I za kraj, sretnici koji posjeduju otprilike 700 000 Eura dolaze direktno u Maranello gdje isprobavaju jednu od 16 mogućih sjedaćih pozicija i biraju između četiri veličine crvenog školjkastog sjedala od ugljičnih vlakana. Kad 349 sretnika napokon uredi svoj bolid već će pri prvom startu biti raketirani poput Schumachera na startu u Monzi zahvaljujući launch control sistemu iz Formule 1.


MotorV12, 5998 cm3
Snaga (kW/KS)485/660 @ 7800/min
Okretni moment (Nm)657 @ 5500/min
Ubrzanje (0-100, 0-200 km/h)3.7s, 9,5s
Maksimalna brzina (km/h)+350 km/h
Masa, dimenzije (DxŠxV)1365 kg, 4702x2035x1147mm
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik