Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Nissan Nuvu
  Mali na struju


Gradovima prijete pogubne promjene. Za pet do sedam godina u gradskim će sredinama živjeti oko 55 posto svjetskog stanovništva, što bi moglo izazvati potpuni prometni kolaps. Nissan nudi slijedeće rješenje.

Ne poduzme li se štogod, izraz "osobna pokretljivost" dobit će neskriveno ironičan prizvuk. Pogledate li automobile u tipičnoj prometnoj gužvi, primijetit ćete da u velikoj većini sjedi samo vozač, a četiri mjesta su prazna. U ponekom je i suvozač, a katkad ćete vidjeti tri putnika. Pun je automobil pak iznimno rijetka pojava.

 

Novi pogled na prijevoz

Nissanova vizija budućnosti gradskog prijevoza uobličena je u Nuvuu, doslovno "novom pogledu" na automobil koji ćemo voziti polovicom idućeg desetljeća. Kompaktan – dug je samo tri metra – Nuvu je konceptno vozilo s jedinstvenim rasporedom sjedala 2+1. Namijenjen je stanovnicima gradova koji ne žele činiti ustupke nauštrb vlastitog osjećaja slobode ili udobnosti, ali koji shvaćaju da se "nečega valja odreći".

 

U Tokiju serijski EV

Nissan je već objavio da će na Tokijskom sajmu automobila 2009. predstaviti EV (Electric Vehicle) za serijsku proizvodnju čija bi prodaja u Japanu i Sjevernoj Americi trebala početi 2010. Nuvu nije taj automobil, premda s njim dijeli dio tehnologije koja će se naći u serijskom automobilu, nego koncept koji prikazuje kako bi Nissanov EV mogao izgledati za tri do pet godina. Dugoročno, Nissan predviđa kako će se cijela njegova paleta temeljiti na vozilima s nultom emisijom, neovisno o njihovoj veličini, klasi i namjeni. Nuvu – ili njegova proizvodna inačica – samo je jedan element te budućnosti bez emisija.

 

Samo tri metra

Sagrađen na jedinstvenoj platformi, Nuvu je dug samo tri metra i postavljen na međuosovinski razmak od 1980 mm, no zahvaljujući visini od 1700 mm i širini od 1550 mm ima veliku i prozračnu kabinu. Te dimenzije jamče dovoljno prostora za veliku većinu gradskih putovanja. Nuvu ima dva klasična sjedala i treće koje se prema potrebi može rasklopiti. Ali, za razliku od nekih dvosjeda trenutačno na tržištu, riječ je o iznimno praktičnom rješenju s dovoljno prostranim prtljažnikom za uobičajene odlaske u kupnju.

 

Iako malen, vrlo udoban

Prioritet u unutrašnjosti dan je vozačevoj udobnosti  – koji stoga uživa u prostranosti C klase, a može i povesti jednog ili dva putnika. Standardno suvozačevo sjedalo postavljeno je pokraj, ali velikim dijelom iza vozačeva sjedala, što suvozaču omogućuje da ispruži noge. Ispred suvozačeva sjedala nalazi se treće, povremeno sjedalo, koje se može sklopiti i spremiti ispod središnje konzole. Ali čak i kad se rabi treće sjedalo, oba putnika imaju dovoljno prostora za noge. Radi smanjenja mase i dimenzija, središnji je dio trećeg sjedala izrađen od čvrste, ali udobne mreže. Prednost takve izvedbe u stilu viseće ležaljke krije se i u tome što omogućuje da topao ili hladan zrak kruži oko putnikova tijela.

 

Recikliranje

Mnogi materijali rabljeni u Nuvuovoj unutrašnjosti odražavaju sve veću brigu za okoliš. Podnica je izrađena od listastih ploča od prešanih drvenih vlakana i učvršćena protukliznim gumenim umecima od recikliranih automobilskih guma. Sjedala su također izrađena od recikliranih materijala. Komande su najjednostavnije moguće. Sve glavne funkcije – upravljanje, kočenje, prijenos i gas – izvedene su sustavom "By wire". Automobilom se upravlja palicom poput zrakoplovne: između krajnjih položaja samo je jedan okret pa je upravljanje veoma izravno, a u gradu to znači okretnost i manevarske sposobnosti. Nuvuov krug okretanja iznosi samo 3,7 metara.

 

Struja

Nuvuov elektromotor ugrađen je straga i pogoni stražnje kotače, ali njegove specifikacije, uključujući snagu i okretni moment, zasad nisu objavljene. Objavljeno je, međutim, da ima autonomiju od 125 km i da mu je najveća brzina 120 km/h. Slično tome, premda možemo otkriti da su akumulatori najnovijeg pločastog litij-ionskog tipa i da imaju kapacitet od 140 Wh/kg (vat-sata po kilogramu), ukupni kapacitet akumulatora i broj modula zasad je tajan. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, akumulatori se mogu ugraditi pod sjedala ili podnicu vozila pa težište može biti maksimalno nisko. Deset do dvadeset minuta punjenja osigurat će dovoljno energije za kratka putovanja, a potpuno punjenje praznog akumulatora iz kućne utičnice trebalo bi trajati između tri i četiri sata.

 

Električni Nissan

Nuvu je, zaista, gradsko vozilo budućnosti. Koliko će pak ideja serijski Nissanov električni automobil preuzeti od Nuvua ali i Mixima i Piva, odnosno Piva 2, tek ćemo vidjeti. Svakako, jedva čekamo.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik