Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW Z4
  I bavarski roadster s tvrdim krovom


Nakon modela Z3 i potom Z4, koji se na tržištu održao šest godina, Bavarci nam serviraju novu generaciju poželjnog roadstera koji sada, po prvi puta, platneni krov mijenja tvrdim.

Je li taj potez u konačnici dobar, pokazati će kupci, no jedno je sigurno – novi Z4 ponovo konkurira za najlijepši automobil u klasi. Dapače, sada je, složiti će se mnogi, to upravo ono što očekujemo od BMW-a jer prošloj su generaciji mnogi spočitavali upitan izgled stražnjeg kraja. Isti nema nikakvih doirnih točaka s prošlim modelom i pomalo podsjeća na onaj viđen kod serije 6.

 

Morski pas

Što se tiče ostalih kuteva, dakle sprijeda i s boka, novi Z4 donosi očekivani obiteljski izgled modernih BMW-a koji je ovdje još agresivniji, kako i nalikuje jednom sportskom modelu. Vrlo fluidne i meke linije s naglašenim izgledom koji podsjeća na morskog psa. Tu, na boku, je i škrga te je sličnost s moćnim morskim grabežljivcem i više nego očita.

 

Tvrdi krov

No, to je Z4 sa spuštenim krovom, a kada se isti podigne, roadster postaje nešto posve drugačije od dosad poznatog. Naime, u BMW-u su odlučili mekani platneni krov, korišten na dvije prethodne gneracije, zamijeniti tvrdim sklopivim, takozvanim CC krovom. Mnogi će odmah pohvaliti ovo rješenje, no, tu bi esteti mogli reći kako je BMW ipak trebao zadržati platneni krov, koji po mnogima djeluje puno elegantnije.

 

Veći i prostraniji

A to ima i svoje posljedice. Naime, iako napravljen od aluminija, sklopivi krov je otežao automobil pa tako novi Z4 u prosjeku teži gotovo stotinu kilograma više od svojeg prethodnika, odnosno ukupno gotovo tonu i pol. Ipak, iako teži, novi je Z4 veći od modela kojeg zamjenjuje – nekoliko je centimetara duži i širi što automatski znači kako će putnici uživati u većoj prostranosti. Uz to, u BMW-u tvrde kako novi krov donosi i više staklenih površina što znatno povećava preglednost.

 

Ugodna kabina

Unutrašnjost je također prošla opsežne preinake, posebice u području središnjeg grebena s instalacijom novog i-Drive sustava. Kabina djeluje zantno profinjenije i elegantnije, posebice usporedimo li ju s onom kod prvog modela – Z3. Tu je veliki displej za kontrolu audio sustava i navigacije te 80-gigabajtni disk za pohranu mapa i glazbe.

 

Adaptivni M-ovjes

Novi Z4 je zadržao idealan raspored težine od 49 naprema 51 posto u korist stražnje osovine. Pravu tehnološku poslasticu predstavlja adaptivni M-ovjes. Isti pomoću elektronike kontrolira čvrstoću ovjesa te ju prilagođava uvjetima na cesti. Bavarci itiču kako je sustav toliko brz da će automatski prilagoditi krutost stražnjih kotača nakon što prednji pređu preko rupe ili oštećenja na cesti. Uz ESP, koji se može potpuno isključiti, tu je i Dynamic Drive Control, podesiv u tri razine. Taj sustav modificira brzinu odaziva gasa, osjetljivost ESP-sustava, direktnost upravljača, izmjene brzina automatskog mjenjača i krutost ovjesa.

 

sDrive

Još jedna novost je uvođenje naziva sDrive za modele sa stražnjim pogonom. Osnovni model stoga će se zvati SDrive 23i, a pogoniti će ga 2,5 litreni redni šesterocilindrični motor sa 204 konja i 250 Nm okretnog momenta. Prati ga sDrive 30i s rednim šestakom snage 258 konja i 310 Nm, dok je za najsnažniji sDrive 35i rezerviran biturbo punjeni redni šesterocilindraš sa 306 konja i 400 Nm okretnog momenta.

 

I DSG

Svi modeli standardno dolaze s ručnim šesterostupanjskim mjenjačem. Kupci mogu izabrati i automatski šesterostupanjski mjenjač s polugicama za izmjenu brzina smještenim iza kola upravljača, dok najsnažniji motor može biti uparen i s automatiziranim sedmerobrzinskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

 

Odlične performanse

Već osnovni Z4 od 0-100 km/h ubrzava za 6,6 sekundi, dok najsnažnijem modelu za isto treba sekunda i pol manje. Pritom je dvama snažnijim modelima maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h, dok sDrive 23i može doseći 242 km/h.

 

Zasada bez M-a

Za razliku od svojeg prethodnika koji se radio u Američkom Spartanburgu u Južnoj Karolini, novi Z4 proizvoditi će se u njemačkom Regensburgu. Nažalost fanova slova M, snažna sportska verzija zasada nije u planu, jednako kao niti četverocilindrični motori. Službenu premijeru novi će Z4 imati na sjevernoameričkom autosalonu u Detroitu idući mjesec, a prodaja započinje u proljeće iduće godine po cijeni od 35.900 eura u Njemačkoj.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 

BMW sDrive 35i

Motor: R6, biturbo, 2979 cm3

Snaga (kW/KS): 225 kW/306 KS @ 5800/min

Okretni moment (Nm): 400 @ 1300-5000/min

Ubrzanje 0-100 km/h (s): 5,2

Maksimalna brzina (km/h): 250

 01/2009, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik