Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mercedes-Benz E-klasa
  Kockasti pogled


Iako je službena salonska prezentacija nove E klase predviđena za predstojeći salon u Ženevi, prvi javni nastup nove poslovne limuzine u Detroitu, upriličen na posebnom eventu izvan Auto Showa, potvrdio je važnost američkog tržišta za Daimler grupaciju.

Važnost sjeverno američkog kontinenta za Mercedes potvrđuje i novi dizajn koji će se zasigurno svidjeti Amerikancima. Prilično se razlikuje od prethodnika zaobljenih linija, malo je narastao u svim smjerovima, osim visine, ali je ostao u gabaritima klase.

 

Detalji iz prošlosti

Okac se pretvorio u kosookog, a ta sklonost oštrijim linijama ne završava se samo na prednjim i zadnjim svjetlima. Cjelokupan vanjski izgled je agresivniji, s izraženom linijom zadnjih blatobrana koja je poveznica s prvom generacijom iz 1953. Viša bočna linija donijela je povećanje prtljažnika na prilično velikih 540 litara.

 

C, GLK pa E-klasa

Na neki način, dizajn nove E klase je logičan nastavak puta kojim je krenuo Mercedes s aktualnom C-klasom i potpuno novim GLK-om. Osim oštrih linija, zajednička im je i masivnija, okomitije postavljena maska hladnjaka u odnosu na prethodnika. To ne znači da je E-klasa povećana C-klasa, daleko od toga.  Najviše kritika, barem kada govorimo o fotografijama, čuli smo zbog stražnjeg kraja, odnosno, izgleda stražnjih svjetala. Po mnogima ona djeluju predimenzionirano pa automobil djeluje suviše nezgrapno. No, riječ je o dojmu nakon gledanja fotografija, a ocjene koliko je dizajn nove E-klase uspješan moći ćemo dati kasnije, kad je vidimo uživo, pa ćemo se sada radije pozabaviti tehničkim detaljima i mogućnostima koje nam pruža.

 

Manja potrošnja

Svi motori su s direktnim ubrizgavanjem i zadovoljavaju Euro 5 normu. Troše i do 23% manje od prethodnika i tu se u praksi potvrđuje Mercedesova Blue Efficency i Blue-Tec tehnologija. Najslabiji motor u ponudi je četvorocilindrični dizelaš sa 136 konja. Oznaka mu je 200 CDI, zapremina  2.1 litara, a proizvodi se u još dvije izvedbe, sa 170 i 204 konja. Drugi dizel u ponudi je trolitreni V6, koji se također radi u tri verzije, a najjači razvija 231 konjsku snagu. Benzinci startaju sa184 konja iz 1.8 litrenog turbo benzinca, slijedi ga 3.5 litreni V6, a za sada je vrh benzinske ponude 5.5 litreni V8 sa 388 konja.

 

Tehnologija S-klase

Nova E-klasa je opcionalno opremljena sigurnosnim asistentima iz S- klase - senzori koji prepoznaju umor kod vozača, auto u mrtvom kutu, ili opasnost od naleta na vozilo ispred. Jedan od sistema prepoznaje znakove ograničenja i time regulira tempomat prilagođavajući brzinu dozvoljenoj. Uređaj za lakše uočavanje pješaka noću ili održavanje automobila u traci još su neki od naprednih doprinosa sigurnosti, a sigurnost je jedan od aspekata kojim nova E-klasa želi preuzeti primat u klasi.

 

U proljeće

To je, uz smanjenu potrošnju, i najveći napredak u odnosu na prethodnika, barem na papiru. Napredak u praksi moći ćemo provjeriti na proljeće, kada nova E-klasa stiže u salone.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji 

 
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik