Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen Golf VI
  Ponovo pun aduta


I dok se konkurencija svim silama trudi Golf se jednostavno ne skida s trona. Tako bi trebalo biti i sa posljednjom, šestom generacijom koja naizgled djeluje tek kao evolucija prethodnika, no u biti donosi velike novosti.

Krenimo s izgledom. Naime, upravo je dizajn novog Golfa za mnoge, kada su ga vidjeli na prvim fotografijama, izazvao zgražanje ili pak čuđenje. Jer, doista, na slikama „šestica“ djeluje tek kao blago redizajnirana „petica“, automobil koji i danas, kada je na scenu stupio novi model, djeluje prilično svježe i atraktivno. No, u stvarnosti novi Golf otkriva sav svoj dizajnerski napredak. Napuštene su oble forme i Golf se ponovo vratio kockastom, oštrom dizajnu. Poželjno ili ne, prosuditi ćete sami no isto je učinio i Mercedes s novom E-klasom.

 

Oštre linije

Tako novi Golf sprijeda donosi sličnost s agresivno dizajniranim Sciroccom. Bok je znatno dinamičnije stiliziran kod modela s troja vrata dok je stražnji kraj donio nova dvobojna izdužena svjetla. Sve u svemu, vrlo skladno i inteligentno. Inteligentno jer ovakav dizajn vole stariji vozači, a zasigurno će se svidjeti i mlađima – posebice u verziji s troja vrata ili pak kao ranije najavljeni GTI. Što se tiče dimenzija one su ostale gotovo iste.

 

Superiorna kabina

Kabina je već u petoj generaciji predstavljala ogledni primjer uzorne kvalitete i ergonomije, prilično nedostižan za konkurente, a šestica donosi još više. I to ne tek u tragovima već osjetno bolje. Da, može bolje, što je i nas začudilo. Materijali su izuzetno kvalitetni, izrada perfektna i konkurencija ponovo ima težak zadatak. Dizajn je ponovo tipičan za VW – jednostavan i maksimalno ergonomski izveden, no instrumenti, koji sada svijetle bijelom bojom, i novi Info Touch-screen sustav, sada izgledaju odlično. Uz sve to, ovo je najtiši Golf dosad.

 

Zasada šest motora

Novi Golf karijeru započinje sa dva dizelska i četiri benzinska motora te snagom od 80 do 160 konja. Riječ je o novim dizelskim common-rail motorima koji nemaju veze s prethodnim drndavim pumpa-brizgaljka TDI-ima. Za sada je ponuda ograničena na dvije izvedbe dvolitrenog dizelaša, 110 i 140 konja, a potpuno novi 1.6 litreni motor stiže kasnije. On će biti ponuđen u verzijama od 90 i 105 konja. Vrh dizelske motorizacije trebao bi biti dvolitraš sa 170 konja, na kojeg ćemo također morati pričekati. Napredna tehnologija dio je i benzinskih motora. TSI je kratica za motore malog obujma s prednabijanjem. Jednostavno su izvrsni - snažni, štedljivi i nekad neprikosnoveni Japanci sada moraju ponovo u školske klupe. Najslabiji benzinac u ponudi razvija 80 konja i ima istu zapreminu kao TSI motori, 1400 kubika. Slijedi ga 1.6 litreni sa 102 konja, dok  TSI razvija 122, odnosno 160 konja ovisno o vrsti prednabijanja. Novog GTI-ja pokretati će dvolitreni TSI s novom tehnologijom razvoda ventila, pojačan na 210 konja.

 

Manja potrošnja

Svi motori u ponudi zadovoljavaju Euro 5 normu, a zahvaljujući novim tehnologijama smanjena im je potrošnja i emisija CO2. DSG mjenjači mogu se dobiti u kombinaciji sa svim motorima osim s najslabijim benzincem, odnosno dizelašem. Treba spomenuti i kako je ovjes na novom Golfu poboljšan i uz to donosi mogućnost elektronskog podešavanja. To doprinosi boljem ležanju automobila u svim uvjetima, a nudi tri različita režima rada - normal, comfort i sport.

 

Manja cijena

Što se tiče sigurnosti, novi je Golf dobio 5 zvjezdica na crash testu, a novost u ponudi su zračni jastuci za koljena. Povećana je i sigurnost pješaka, što je novom Golfu donijelo najviše bodova u klasi. Cijene „šestice“ kreću od 15.700 do 27.500 eura, ovisno o motorizaciji i opremi. U odnosu na prethodnika one su nešto manje, što je i poželjno i razumljivo u ovim kriznim vremenima. Uz poboljšanu kvalitetu to je jedan od razloga zbog kojih će Golf sigurno ostati jedan od najpopularnijih automobila na svijetu.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 

1/2009, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik