Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Ampera
  Volti i amperi


Volt (simbol: V) je mjerna jedinica za električku razliku potencijala dok je Amper (simbol: A) osnovna jedinica za jakost električne struje. Kakvo to veze ima s automobilima? Velike. Evo i zašto.

«Opel Ampera ilustrira GM-ovo vodstvo u elektrifikaciji automobila», rekao je Carl-Peter Forster, predsjednik General Motorsa Europe i dodao: «Revolucionarni električni pogonski sustav Voltec tehnologija je koja će iz temelja promijeniti pravila igre, što je potrebno automobilskoj industriji koja mora odgovoriti novim energetskim i ekološkim izazovima.»

Opel, struja... nije vam jasno? Očito ste propustili ranije događaje vezane uz američki elektro automobil Chevrolet Volt. Da biste dobili potpuni uvid u cijelu priču pogledajte naš raniji članak, a sada se posvetimo Opelovoj inačici spomenutog Volta.

 

Upečatljiv izgled

Peterovratna Ampera s četirima sjedalima nastala je pod utjecajem Opelove dizajnerske filozofije, preuzimajući nekoliko elemenata stila od inovativnih vozila Flextreme i GTC Concept, primjerice njena agresivno stilizirana prednja svjetla u obliku bumeranga koja se vrlo neprimjetno integriraju s niže smještenim svjetlima za maglu. Automobil ima dinamičan, gotovo sportski spušten izgled koji je najuočljiviji na prednjem i stražnjem dijelu vozila. Novi izražajni Opelov logo dominira rešetkom i kromiranom prečkom na stražnjem dijelu.

 

Stalni elektro pogon

Uvijek i pri svim brzinama Amperine kotače pokreće električna energija. Za putovanja do 60 km Ampera vozi na struju pohranjenu u njenoj litij-ionskoj bateriji kapaciteta 16 kWh te ne emitira nikakve štetne plinove, uključivo i ugljični dioksid. Kada se baterija isprazni, električna energija iz generatora produljuje Amperin doseg na više od 500 km. Ampera se može priključiti na bilo koju kućnu 230-voltnu utičnicu i tako puniti. GM Europe s kompanijama iz energetskog sektora, kao što je španjolska Iberdrola, analizira infrastrukturne zahtjeve potrebne za ponovno punjenje električnih automobila.

 

Što je Voltec

Voltec je tržišno ime za GM-ovu tehnologiju za električna vozila s produženim dosegom (E-REV) koja koristi električnu energiju kao svoj primarni izvor, a benzin kao sekundarni izvor za proizvodnju električne energije. Glavni dijelovi električnog pogonskog sustava Voltec su baterija u obliku slova T, elektromotor snage 111 kW te generator električne energije. Opel Ampera predstavlja značajan odmak od konvencionalnih hibrida. Kod E-REV-a kotače uvijek okreće električna energija, dok kod konvencionalnih hibrida kotače okreće elektromotor, benzinski motor ili oboje. Za kraće relacije E-REV će se oslanjati samo na baterije. Baterije i pogonski sustav tako su dizajnirani da kada u bateriji ima dovoljno energije, motor nije nužan za pokretanje vozila. Tijekom ove čisto električne faze vožnje baterija, motor i pogonska elektronika dizajnirani su za postizanje punih performansi, ubrzanja, maksimalne brzine i savladavanje uspona samo na električni pogon.

 

Nije hibrid

U praksi, hibridna vozila obično koriste oba izvora energije – motor i bateriju – kako bi dala pune performanse. Kod hibridnog vozila motor s unutrašnjim izgaranjem veći je od dva izvora energije te daje većinu snage tijekom zahtjevnijih manevara kao što su kretanje te vožnja na autocesti. Punjivi hibrid radi na sličan način, samo ga se može ponovno napuniti ukapčanjem u strujnu utičnicu. Čak i s iskoristivom energijom u bateriji, motor će često raditi kako bi zadovoljio vršna opterećenja. E-REV je jedinstven i razlikuje se od hibrida i punjivog hibrida po tome što kotače vozila uvijek pokreće električna energija preko električnog pogonskog sustava.

 

Let ili vožnja?

«Vožnja na električni pogon nije samo ekološka», rekao je direktor globalne linije vozila te glavni inženjer Frank Weber. «Vožnja na električni pogon također je vrlo zabavna. Instantan, tihi okretni moment od 370 Nm ispod vaše desne noge daje vam osjećaj kao da letite!» Kada se baterija istroši, struju proizvodi motorski generator pokretan benzinom ili E85 etanolom te istovremeno puni bateriju, bez ikakvih prekida u radu. Ovaj način rada produžuje doseg vozila na 500 km dok se baterija ne napuni uključivanjem sustava za punjenje u standardnu 230-voltnu utičnicu. Amperinu bateriju proizvodit će General Motors u prvom postrojenju za proizvodnju litij-ionskih baterija u SAD-u, u vlasništvu ove svjetske automobilske kompanije. Gotovo nečujan električni pogon daje 370 Nm instantnog okretnog momenta, što odgovara snazi od 150 KS, omogućuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9 sekundi te maksimalnu brzinu od 161 km/h.

 

Pet puta jeftinije

Ampera će biti prilagođena svakodnevnim potrebama većine europskih kupaca. Primjerice, čak 80 posto njemačkih vozača svakodnevno prevaljuje automobilom manje od 50 km. Opel procjenjuje da će kilometar prijeđen na električni pogon s Amperom koštati pet puta manje od onog prijeđenog tradicionalnim vozilom na benzinski pogon, uz sadašnje cijene goriva. Evo i kako - Opel Ampera štedjeti će oko 1.700 litara goriva, temeljeno na 60 km dnevne vožnje te 22.000 km godišnje. Za vozače koji prevaljuju dnevno 100 km ili 36.500 km godišnje, moguće je uštedjeti oko 2.200 litara benzina. Za usporedbu, GM predviđa da trošak vožnje s pogonskim sustavom Voltec po kilometru iznosi otprilike 0,02 eura uz električni pogon, za razliku od 0,09 eura po km za vožnju benzinom, uz cijenu benzina od 1,16 EUR/l.

Opel Ampera na tržište stiže 2011. godine.

 

Motor: elektro, Li-ion baterija, 16 kWh

Snaga (kW/KS): 111 kW/150 KS

Okretni moment (Nm):    370

Ubrzanje 0-100 km/h (s):            9,0

Maksimalna brzina (km/h):          161

Dimenzije DxŠxV (mm): 4404x1798x1430

Prtljažnik (l): 301

 

03/2008, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik