Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Honda Insight
  Puno ozbiljniji hibrid


Potpuno nova Honda Insight doživjela je svoju svjetsku premijeru na sajmu automobila u Detroitu. Tamo gdje se očekuje i najbolja prodaja te konačno skidanje s trona Toyote Prius.

Dakle, glavni je konkurent vrlo dobro poznat i između ova dva automobila voditi će se ozbiljna tržišna utakmica. Podsjetimo, i potpuno novi Prius je predstavljen u Detroitu. Dva su japanska rivala proračunato tržištu ponudili svoje eko modele u isto vrijeme. No, tu je i Chevrolet Volt, prvi američki hibrid koji, k tome, koristi napredniji hibridni pogon, tako da će biti zanimljivo gledati što će odabirati Amerikanci. Patriotizam i pomaganje domaćim auto kompanijama, koje su se našle u ozbiljnim problemima, moglo bi ondje presuditi.

 

Od 2011. borba i s Amperom

S druge strane Atlantika, gdje će i Prius i Insight imati osjetno veću cijenu, od 2011. godine morati će snage odmjeriti s europskim pandanom Volta – Opelovom Amperom. No do tada bi oba japanska hibrida mogla pokupiti dobar dio tržišnog kolača ali se i poboljšati kako bi stali uz bok Amperi.

 

101 g/km CO2

Nova Honda Insight definira novu fazu u razvoju hibridne tehnologije primjenom isplativije verzije IMA sustava (Integrated Motor Assist) što rezultira većom pristupačnosti hibrida za kupce širom svijeta, u kombinaciji s potrošnjom goriva od 4.4 litre/100km i emisiju CO2 od samo 101 g/km. Hatchback dizajn s pet vrata preuzeo je neke od stilskih karakteristika Hondinog modela FCX Clarity s pogonom na vodikove ćelije. Pored toga, izduženi profil Honde Insight konstruiran je tako da ima nisko težište i prostranu kabinu za petoro putnika, pružajući time korisnicima lakoću rukovanja i udobnost interijera.

 

Eco Assist

Kako bi se vlasnicima Honde Insight omogućilo da uživaju u svim pogodnostima Hondine hibridne tehnologije, Insight će biti opremljen novim, interaktivnim tehnologijama čiji je cilj smanjenje potrošnje goriva. Njihov zajednički naziv je Ekološki sistem asistencije u vožnji (Ecological Drive Assist System – Eco Assist). Eco Assist predstavlja spoj više funkcija. ECON režim vožnje se aktivira na naredbu vozača i optimizira kontrolu konstantno promjenjive transmisije, motora i pogonske grupe, s ciljem smanjenja potrošnje goriva. Nadalje, funkcija reakcije na stil vožnje vozača putem promjene boje pozadine brzinomjera omogućava postizanje efikasnije vožnje u realnom vremenu dok funkcija bodovanja ekonomične vožnje daje podatke o trenutnoj efikasnosti vožnje, kao i kumulativno o stilu vožnje.

 

Siguran i opremljen

Ključne sigurnosne karakteristike Honde Insight čine ACE sistem (Advanced Compatibility Engineering) koji pruža unaprijeđenu zaštitu za putnike u vozilu te pomaže smanjenju štete na drugim vozilima prilikom sudara, šest zračnih jastuka, sistem bočnih zračnih zavjesa, kao i dizajn prednjeg dijela karoserije koji smanjuje mogućnost povrede pješaka pri sudaru. Standardna oprema Honde Insight uključuje naslon zadnjeg sjedišta djeljiv u odnosu 60:40, koji se može i u potpunosti preklopiti, dvodijelna digitalna kontrolna ploča sa svim potrebnim instrumentima, automatska klima uređaj, električni podizači prozora, Sistem održavanja stabilnosti vozila (Vehicle Stability Assist – VSA), upravljač koji se podešava po dubini i visini, MP3 kompatibilni muzički sistem s dodatnim ulaznim priključkom za audio uređaje, kao i kontrola jačine zvuka ovisno o brzini (Speed-Sensitive Volume Control). Pakete opreme višeg ranga čine tempomat, muzički sistem sa šest zvučnika i USB priključkom, komande sekvencijalnog mjenjača na upravljaču i Hondin sistem satelitske navigacije s glasovnim naredbama.

 

i-VTEC plus IMA

Sve modele Honde Insight pokreće unaprijeđeni 1.3 litarski aluminijski SOHC i-VTEC agregat s CVT transmisijom. Konvencionalni agregat ima podršku hibridnog IMA sistema (Integrated Motor Assist) nove generacije, čiji je cilj postizanje male potrošnje goriva i niske emisije štetnih plinova. Insight IMA sistem se sastoji od elektromotora snage 14 KS, unaprijeđene baterije i kompaktne Inteligentne pogonske jedinice (Intelligent Power Unit IPU) koja reciklira kinetičku energiju kočenja i usporavanja vozila i daje dodatnu snagu kad je ubrzanje potrebno. Smještanje ultra kompaktne IMA baterije i IPU u zadnji dio vozila, omogućava nesmetano preklapanje naslona zadnjeg sjedišta. IMA sistem omogućava kretanje vozila isključivo na električni pogon u pojedinim uvjetima vožnje, od male do umjerene brzine. Pored toga, on daje mogućnost deaktiviranja cilindara benzinskog motora prilikom usporavanja, odnosno njegovo gašenje kada se vozilo zaustavi.

 

Od 1999. godine

Honda je jedan od lidera u razvoju čistijih i energetski efikasnijih tehnologija, uključujući i prvi model Insight, pušten u prodaju 1999. kao prvi benzinsko – električni hibridni automobil u serijskoj proizvodnji u Europi i SAD. Prema svemu, novi je Insight znatno bolji od prethodnika i prilično smo uvjereni kako će se voditi izjednačena bitka između njega i Priusa. No, tek čekamo Volta i Amperu. Biti će zanimljivo…

 

03/2009, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik