Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Tesla Model S
  Nova epizoda revolucije


Niste čuli za Teslu? Kakvo pitanje, naravno da jeste, no što ime našeg izumitelja radi na limu jednog automobila? Kad pročitate članak, vjerujemo da ćete se složiti kako je ime sasvim opravdano.

Dakle, riječ je o američkoj skupini zanesenjaka koja se idejom o izradi sportskog automobila pogonjenog isključivo strujom bavila neko vrijeme. 2003. godine Martin Eberhard i Marc Tarpenning u San Carlosu, Kalifonija, osnovali su kompaniju Tesla Motors. Nešto kasnije pridužuje im se i Elon Musk, suosnivač internetskog servisa za plaćanje Pay Pal. Čovjek koji je zgrnuo brdo novaca na Pay Palu sada se posvetio novom izazovu – izradi sportskog automobila na struju.

 

Isključivo struja

Stvar, na početku, nije izgledala nimalo idilično. Naime, velikoserijski elektro pogon u automobilima tek se probijao na sceni, i to u obliku Priusa i sličnih modela. Uz to, Prius je bio hibrid, dakle automobil kojeg većinu vremena pogoni klasični benzinski motor dok elektromotor tek sporadično pokreće pogonske kotače. No, zanesenjaci u Tesli to nisu htjeli. Njihov automobil trebao se kretati isključivo na struju. I trebao je biti brz. Nimalo lak zadatak.

 

Jurnjava bez zvuka

Automobil se trebao pojaviti 2007. godine ali su se pojavili problemi s jedinstvenim mjenjačem s dvije brzine. Na kraju se odustalo od ovog koncepta i u Teslinoj je tvornici napravljen nov jednobrzinski mjenjač. Razvijeni elektromotor od 375 Volta hladi se zrakom, a isporučuje 248 KS od 5000-8000/min. Okretni moment iznosi 375 Nm i dostupan je od 0/min. Da, ovaj automobil od nule vuče maksimalno, a okretaji prestaju rasti na nevjerojatnih 14.000/min. Preneseno u performanse – Tesla Roadster od 0-100 km/h ubrzava za manje od 4 sekunde dok je najveća brzina limitirana na 201 km/h. Predočite si to ovako - natjeravanje na semaforima s Porscheom Turbo i sličnim supersportašima, a da, pri tome, automobil uopće ne proizvodi zvuk. Vidite samo nisku siluetu koja se približava i postaje sve veća...

 

Voli ga i Terminator

Roadster je napravljen na bazi Lotus Elisea (eto, zato su vam izgled i koncepcija odnekud poznati), a kako bi se smanjila težina karoserija je napravljena od ugljičnih vlakana. U Americi košta 101.500 dolara, odnosno 94.000 nakon porezne olakšice koju odobrava američka vlada za kupnju električnih automobila. Litij-ionske baterije se pune preko klasične utičnice, a prije novog punjenja moguće je prevaliti 365 kilometara. Prema procjenama, trošak korištenja iznosi 0,02 $ na jednu milju. U Americi je razgrabljeno prvih 600 primjeraka, a idućih 400 se tek treba isporučiti. Teslu voli i slavni guverner Kalifornije, Arnold Schwarzenegger, čija država potiče proizvodnju i korištenje upravo ovakvih automobila.

 

Sada i limuzina

Stoga, razmišljali su u Tesli, uspjeli smo s Roadsterom, država je prepoznala našu ekološku ideju, podupiru nas, i idemo dalje. A taj drugi korak zove se – Model S. Ovoga puta riječ je o limuzini, dakle automobilu koji neće služiti samo za zabavu, već bi mogao promijeniti svijest i ostalih vozača. «Tesla neumorno radi na sniženju cijene elektro vozila, a ovo je samo prvi od mnogih model namijenjenih najširem krugu kupaca», rekao je Elon Musk. Nismo ga upitali da li će se moći kupiti pomoću Pay Pala...

 

Sedam sjedala

Za razliku od Roadstera, Model S izgleda kudikamo atraktivnije. Riječ je o coupe-limuzini s pet vrata i s čak sedam sjedala. Ako se sklope stražnja sjedala, dobiva se prilično velik prtljažnik, veći nego kod većine karavana. Automobil će se nuditi s tri verzije baterija, s autonomijom od 250, 370 ili 480 km, a punjenje, po principu QuickCharge, trajati će samo 45 minuta. Dakle, ukoliko idete na dulji put, primjerice od Zagreba do Dubrovnika, za vrijeme pauze za ručak napunili bi ga i možete dalje. Kao i Roadster i Model S će biti prilično brz. Ubrzanje od 0-100 km/h trajati će samo 5,6 sekundi dok će najvće brzina biti ograničena na 208 km/h.

 

Jeftino i čisto

Ako samo pogledate kolika je navala za Roadsterom, onda vam je jasno kakva bi potražnja mogla biti za Modelom S. Skeptični ste? Bez razloga. Naime, Tesla je u sedam dana već zaprimila 520 narudžbi za Model S što je iznenadilo i Muska: «Iskreno, broj automobila rezerviranih u prvom tjednu od naše objave, znatno je nadmašio naša optimistična očekivanja.» Cijena u Americi iznosi 49.900 dolara (s popustom). Ako će cijena barela dostići 4 $, onda je cijena Modela S na razini benzinskog automobila koji stoji 35.000 $. A trošak punjenja baterija za kompletan radni ciklus manji je od pet dolara.

 

Tesla bi ga volio

Automobil bi na tržište trebao stići za dvije godine. Planski je već sve pripremljeno i još se samo čeka odobrenje zajma nakon čega bi počela gradnja nove tvornice u Kaliforniji. Prve godine napravilo bi se 20.000 primjeraka, a kasnije bi se ta brojka povećala. E sad, kao i Roadster i Model S će biti potpuno tih. I tu bi mogao biti problem. Jer automobile već desetljećima percipiramo kao objekte koji proizvode buku, čujemo ih i klonimo ih se, kao pješaci ili kao vozači. Sad zamislite automobil kojeg ne čujete, pričate na mobitel i krećete prelaziti cestu. Ili dijete na biciklu koje sluša Mp3 player. Mijenjati ćemo navike, nema druge. Jer slavni bi Tesla ovakvim automobilom zasigurno bio zadovoljan...

04/2009, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik