Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Chevrolet Cruze
  Neki novi Korejanac


Od tri korejske marke Chevrolet je imao najviše problema i nikako nije uspijevao uloviti korak s europskim i japanskim brendovima. No s novim Cruzeom stvari bi konačno trebale sjesti na svoje mjesto.

Jer posve nova Chevroletova limuzina predstavlja zaista nešto novo. Ok, ne ako automobil promatramo kroz konkurenciju ali ako pogledamo prijašnje Chevroletove modele onda je Cruze zaista pravo osvježenje. Hyundai i Kia sada više ne mogu mirno spavati. Cruze je napravljen prema ukusu europskih kupaca – kao konstatacija, to je već pomalo otrcano, no to se ovdje mora spomenuti jer prethodni modeli korejskog Chevroleta to nikako nisu bili. Uz to, Cruze će se naći u prodaji u svibnju te će predstavljati uvod u čitav niz novih automobila koje spaja zajednički dizajn i standardi kvalitete. Chevrolet jednostavno vjeruje da će predstavljanjem Cruzea postaviti nova mjerila za sve svoje i druge proizvode koji se žele uspješno natjecati u ovom tržišnom segmentu.

 

Posve drugačije

Međunarodni dizajnerski tim iz Njemačke, Sjedinjenih Država, Australije i Koreje, imao je za cilj osmisliti posve novu kompaktnu, notchback-limuzinu koja će biti vjetar u leđa Chevroletovom brandu. Cilj tijekom dizajniranja Cruzea bio je tehnološki napredovati, a ne biti revolucionarni. Iznutra i izvana, dizajnerski je tim razvio novu dizajnersku filozofiju za Chevrolet kao brand, predstavivši svježe vizualne elemente i istovremeno se oslanjajući na potencijal da prikažu tradicionalne dizajnerske elemente karakteristične za Chevrolet na nov način. Zaobljena linija krova koja se proteže od strmo postavljenog vjetrobranskog stakla do spuštajućih stražnjih nosača glavni je element dizajna Cruzeove vanjštine. U kombinaciji s relativno kratkim stražnjim prevjesom, on prvi put donosi izgled četverovratnog kupea u ovaj segment vozila.

 

Dizajneri nisu zaobišli ni interijer

 Automobil je dugačak 460 cm što jamči prilično prostranu kabinu. Ili, ako vam je ovako lakše, Cruze je 17 centimetara kraći od VW Passata. Kabinu namijenjenu smještaju pet putnika odlikuju skladne, elegantne linije i upotreba materijala sa zrnatom teksturom mekanih na dodir. Radi se o izradi prilično visoke kvalitete što nismo očekivali za jedan Chevrolet. No, Cruze je, vraćamo se na početak, jedan posve novi automobil kojim Chevrolet želi redefinirati imidž. Glavna tema pri dizajnu unutrašnjosti suvremena je interpretacija tradicionalnog Chevroletovog stilskog elementa - prepoznatljivog dvostrukog kokpita posuđenog iz Corvette, motiva odabranog kako bi zbližio vozača i suputnika u zajedničkom iskustvu vožnje. Na svakoj strani ploče s instrumentima moguće je birati između bogate ponude tkanina i zrnatih vinilskih ploča kojima odgovaraju umetci na sjedalima i presvučenom dijelu vrata.Središnja je konzola postavljena pod kutem te je valovito oblikovana, čime su izbjegnute ravne linije i tradicionalno uokvirivanje panela.

 

Čvršći i tiši

Struktura karoserije Cruzea najčvršća je u segmentu s torzijskom čvrstoćom 140% većom od one svojeg prethodnika. Ova čvrsta, snažna struktura ključna je za prigušivanje buke i vibracija, kao i osiguravanje visoke sigurnosti u slučaju sudara te optimalnih postavki kod vožnje i upravljanja. U čitavoj strukturi korišteno je i otprilike 30% više točkastog varenja. Pri malim brzinama do 4 km/h presvlake prednjeg i stražnjeg odbojnika dizajnirane su tako da apsorbiraju malu energiju udarca, pomažući tako minimizirati štetu na karoseriji. Sigurnosni pojasevi s tri točke nalaze se na svih pet sjedala. Cruze standardno dolazi sa zračnim jastucima za vozača i suvozača, bočnim zračnim jastucima smještenima u prednja sjedala te sklopivim sustavom pedala. Mjere aktivne sigurnosti uključuju ABS, kontrolu proklizavanja (TCS) te kao opcija elektronički sustav kontrole stabilnosti (ESC).

 

Novi motori

U ponudi su posve novi motori 1,6 i 1,8-litarski benzinski (kompletno od aluminija) te 2,0-litarski turbo dizelski motor sa 16 ventila. Oba benzinska motora dolaze s promjenjivim radom ventila na usisnim i ispušnim dijelovima. Motor zapremine 1,6 litara razvija maksimalnu snagu 114 KS/83 kW pri 6.400 okretaja u minuti te okretni moment od 153 Nm pri 4.200 okretaja. Sa 141 KS/104 kW pri 6.200 okretaja i okretnim momentom od 176 Nm pri 3.800 okretaja (uključujući 85% pri samo 2.000 okretaja pa sve do 6.300), 1,8-litarska verzija nudi još bolje performanse. Kada se radi o odnosu snage po litri, ovaj je motor među najučinkovitijima na tržištu. S ručnim prijenosom ovi motori ubrzavaju od 0 do 100 km/h u 12,5 i 10 sekundi, a potrošnja goriva u kombiniranom krugu testiranja im iznosi 6,7 i 6,8 litara na 100 km. Novi 16-ventilski 2,0-litarski turbo dizelski motor, koji razvija 150 KS/110 kW, još je snažniji. Impresivna ekonomičnost potrošnje - samo 5,6 l/100 km u kombiniranom krugu testiranja - nudi potencijalan doseg vožnje od preko 1.000 km. Standardno je opremljen filtrom za čestice čađe koji ne zahtijeva posebno održavanje. Uz visok okretni moment od 320 Nm pri samo 2.000 okretaja ovaj motor omogućuje ubrzavanje od 0 do 100 km/h u 10,0 sekundi te još impresivnije performanse u pojedinim brzinama: od 80 do 120 km/h u petoj brzini za 12,5 sekundi. Kasnije tijekom godine će se ovoj dizelskoj verziji pridružiti i ona sa 125 KS/92 kW.

 

Od 90 tisuća kuna

Cruze u Hrvatsku stiže tijekom svibnja s cijenom osnovnog modela od 89.698 kuna. Prema svemu Cruze je zaista „taj“ automobil koji je Chevrolet trebao i svakako će podići prodajnu ljestvicu ove korejske marke, kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

 

 04/2009, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik